Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spune că nu este gata o formulă de calcul pentru noua taxă auto și, după ce grupurile de lucru vor avea o variantă sustenabilă astfel încât să nu poată fi atacată, va fi informată populația, notează Mediafax. Ministrul spune că se caută soluții pentru respectarea directivelor europene.

Taxa auto, modificata din nouFoto: Agerpres

„Încercăm să găsim variante astfel încât să fie în concordanță cu directivele europene. În momentul în care vom avea o formulă de calcul care să fie sustenabilă, să nu poată fi atacată, o să informez public cetățenii. Să dea inclusiv prin act normativ prin care să purtăm o discuție prin care să informăm cetățenii”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Antena 3.

În ceea ce privește stabilirea unui termen în privința taxei auto, Gavrilescu a spus că trebuie să dea dovadă de „responsabilitate”

„Am reușit să adoptăm într-un timp scurt o ordonanță pentru restituirea acestei taxe. Lucrul acesta s-a făcut este pentru că un volum foarte mare de documente a fost adus la ANAF, iar procesarea documentelor necesită timp”, a mai spus ministrul.

Totodată, Grațiela Gavrilescu a mai spus că grupurile de lucru se vor întâlni săptămânal pentru a fi găsită cea mai bună soluție.

„Eu le-am spus un lucru celor cu care lucrăm ca să găsim variante, este că în fiecare săptămână încearcă să se întâlnească astfel în timp scurt să găsim o variantă. Eu nu vă pot promite că avem o variantă într-o lună, două. Atunci când aplici o formulă de calcul e mai greu. În primul rând nu vorbim de taxă, ceea ce încercăm să găsim noi nu este o taxă. Tocmai de aceea am spus că nu fabricăm nici un fel de impozit, contribuție sau ce o să fie el, atâta timp cât nu lăsăm o perioadă de timp pentru a informa populația. Cred că trebuie să facem o foarte bună informare care ține loc de prevenție, pentru că prevenție nu trebuie să fie doar în sănătate, trebuie să fie în toate domeniile”, a mai spus Gavrilescu.

Deși România este una dintre cele mai poluate țări, iar mai multe studii arată că Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Europa, Ministerul Mediului nu a reușit nici în 2018 să elaboreze, și totodată să-și asume, o nouă Taxă Auto.

Încă din 2017, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, promitea că la începutul anului 2018 se va implementa un nou timbru. Între timp, Comisia Europeană a deschis, în primăvară, o procedură de infringement împotriva României, deoarece autorităţile nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.