Un oficial din Ministerul Afacerilor Externe a avansat un buget orientativ al cheltuielilor pe care le va suporta statul român cu Președinția Consiliului Uniunii Eurpene, pe care România o va asigura în primele 6 luni ale anului 2019.

HotNews.roFoto: Hotnews

Între 60 și 80 de milioane de euro estimează că vor fi cheltuiți de către statul român pentru Președinția rotativă directorul din MAE Daniel Goșea, însărcinat cu tot ceea ce însemană partea logistică a Președinției române a Consiliului UE.

„Noi încercăm să facem un balans între o oportunitate de promovare și folosirea eficientă și rațională a banului public. Ne-am gîndit să alocăm un buget comparabil cu cel al cărora state ne potem compara ca putere economică și importanță regională, drept pentru care vrem să alocăm un buget între 60 și 80 de milioane de euro. Este acest interval, pentru că încercăm să folosim cât mai mult resurse publice”, a spus Goșea, într-un briefing la MAE.

El a dat și câteva exemple de bugete ale statelor care au mai deținut Președinția Consiliului UE:

  • Malta - 60 de milioane de euro
  • Estonia - 79 de milioane de euro
  • Bulgaria - 80 de milioane de euro
  • Polonia - 115 de milioane de euro
  • Franța - 171  de milioane de euro
  • Spania - 100 de milioane de euro
  • Luxemburg - 93 de milioane de euro

„Multe state, cu ocazia deținerii Președinției, au alocat bugete mai consistente tocmai pentru că aceasta este o bună oportunitate de promovare a imaginii statului respectiv. State cu putere financiară mai mare au alocat bugete mai consistente. Alte statecu ambiții, gen Polonia, au alocat de asemenea bugete consistente”, a explicat oficialul român.

În timpul Președinției române a Consiliului UE vor avea loc evenimente importante pentru Uniunea Europeană, printre care ieșirea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar și summitul UE de la Sibiu, programat pentru 9 mai 2019, la care vor veni șefii de state și de guverne din UE.

Altfel, evenimentele care vor avea lc la București vor fi găzuite în principal la Palatul Parlamentului, unde va fi amenajat și centrul de presă pentru Președinția Consiliului UE.

Cheltuielile sunt legate de transportul demnitarilor și al funcționarilor, amenajări de săli, catering, cadouri și obiecte promoționale etc.