Peste 500.000 de lei sunt alocaţi pentru catering la Summitul liderilor UE care va avea loc în luna mai la Sibiu, iar ofertele pentru acest serviciu pot fi depuse până în 1 aprilie. 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt doar o parte dintre participanţii la reuniunea din 9 mai de la Sibiu.

meniuFoto: Hotnews

Potrivit ​anunțului postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind Achiziția de Servicii de catering pentru Summit-ul organizat la Sibiu, valoarea estimată a serviciilor de catering este de 516.300 lei fără TVA, pentru zilele de 8 şi 9 mai.

Banii pentru serviciile de catering vor fi alocați din bugetul pentru organizarea preşedinţiei României la Consiliul UE, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 1 aprilie, ora 11.00. Modalitatea de atribuire este "acord-cadru", criteriul fiind "preţul cel mai scăzut".

Spaţiile unde se vor asigura serviciile de catering vor fi în principal Liceul "Brukenthal", corturile alocate jurnaliştilor, interpreţilor, organizatorilor şi personalului auxiliar, care vor fi amenajate în Piaţa Mică şi în Piaţa Huet din Sibiu, dar şi sediul Primăriei Sibiu şi Aeroportul Sibiu. "În funcţie de specificul evenimentelor, de numărul de participanţi şi de evenimentele care s-ar putea derula în paralel, vor fi utilizate şi alte spaţii sau clădiri pentru organizarea serviciilor de catering", precizează MAE.

În anunțul ministerului se mai menționează că numărul exact de participanți și locul de desfășurare se vor comunica prestatorului printr-o comandă fermă care va fi transmisă cu 3 zile înainte și eventual actualizată înainte cu 24 de ore înainte de ziua fiecărui eveniment. Comanda va conține informații asupra tipului și cantității de servicii necesare pentru respectiva zi de eveniment, precum și asupra eventualelor restricții alimentare sau solicitări pentru anumite genuri de alimente sau modalități de preparare (lacto-vegetarian, raw - vegan, etc).

Serviciile de catering vor consta în asigurarea pregătirii, preparării, livrării şi servirii. Vor fi mese zilnice tip ”bufet suedez” (prânz și/ sau cină); coffee-break (3 pauze de cafea zilnic/ persoană); coffee - station (lounge/ spații amenajate aeroport).

Cerințe pentru fiecare tip de serviciu

Mesele zilnice tip "bufet suedez” (prânz și/ sau cină) trebuie să conțină:

  • Aperitive reci tip “Canapés” - minimum 5 sortimente, 150 grame/ persoană.
  • Fel principal (produse calde) - minimum 5 sortimente (un sortiment cu carne de pui, unul cu carne de porc, unul cu pește/fructe de mare, unul cu carne de vită și un sortiment la propunerea prestatorului) – 200 grame/persoană.
  • Garnituri - minimum 4 sortimente, 150 grame/persoană
  • Salate - minimum 3 sortimente, 150 grame/persoană
  • Selecție de pâine tip chiflă - minimum 3 sortimente
  • Mini-prăjituri asortate - minimum 5 sortimente, minimum 150 g/persoană
  • Băuturi non-alcoolice, minimum 500 ml/ persoană (apă plată și minerală servită din recipiente de 500 ml, suc natural din fructe și băuturi răcoritoare acidulate servite din recipiente de 250/ 330 ml, cafea inclusiv lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial)
  • Vin alb / Vin roșu – 300 ml/ persoană

Servirea se va face în veselă de ceramică, farfurii, platouri, chaffing-uri, tacâmuri inox, boluri sticlă/ceramică, coșuleț de pâine, față de masă de bumbac, șervețele hârtie. Personalul folosit pentru servire va purta uniformă și ecuson cu numele și prenumele, pentru o identificare ușoară.

Coffee - break (3 pauze de cafea pe zi/ persoană), constând în:

  • "Welcome coffee”: cafea (150 ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze si/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/ persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
  • "Pauză cafea dimineață”: cafea (150 ml cafea per persoană), ceai, apă plată (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe și răcoritoare acidulate (0,5 litri/ persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), patiserie dulce și sărată (150 grame mixt/persoană), fructe, lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
  • "Pauză cafea după-amiază”: cafea (150ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apa îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.

“Coffee station” la aeroport constând în: cafea (150ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.

Suplimentar, în prețul ofertat pentru acțiunile tip coffee-breack se vor asigura în permanență cafea și apă plată/ minerală în centrul de presă, centru de interpretariat, Liceul Brukenthal, zona de conferințe și la sediul Primăriei Sibiu, în sala de ședințe, pe tot parcursul zilei.

MENIURI ORIENTATIVE

Aperitive:

  • Platou cu brânzeturi tradiționale românești (caș dulce, telemea oi, cașcaval Dobrogea,cașcaval afumat, urdă, telemea vacă)
  • Mule de pasăre în aspic
  • Frigărui de mozzarella cu struguri albi și roșii
  • Somon marinat cu măsline verzi
  • Piept de rață afumat pe portocală
  • Terină de căprioară
  • Canapele de castraveți verzi cu pastă de somon picant
  • Mini frigărui cu gambas
  • Roșii cherry
  • Calamari picanți
  • Ruladă din mușchi de vită cu prune uscate

Fel principal:

  • File de somon cu sos de lămâie
  • Mușchi de vită Wellington
  • Medalion de căprioară
  • Sărmăluțe în foi de viță cu smântână
  • Șalău pe lime
  • Salată Cezar
  • Salată de ciuperci cu chimen
  • Salată Waldorf
  • Cartofi copți
  • Rulou de vinete cu legume
  • Orez sălbatic
  • Mini chifle albe și negre
  • Mini prăjituri asortate
  • Fructe asortate

BĂUTURI

  • Apă plată, apă mineral, Santal, Cola, Fanta, Sprite
  • Cafea filtru / ceai(zahăr, lapte, lămâie)
  • Vin alb/ Vin roșu/ Vin spumant (doar la meniurile propuse pentru cină)

MENIURI ORIENTATIVE Lacto – Vegetariene

Gustare:

  • Mille feuille de legume la grătar cu mascarpone
  • Cremă de vinete și marmeladă de roșii uscate la soare servită cu roșii cherry coapte
  • Salată de avocado, pere, pepene galben servită pe pat de frunze verzi
  • Trio de bruschete cu roșii, cu pesto vegan, arugula și sos balsamic,
  • Rulou cu quinoa și alge nori, mini vegan quiche cu spanac

Fel Principal:

  • Ciuperci la cuptor, marinate în unt aromat, servite cu brânză de capră și ceapă caramelizată
  • Sparanghel copt cu sos de capere și balsamico și ciuperci cu verdeață și roșii 150/50/50g
  • Risotto cu trufe
  • Chifle asortate
  • Desert
  • Pară cu sos caramelizat
  • Clătite cu miere și nuci
  • Budincă de chia

La Sibiu, în 9 mai un summit al liderilor UE, care vor discuta despre viitorul Uniunii Europene. Summit-ul va fi găzduit de Klaus Iohannis, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt doar o parte dintre participanţii la reuniunea din 9 mai de la Sibiu