O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în România, miercuri, după ce liberalii au semnalat modificarea legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, şi se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul demisionar al Justiției, cu reprezentanţii principalelor instituţii din sistemul judiciar, dar și cu membrii Comisiei Iordache. Discuțiile vor viza și modificarea Codurilor penale, făcută de Comisia Iordache pe repede înainte în Parlament, după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență pe această temă.Modificarea legilor justiției a fost criticată aspru de Comisia de la Veneția, însă cu toate acestea Guvernul le-a adoptat prin ordonanțe de urgență.

Comisia de la VenetiaFoto: www.coe.int

Raportorii Comisiei se vor întâlni cu Klaus Iohannis de la ora 11.00, la Cotroceni. Șeful statului declara cu o zi în urmă că întâlnirea a fost solicitată de cei din Comisie și cu siguranţă se va discuta şi despre modificarea Codurilor penale.

Şi ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, se va întâlni astăzi, de la ora 9.00, cu raportorii Comisiei de la Veneţia. Delegaţia Comisiei de la Veneţia mai are programate întâlniri cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Joi, oficialii europeni se vor întâlni cu reprezentanții Comisiei speciale parlamentare care a modificat legile justiției și Codurile penale.

În şedinţa de marţi a Comisiei speciale pe justiţie, senatorul PNL Alina Gorghiu a propus amânarea dezbaterilor asupra modificărilor din Codurile penale până după vizita membrilor Comisiei de la Veneţia. Florin Iordache a replicat că membrii Comisiei de la Veneţia nu au venit pentru Codurile penale.

"Vorbiţi pentru presă. Comisia de la Veneţia nu a venit pentru Coduri, a venit pentru Ordonanţele 90, 92, 7 şi 14, deci pe legile justiţiei. Să stăm şi să aşteptăm... parcă vine Mesia. Ce să ne spună Comisia de la Veneţia?", a spus Iordache, iar propunerea a fost respinsă prin vot de membrii comisiei. După acest schimb de replici Comisia Iordache a aprobat raportul la proiectul de modificare a Codului penal în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al opoziţiei. De asemenea, Comisia Iordache a dat raport favorabil modificărilor la Codul de procedură penală, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială care au fost declarate neconstituţionale. Proiectele urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Un alt subiect aflat pe agenda Comisiei de la Veneția este controversata Secție speciale pentru anchetarea magistraților, al cărei artizan este Tudorel Toader.

Comisia de la Venția vine în România după ce liberalii au semnalat, în luna martie, într-o scrisoare către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) modificările aduse sistemului judiciar din România prin adoptarea celor patru controversate Ordonanțe de Urgență. PNL a atras atunci atenția APCE și asupra protestelor fără precedent ale magistraților generate de Ordonanța 7, prin care Secția specială de investigare a infracțiunilor în justiție primește puteri sporite și iese de sub controlul procurorului general.