Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că este foarte probabil ca problema excluderii ALDE România din ALDE Europa să se regăsească pe agenda întâlnirii statutare a formațiunii europene, din 28 iunie, în Elveția.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

„Organismul care se ocupă de chestiunile de apartenență este Consiliul privind statutul membrilor. La următoarea întâlnire, pe 28 iunie, în Elveția, este foarte probabil să fie pusă pe agendă excluderea ALDE România din grupul politic european”, a afirmat Didrik de Schaetzen.

Prima oară a fost abordată tema exluderii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din ALDE Europa, în luna noiembrie a anului trecut, la Madrid, în urma unei scrisori formulate și trimise preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, de către Beate Meinl-Reisinger, lider al formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS).

O discuție în acest sens a avut loc apoi la Berlin, la începutul lunii februarie a acestui an. Acum, după o scrisoare adresată, cu o lună în urmă, de către liderul grupului ALDE din PE Guy Verhofstadt subiectul ar putea fi din nou pe ordinea de zi a ALDE Europa, la întrevedere din 28 iunie, în Elveția.

Va fi transmisă și o invitație către ALDE România pentru a participa la întâlnirea din iunie.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European Guy Verhofstadt spunea, la începutul lunii ianuarie, că în cazul în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susţine aplicarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi ONG-urilor va avea „un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE, dacă nu, nu”.

Pe de altă parte, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a transmis, marți pe Facebook, un mesaj lui Guy Verhofstadt, precum și liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunându-le acestora că s-a săturat de dublul lor standard și de faptul că „și permit să dea ordine sistemului de justiție din România”.

Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO”, a scris Norica Nicolai, marți, pe Facebook.

Ea a adăugat că cei doi oficiali europeni cer în permanență României să aibă o justiție independență, însă vor o Uniune Europeană doar a lor, „cei care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți”.