Eugen Tomac a anunțat că doar Comisia de la Veneția analizează OUG privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit căreia doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanți în secțiile de votare, deși PMP a sesizat și Avocatul Poporului, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Guvernul a modificat un articol pe care nu avea voie să îl modifice, redefinind astfel statutul partidului parlamentar și scoțând în mod flagrant în afara legii PMP. Faptul că PMP a fost scos din toate sectiile de votare de la referendum arată cât de debusolate și speriate sunt nulitățile care au acaparat instituțiile statului și care elimină, cu o brutalitate neimaîntâlnită, orice formă de opoziție. Sper că Biroul Electoral Central va analiza cu obiectivitate tot ansamblul de legi care definesc statutul unui partid parlamentar. Avocatul Poporului încă nu a răspuns la solicitarea noastră. Doar Comisia de la Veneția analizează sesizarea PMP, pentru acestă instituție starea democrației chiar contează", a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, într-o postare sâmbătă pe Facebook.

Acesta a mai spus că premierul Viorica Dăncilă va răspunde penal pentru această ilegalitate, care a folosit această OUG ca "o formă de sancționare a unui partid politic de opoziție".

"VVD va răspunde penal pentru aceasta ilegalitate, Marioneta lui Dragnea a îngrădit activitatea unui partid politic printr-o ordonanță dată noaptea ca hotii. Doamna Dancilă, nu puteti modifica legea doar ca o forma de sancționare a unui partid politic de opoziție! Folosiți pentru răzbunare un referendum pe care țineți cu dinții să îl compromiteți. Prin Ordonanța de urgență pentru organizarea referendumului, doamna «reducem democrația» a schimbat prevederea care permitea PMP sa aibă membri in birourile electorale ale secțiilor de votare", a completat liderul deputaților PMP.

Tomac a explicat că Ordonanța de urgență a Guvernului intră în contradicție cu o lege din anul 2015.

"Mai exact, a schimbat definiția partidului parlamentar, prin introducerea obligativității de a avea grup parlamentar in ambele Camere! Desigur, a fost o miscare cu destinație precisa, dat fiind ca tot actuala putere ne-a desființat grupul de la Senat. Înțeleg rolul unei Ordonanțe de urgență (în vigoare cu mai puțin de o lună înainte de data referendumului!!!!) pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către cetateni, dar nu văd URGENȚA schimbării unor prevederi doar pentru a restrânge dreptul de reprezentare în secții a unui partid parlamentar!! Acesta este regimul iliberal care ne guvernează azi de la Victoria! Mai mult, Ordonanța de urgenta intra in contradicție cu legea 208/2015, care definește un partid parlamentar ca având cel puțin un grup, nu două, așa cum s-a gândit VVD să adauge", a conchis Tomac.

Potrivit Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, partidele politice care au reprezentare în cel puțin una dintre Camerele Legislativului pot avea reprezentanți în secțiile de votare.

"Art. 118, alin. (2) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele şi alte formaţiuni politice care au grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului şi care au obţinut în urma ultimelor alegeri pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori pentru candidaţii înscrişi pe listele acestora ori pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele ori formaţiunile politice respective, precum şi alianţele politice sau electorale care au în componenţă astfel de partide ori formaţiuni politice", se arată în actul normativ.

PMP s-a adresat Comisiei de la Veneția, privind OUG adoptată marți, privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit căreia doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanți în secțiile de votare, a anunțat Eugen Tomac. De asemenena, PMP a sesizat Avocatul Poporului cu privire la aceeași Ordonanță de urgență.