Cei 27 de membri ai Uniunii Europene se pregătesc să respingă data de 30 iunie solicitată de premierul britanic Theresa May pentru divorțul dintre Londra și UE, în summitul care are loc joi la Bruxelles, orientându-se spre un interval mai scurt, potrivit mai multor surse europene, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorii celor 27 s-au reunit într-un cadrul informal miercuri seara, înaintea summitului european și cu câteva ore înainte de primirea scrisorii premierului May prin care se cerea această amânare.

"Chestiunea datei va fi o decizie a șefilor de stat", a subliniat o sursă europeană, dar "orientarea" care s-a conturat în cadrul reuniunii de miercuri este refuzarea datei de 30 iunie în schimbul unei prelungiri mai scurte, fiind avansată data de 22 mai, cu o zi înainte de primele voturi pentru alegerile europene (care se vor derula, în funcție de țară, între 23 și 26 mai).

O a doua sursă a indicat că această dată a reunit "o largă majoritate", precizând însă că mai mulți reprezentanți nu primiseră încă instrucțiuni de la capitalele lor.

"O majoritate a spus nu pentru 30 iunie", a adăugat o a treia sursă, pentru a nu "crea un conflict cu alegerile", precizând însă că "mai multe opțiuni" erau discutate pentru o dată anterioară.

Imediat după primirea cererii britanice, Comisia a avertizat că data solicitată "antrenează grave riscuri juridice și politice pentru UE" din cauza riscului de coliziune cu scrutinul european.