​Guvernul va discuta în ședința de miercuri un memorandum privind publicarea unui "volum editorial" privind activitatea guvernamentală din 2018. Practic, GUvernul vrea să-și facă publicitate, însă pe bani publici. Fiecare minister va trimite Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, până pe 15 februarie, informații cu toate realizările din 2018. De coordonare se va ocupa consilierul de stat pe probleme economice al premierului, adică Darius Vâlcov. Cartea cu marile realizări ale Guvernului va fi distribuită în 500 de exemplare către instituții centrale și locale.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Memorandumul este inițiat de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, și Ion Ghizdeanu, șeful Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Nu este clară utilitatea tipăririi unui "volum editorial" despre Guvernul Dăncilă. Inițiatorii spun că este util pentru asigurarea transparenței. Invocă inclusiv faptul că autoritățile publice sunt obligate să dea publicității un raport periodic de activitate. Însă, acest lucru tot nu explică de ce este necesar un "volum editorial", mai ales că fiecare instituție își poate publica pe internet propriul raport.

"In vederea asigurării transparenţei actului de guvernare şi accesul cetăţenilor şi mediului de afaceri la informaţiile de interes public cu privire la activitatea Guvernului, în concordanţă cu prevederile Legii nr. 544/2001, propunem ca Raportul privind indeplinirea Programului de guvernare în anul 2018 să fie publicat sub forma unui volum editorial", se arată în memorandum.

Darius Vâlcov este propus să se ocupe de coordonare deoarece raportul este complex. "Având în vedere complexitatea unui asemenea raport, propunem ca procesul de analiză şi elaborare să fie coordonat de consilierul de stat pe probleme economice al doamnei Prim-ministru".

Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Ce mai prevede memorandumul:

  • Până la data de 1 februarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va transmite fiecărui minister evaluările parţiale pe fiecare domeniu din Programul de guvernare, pe baza situaţiei prezentate de acestea pe parcursul lunii octombrie 2018.
  • Până la data de 15 februarie, fiecare instituţie care are responsabilităţi sau contribuţii la îndeplinirea angajamentelor din Programul de guvernare va transmite pe e-mail la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (prognoza@cnp.ro) propunerea acestora pentru forma finală a capitolului, cu includerea tuturor realizărilor din anul 2018.
  • Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va prezenta în Guvern Raportul însoţit de un memorandum care să evidenţieze, în sinteză, realizările din 2018.

Vezi aici tot Memorandumul