Numărul victimelor produse de conflictul din Afganistan a scăzut cu aproape un sfert în primele trei luni ale anului, conform unui raport ONU eliberat miercuri, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În perioada ianuarie - martie, au fost raportate aproximativ 1.773 de victime civile, cu 23% mai puține față de acceași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 581 au fost ucide și 1.192 rănite.

În același timp, raportul a scos în evidență faptul că un număr mare de victime a fost produs de atacurile aeriene ale forțelor americane și ale celor afgane, care au dus la moartea a 145 de oameni. În momentul de față, se crede că atacurile americane au fost cauza a 140 de morți, în rândul civililor.

"Un număr șocant de mare de civili continuă să fie uciși în fiecare zi", a declarat Tadamichi Yamamoto, membru în cadrul ONU în Afganistan, insistând ca părțile implicate să depună mai multe eforturi pentru a proteja inoncenții.

Deși rezultatele nu sunt suficiente pentru a anticipa o continuare a acestei scăderi pe viitor, ele arată impactul condițiilor climatice aspre din acestea iarnă asupra violențelor și o reducere semnificativă în atacurile sinucigașe, reprezentative pentru acest conflict. Anul acesta au fost înregistrate 4 astfel de atacuri, în timp ce anul trecut au fost 19 în aceeași perioadă.

Scăderea atacurilor sinucigașe s-a suprapus cu o serie de întâlniri între diplomații SUA și reprezentanții talibani, care au avut ca scop stabilirea unui cadru pentru negocierile de pace.