Un nou vaccin împotriva malariei, la care s-a lucrat în ultimii 30 de ani, a fost pus la dispoziție pentru prima dată în Malawi, marcând un moment istoric în ceea ce privește inovația, relatează UN News.

MalawiFoto: Wikipedia

Această boală infecțioasă este una din cauzele principale ale decesurilor din lume. La fiecare două minute, un copil moare, iar cele mai multe victime se află în Africa, unde peste 250.000 de copii mor anual.

Vaccinul urmează să fie introdus în Ghana și în Kenya pe parcursul săptămânilor care urmează.

Acesta este primul vaccin pentru malarie de până acum, iar rezultatele testelor clinice arată că poate să reducă "semnificativ" boala în cazul copiilor. A avut succes în 4 din 10 cazuri.

Directorul regional din Africa al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Matshidiso Moeti, a declarat că malaria este o "amenințare constantă" pentru comunitățile în care vaccinul a fost trimis. Programul pilot este rezultatul unei colaborări între ONU, ministerele sănătății din Ghana, Kenya, Malwai, și alți parteneri naționali sau internaționali, inclusiv dezvoltatorul vaccinului (GSK), care va dona acum 10 milioane de doze.