Un judecător federal din Montana a suspendat joi construcția oleoductului gigant Keystone XL, un revers serios pentru Donald Trump, care a relansat acest proiect foarte controversat, denunțat de asociațiile pentru protecția mediului, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: YouTube

"E o rușine", a criticat Donald Trump, care l-a acuzat pe judecător că a luat o "decizie politică" și că pune în pericol 48.000 de locuri de muncă, o cifră contestată de adversarii proiectului.

Lung de 1.900 km, acest oleoduct, deja parțial în serviciu, urmează să lege câmpurile petrolifere din provincia canadiană Alberta de statul american Nebraska, pentru a ajunge la rafinăriile din golful Mexicului. Acesta este criticat de comunitățile autohtone din teritoriile pe care le traversează, îngrijorate de eventualele probleme de mediu.

Barack Obama decisese în 2015 să blocheze construcția Keystone XL, pornind de la o analiză a Departamentului de Stat, pe considerentul că, având în vedere riscurile aferente, nu poate fi vorba de un proiect "de interes național pentru Statele Unite".

Potrivit judecătorului Brian Morris, administrația Trump a ignorat deliberat această analiză când a decis relansarea proiectului, în martie 2017. Morris a acuzat actuala administrație că nu a luat în calcul elemente legate de reducerea prețului petrolului, riscurile de scurgeri de petrol sau gazele cu efect de seră emise în cadrul acestui proiect. Inițiator al proiectului, operatorul canadian TransCanada a repetat angajamentul de a duce la capăt conducta, în ciuda noului obstacol.

Estimat la 8 miliarde de dolari, proiectul Keystone XL datează din 2008 și ar urma să permită transferarea zilnică a 830.000 de barili de petrol prin Alberta, Montana, Dakota de Sud, Nebraska, Oklahoma și Texas. Suspendarea decretată de judecător este temporară și impune guvernului să examineze mai atent implicațiile proiectului asupra climatului, a faunei și culturilor autohtone.