Democrata Tulsi Gabbard, din Hawaii, membră a Camerei Reprezentanților a SUA, a declarat, vineri, că va candida pentru funcția de președinte în 2020, devenind cel mai nou membru al partidului său, care îl provoacă pe președinte republican, Donald Trump, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am decis să candidez și voi face un anunț oficial însăptămâna viitoare", a declarat pentru CNN Gabbard, veteran liberal de 37 de ani alrăzboiuluidin Irak, precum șiprimahindusăși prima de etnie samoanăaleasăîn Congresul SUA.

Senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts a anunțat pe 31 decembrie că a constituit un comitet de explorare a posibilelor candidaturi pentru CasaAlbă în ceea ce se așteaptă a fi un prim tur de alegeri interne aglomerat înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Gabbard a spus că "problema războiului și a păcii" ar fi principalul obiectiv al campaniei sale.

Lista de candiati prezidențiali democrați i-ar putea include, în cele din urmă, pe senatorii Kamala Harris, Cory Booker și Kirsten Gillibrand, precum și pe fostul vicepreședinte Joe Biden. Julian Castro, fostul secretar al președintelui Barack Obama, a format, de asemenea, un comitet de explorare în decembrie.

În cursa pentru a alege un contra-candidat pentru Trump, democrații se vor lupta cu tensiunea dintrearipa"instituțională" a partidului și cealiberală, care a crescut în 2016 în timpul candidaturilor lui Hillary Clinton și a senatorului Bernie Sanders, independent care a candidat sub steagul democrat.

Gabbard s-a făcut cunoscută în 2016 prin renunțarea la un post de conducere în Comitetul Național Democrat după decizia partidului de a limita numărul de dezbateri dintre Clinton și Sanders, analiștii considerând că mai puține dezbateri i-ar fi fost de folos lui Clinton. Clinton a câștigat în cele din urmă nominalizarea democrată, dar a pierdut înfața lui Trump.

Gabbard rămâne populară cu unii liberali, dar va avea o concurență serioasă dinpartea altor candidați de pe flancul stâng al partidului.

Gabbard a fost criticată pentru întâlnirea secretăavută cu președintele Siriei, Bashar al-Assad, în timpul unei excursii în 2017 în țara răvășită de război. Ease opune înlăturării acestuia de la putere.

Iowa vaorganiza primul concurs de nominalizare la președinție în 13 luni. Warren a început în mod informal lupta pentru nominalizarea democratădin 2020 cu vizita de săptămâna trecută în Iowa, condamnând influența coruptă a banilor asupra politicii și deplângând oportunitățile economice pierdute pentru familiile care muncesc.