Rusia se pregătește să inaugureze prima centrală nucleară plutitoare în această vară, anunțând că a terminat o serie de teste de succes, informează Euronews.

Akademik LomonosovFoto: youtube.com

Centrala Akademik Lomonosov este creația companiei de stat ruse Rosatom, care are înplan furnizarea de energie către locații îndepărtate din nordul și din estul țării.

Aceasta a fost poreclită "Cernobîl pe gheață" de Greenpeace.

Într-o declarație dată duminică, Rosatom a apus că centralaera "pe deplin pregătită pentru exploatare".

După primirea licenței, care este așteptată în luna iulie, centralamaritimăvafi remorcată în orașul arctic Pevek, unde va contribui în cele din urmă la alimentarea zonei.

Directorul executiv al Rosenergoatom, Andrey Petrov, a declarat că perioada de testare a fost o "împlinire imensă" pentru specialiștii centralei.

"Rezultatele studiilor au arătat că parametrii tehnologici prevăzuți în proiectarea centralei plutitoare au fost realizați", a spus el.

În ciuda îngrijorărilor dinpartea ecologiștilor asupra unei posibile repetări a dezastrului nuclear de lacentrala nucleară Cernobîl din 1986, Rosatom susține că Akademik Lomonosov a fost proiectată cu o "marjă de siguranță".

Aceasta "depășește toate amenințările posibile și face reactoarele nucleare invincibile pentru tsunami și alte dezastre naturale", a declarat compania.