Guvernul nord-coreean a înmânat Statelor Unite o factură de 2 milioane de dolari pentru spitalizarea lui Otto Warmbier, studentul american care a fost ținut prizonier de regimul Kim Jong Un. Phenianul a insistat ca SUA să semneze un acord de plată înainte de a-l elibera, în 2017, au declarat pentru CNN două surse care cunosc situația.

Otto WarmbierFoto: Captura YouTube

Factura a fost înmânată lui Josph Yun, fostul reprezentant special pentru Coreea de Nord al Departamentului de Stat care a mers la Phenian în iunie 2017 pentru a-l aduce acasă pe Warmbier.

Studentul era în comă când a fost eliberat de Coreea de Nord și a murit câteva zile mai târziu, după ce a fost adus în Statele Unite.

Yun, care primise ordin de la Donald Trump să-l aducă pe Warmbier acasă, a semnat factura după ce l-a informat pe secretarul de stat de atunci Rex Tillerson. Tillerson i-a spus apoi despre factură, potrivit celor două surse citate.

Adminsitrația Trump nu a plătit factura, a declarat o a treia sursă pentru CNN, adăugând că Phenianul nu a mai ridicat problema facturii în 2018 pentru că încerca îmbunătățirea relațiilor cu SUA și nici când secretarul de stat Mike Pompeo a negociat eliberarea a altor trei americani în același ani.

”Le-am spus clar că n-o să primească nimic, niciodată”, atunci când s-a negociat eliberarea celor trei, a spus sursa.

Student la Universitatea din Virginia, Otto Warmbier a fost arestat la Phenian în timpul unei călătorii organizate. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru furtul unui poster de propagandă în timpul şederii sale şi deţinut timp de 18 luni.

În decembrie 2018, un tribunal din Washington a condamnat Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitatea sa în moartea studentului, considerând că el a fost torturat. Phenianul dezminte acest lucru.

"Coreea de Nord este responsabilă de maltratarea şi moartea" lui Otto Warmbier, decedat în iunie 2017 la vârsta de 22 de ani, la scurt timp după ce a fost repatriat în Statele Unite în stare de comă, a afirmat Donald Trump în martie anul acesta.