Papa este om. Poate chiar primul om ca importanță de pe planetă. Papa umblă prin lume ca să dea papă spirituală. Adică, pe locul pe unde umblă se face o gaură în cer prin care măcar o clipă tot prostul vede conspirații, precum Credința, Adevărul, Dreptatea. Da, acestea există. Adică, Papa îl plimbă pe Dumnezeu prin lume ca să ne facă de râs, să ne arate cât de mici dumnezei suntem. Papa îl plimbă pe Dumnezeu prin lume ca să ne simțim în starea Lui, de grație. Echilibrat, împărtășind, îngăduind.

Papa în RomâniaFoto: Hotnews

Papa este om.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio a devenit, în 13 martie 2013, Papa Francisc. Papa este om. Ce-nseamnă să fii om ca papă?

Să nu-i încurci Celuilalt viața aiurea în tramvai. Să faci lucruri care să nu te îndepărteze de nevoile celor mulți și muți, de gândurile celor desnădăjduiți.

Omul și-a făcut singur mâncarea o viață, până a ajunge Papă. Cobora și-și lua ziarele. Și odată ajuns Papă, prima grijă a fost să-și sune chioșcarul din Buenos Aires și să-i spună că, o vreme, va fi ocupat la Roma, și să nu-i mai rețină ziarele.

Papa nu se vrea monarh și nu vrea îngenuncheri, pupat de inel

Papa e cu picioarele pe pământ: În 2019 lumea este complet conectată, dar pare tot mai dezbinată

Papa Francisc îngenunchează și săruta picioarele liderilor rivali ai Sudanului de Sud în încercarea de a evita un nou război civil

Papa Francisc recunoaște că preoți și episcopi au agresat sexual măicuțe

Papa condamnă pedofilii

Papa știe ce-i sărăcia și durerea.

Papa, fără să vrea neapărat, dă peste bot BOR-ului, care luat așa la grămadă n-are cum să-i pupe nici umbra. Îngâmfați, lacomi, turnători, lăudăroși, conservatori cei din BOR (sunt excepții, dar prea puține) n-au treabă cu săracii, n-au viață pentru cei în năpastă, se bagă în politică ca-n miere, au o singură obsesie: Catedrala.

Papa este primul om ca importanță de pe planetă.

Unii cred că e Zuckerberg. Alții băiețelul Musk. Mă rog, unii cred în Trump și alții în șeful Chinei. Iluzii cu toate. Social media și politica aduc bani, Putere, dar, din nefericire, se-ncurcă în propriile neputințe: banii și Puterea. Banii și Puterea n-au răspunsuri cu adevărat pentru ceilalți - săraci, desnădăjduiți, răi, ingrați.

Niciunul dintre acești Împărați nu depășesc faza pe egoism, de “mamă, ce tari suntem!”. Ar trebui să se întrebe mai bine: noi știm ce-i de capul nostru? Ce exemplu dăm Celorlalți? Întreabă-l pe Zuck și Trump despre adevăr. Pune-l pe Musk și șeful Chinei să spună despre minciună. Sunt mai proști decât talpa în astfel de lucruri omenești.

Papa are Dumnezeu, adică explicații simple pentru viețile noastre.

Explicațiile lui dau un sens pentru miliarde de oi rătăcite, tâmpite, cerșetoare, handicapate.

Da, Papa umblă prin lume ca să dea papă spirituală. Adică, gesturile pe care le face sunt modele de urmat pentru noi, toți ceilalți. Ideea este: fă cum zice și face Papa, viața ta se face mai bună.

Papa, pe locul pe unde umblă, face o gaură în cer prin care măcar o clipă tot prostul vede că Credința, Adevărul, Dreptatea există.

Nu înghiți răul cu polonicul, nu fă compromisuri prostești, ai grijă de săraci, folosește-ți rațiunea, ai grijă de cel în dificultate. Chestii de astea de DEZVOLTARE PERSONALĂ pe care Iisus le făcea și Papa nu face decât să ni le reamintească.

Papa îl plimbă pe Dumnezeu prin lume ca să ne simțim în starea Lui, de grație.

Echilibrat pentru a nu judeca în pripă, după like-uri și share-uri.

împărtășind lumii experiența ta pentru a repara răul,

îngăduind Celuilalt greșelile, dar până în punctul în care nu ucide, nu fură.

PROGRAMUL VIZITEI ÎN ROMÂNIA