Rusia crede că Statele Unite încearcă în final să distrugă New Start (Tratatul de reducere de arme nucleare) prin retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a spus vineri ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, relatează Reuters.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

”Impresia dată este că pur și simplu se pregătește terenul pentru ca acest document (New START) de asemenea să fie distrus”, a spus Lavrov într-o conferință de presă la Milano.

Un oficial al SUA a spus joi că Rusia trebuie să renunțe la sistemul de rachete 9M729 și să se întoarcă la respectarea INF din 1987.

Washington acuză Moscova de amplasarea sistemului de rachete 9M729. Acest nou sistem de rachete (SSC8 în nomenclatorul NATO) este considerat o reală amenințare din cauza razei sale de acțiune. Potrivit secretarului general al NATO, aceste rachete pot lovi orașe din Europa în câteva minute de la lansarea din interiorului teritoriului rusesc și pot purta ogive nucleare.

Vladimir Putin a amenințat miercuri că Rusia va dezvolta noi rachete cu rază medie de acțiune dacă Statele Unite se retrag, așa cum au amenințat, din tratatul nuclear din 1987 (INF) care reglementează folosirea acestor arme.

Dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat marţi secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear. În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), denunţând acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi Georgiei.