Enorma fraudă fiscală "cum ex", dezvăluită în Germania, a costat 11 țări europene 55 de miliarde de miliarde de euro, mult mai mult decât evaluările inițiale, afirmă joi 19 media europene, într-o anchetă comună, scrie AFP.

DividendeFoto: Dreamstime.com

Până în prezent, circulau doar estimări legate de sumele cu care a fost înșelat fiscul german, mergând de la 30 de miliarde de euro, potrivit presei, și 5,3 miliarde, potrivit ministerului german al Finanțelor.

Dar investigația celor 19 publicații europene indică faptul că această schemă a costat 11 state - Germania, Franța, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția - 55,2 miliarde euro.

Schema este atribuită unui celebru avocat german, Hanno Berger, și constă în cumpărarea și revânzarea de acțiuni în ziua acordării dividendelor, într-un ritm atât de rapid încât administrația fiscală nu mai identifică adevăratul proprietar.

Manipularea, care necesită o înțelegere la nivelul mai multor investitori, permite revendicarea de mai multe ori a deducerii aceluiași impozit pentru dividente, lezând astfel interesele fiscului.

Scandalul a izbucnit în 2012 în Germania, antrenând deschiderea a șase anchete penale.

Escrocheria ar fi costat astfel Franța "cel puțin 17 miliarde de euro", Italia 4,5 miliarde, Danemarca 1,7 miliarde iar Belgia 201 milioane.