Parlamentarii suedezi l-au reales pe liderul social-democrat Stefan Löfven în funcția de prim-ministru, care va conduce un guvern minoritar alături de Partidul Verde, punând astfel capăt unei lungi perioade de impas, au anunțat vineri autoritățile, potrivit agenției EFE, citează Mediafax.

Stefan LofvenFoto: Flickr/ Socialdemokraterna - Victor Svedberg

Stefan Löfven va putea să formeze un guvern minoritar cu 115 voturi pentru, 153 împotrivă și 77 abțineri.

„Vineri, 18 ianuarie, Riksdag (Parlamentul suedez) a votat pentru propunerea președintelui Andreas Norlén de a-l desemna pe Stefan Löfven pentru funcția de prim-ministru”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al parlamentului.

„Președintele salută încheierea lungului proces de formare al guvernului și va începe o analiză a toamnei politice din 2018”, se mai arată în comunicat.

Legea suedeză stipulează că, pentru a putea guverna, un candidat nu trebuie să primească mai mult de 175 de voturi împotrivă, ceea ce ar însemna o majoritate în Cameră.

Acesta a fost cel de-al treilea vot pentru a alege un premier în urma alegerilor generale din luna septembrie anul trecut, care au condus la un blocaj parlamentar.

În urma alegerilor din septembrie, Social-democrații au fost cel mai votat partid cu 114 locuri, în timp ce alianța de opoziție - o coaliție formată din patru partide de centru-dreapta - a obținut 143 de locuri, iar partidul de extremă-dreapta, Democrații Suedezi, cu care nimeni nu vrea să negocieze, au primit 62 de voturi.