Parlamentarii britanici au aprobat amânarea Brexitului până pe 30 iunie, dar au respins masiv un amendament H, care cerea amânarea Brexitului pentru organizarea unui al doilea referendum. De asemenea, Camera Comunelor a refuzat să preia de la Guvern controlul asupra procedurii Brexit.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.20:Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că extinderea articolului 50 va avea nevoie de ”acordul unanim” al tuturor statelor UE. De asemenea, acesta a spus Marea Britanie va trebui să justifice orice cerere de amânare a părăsirii blocul comunitar dincolo de sfârșitul lunii martie.

UPDATE 20.28: 412 parlamentari au votat pentru amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 30 iunie, în timp ce 202 au votat împotrivă.

Theresa May trebuie acum să ceară UE extinderea articolului 50 până pe 30 iunie 2019. Dacă UE este de acord, Regatul Unit nu va părăsi blocul european pe 29 martie și ar urma să participe la alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

UPDATE 20.15: Amendamentul E, al Partidului Laburist, care îi cere lui May să folosească amânarea Brexitului pentru a da Parlamentului timp ”să găsească o majoritate pentru o diferită abordare” a fost respins cu o diferență de 16 voturi.

Amendamentul care căuta interzicerea guvernului de a cere Parlamentului să voteze proiectul lui May de ieșire din UE pentru a treia oară a fost restras.

UPDATE 20.00 Amendamentul laburistului Hilary Benn care ar fi permis parlamentarilor să preia controlul, pe 20 martie, asupra procesului privind Brexitul a fost respins cu 314 voturi la 312.

Amendamentul privind amânarea Brexitului pentru organizarea unui al doilea referendum - și care fusese depus de Sarah Wollaston de la Grupul Independent - a fost respins cu 334 de voturi la 85.

Poziția oficială a Partidului Laburist era să se abțină de la a vota în vreun fel amendamentul care cerea un al doilea referendum, argumentând că acum nu era momentul potrivit pentru un astfel de vot.

25 de parlamentari laburiști s-au răzvrătit față de poziția liderului partidului votând pentru amendament, alți 18 au votat împotriva amendamentului.

Parlamentul britanic a respins miercuri părăsirea Uniunii Europene fără un acord, slăbind și mai tare poziția premierului Theresa May și pavând drumul pentru un vot care ar putea întârzia Brexitul cel puțin până la sfârșitul lunii iunie, transmite Reuters. După o zi plină de tensiuni, parlamentarii au sfidat guvernul cu un vot de 321 la 278 în favoarea unei moțiuni care exclude sun orice formă un Brexit dezordonat, fără acord.