Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, marţi, într-o şedinţă comună solemnă dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Parlamentarii urmează să adopte o declaraţie prin care este reafirmat "ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO". Vor lua parte preşedintele Klaus Iohannis, președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Viorica Dăncilă. Ședința are loc într-un climat tensionat, pe fondul criticilor constante ale șefului statului la adresa guvernării PSD și la o zi după ce a anunțat că vrea să consulte Parlamentul pentru referendum și a avertizat Guvernul să nu mai adopte ordonanțe de urgență pe justiție.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Şedinţa solemnă va începe la ora 14.00. La eveniment vor lua cuvântul Klaus Iohannis și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, parlamentarii vor adopta o declaraţie semnată de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Textul declarației

În contextul aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Alianței NordAtlantică, Parlamentul României:

  • Reafirmă atașamentul față de principiile, valorile și țelurile NATO și susține ferm o Alianță puternică și consolidarea relației transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică.
  • Susține continuarea consolidării capacității NATO de a gestiona eficient toate provocările și amenințările la adresa statelor membre, indiferent de zona de proveniență a acestora, în cadrul unei abordări cuprinzătoare.
  • Salută progresele notabile în ceea ce privește asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile, eficiente și coerente și evidențiază importanța prezenței aliate înaintate pe flancul estic.
  • Subliniază implicațiile evoluțiilor din vecinătatea estică a continentului european pentru întreaga securitatea euro-atlantică și, în mod specific, importanța strategică a regiunii extinse a Mării Negre și a consolidării rolului NATO în această regiune.
  • Exprimă îngrijorarea față de diversificarea și intensificarea amenințărilor de securitate la adresa aliaților și susține demersurile NATO în domeniul apărării anti-rachetă, cibernetic și cel al combaterii amenințărilor hibride.
  • Subliniază importanța continuării politicii „ușilor deschise” a NATO și salută aderarea Muntenegrului și a Republicii Macedonia de Nord la NATO.
  • Susține consolidarea politicii de parteneriate a Alianței, pe baza valorilor comune și respectului pentru dreptul internațional și angajamentele asumate, în scopul promovării stabilității, precum și a sprijinului pentru creșterea capacităților de apărare ale partenerilor.
  • Reafirmă susținerea pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, sprijinul ferm pentru integritatea teritorială a acestor state în interiorul granițelor recunoscute internațional și pentru aprofundarea cooperării lor practice cu NATO, pe baza intereselor și nevoilor specifice ale acestora.
  • Subliniază importanța unică a cooperării NATO-UE și necesitatea consolidării parteneriatului strategic dintre cele două organizații.
  • Recunoaște că apărarea colectivă începe cu apărarea și reziliența națională și va continua să asigure un procent de 2% din PIB pentru apărare, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel aliat. România va continua să contribuie totodată la menținerea credibilității și capacității de acțiune a Alianței, precum şi la securitatea regională şi internațională.
  • Reiterează importanța parlamentelor naționale și să contribuie la definirea și punerea în practică a obiectivelor acestei instituții prin impulsionarea și dezvoltarea dialogului interparlamentar, inclusiv cu partenerii Alianței.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.