Liderii PSD s-au reunit sâmbătă la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), după ce vineri mai mulți lideri PSD s-au întâlnit într-o ședință restrânsă cu intenția de a contesta autoritatea președintelui PSD. Timp de șase ore social-democrații au discutat proiectele de viitor ale partidului și au tranșat nemulțumirile interne. Discuțiile au escaladat în momentul în care, primarul Capitalei Gabriela Firea a cerut demisia protejatei lui Liviu Dragnea, ministrul de Interne Carmen Dan.

HotNews.roFoto: Hotnews

17.00 Ședința Comitetului Executiv s-a încheiat dar social democrații continuă discuțiile cu grupurile parlamentare . Gabriela Firea a declarat că relația sa cu Dragnea este una tensionată și a lansat mai multe atacuri și la adresa protejatei lui, Carmen Dan. Firea l-a atacat dur pe președintele Liviu Dragnea spunând că tensiunea în relația cu liderul PSD ar fi pornit de la faptul că ea nu ar fi spus categoric că nu candidează la președinție, ceea ce nu este real, pentru că a declarat în repetate rânduri că nu vrea să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale și nici pentru șefia partidului.Firea a mai spus că a fost acuzată în ședință de un anume coleg (n. red - Codrin Ștefănescu) că face partizanat cu președintele Românei, Klaus Iohannis și pentru că vrea să candideze la șefia PSD.

16:23 Dragnea le-ar fi spus liderilor PSD că nu intenționează să candideze la președinția României și că va exista un candidat comun PSD - ALDE, potrivit surselor Hotnews.ro.

De asemenea, propunerea Gabrielei Firea de retragere a sprijinului politic lministrului de Interne a fost respinsă. Un singur vot pentru propunerea lui Firea ar fi fost dat în CExN. Carmen Dan rămâne ministru de Interne.

16:05 Scandal și reproșuri în spatele ușilor închise. Ministrul Lia Olguța Vasilescu, președintele PSD Maramureș Gabriel Zetea, deputatul Cătălin Rădulescu și secretarul executiv al PSD, Codrin Ștefănescu au sărit în apărarea lui Liviu Dragnea și o atacă pe Gabriela Firea. De partea cealaltă Robert Negoiță și Paul Stănescu au făcut zid în jurul Gabrielei Firea.

15:20 Firea a cerut ca propunerea ei privind retragerea sprijinului politic pentru Carmen Dan să fie suspusă la vot în CExN. Potrivit surselor Hotnews.ro participante la ședință, Carmen Dan ar fi replicat atacului prezentând raportul intern elaborat de ministerul pe care îl conduce privind evenimentele și deciziile luate în ziua protestelor. Marian Oprișan a părăsit ședința.

14:20 Atmosfera tensionață în spatele ușilor închise. Liderii PSD au început să-și spună nemulțumirile. Marian Oprișan alături de Gabriela Firea.

14:05 Gabriel Firea a cerut demisia lui Carmen Dan, protejata președinteleui PSD Liviu Dragnea. Surse din ședința CExN au declarat pentru Hotnews.ro ca Firea a cerut demisia ministrului de Interne pentru modul cum a gestionat situația de la protestele din 10 august. "Se impune demisia sau retragerea sprijinului politic pentru modul în care au fost gestionate intervenția jandarmilor", ar fi spus Firea în ședință. Firea ar fi cerut ca propunerea să fie supusă la vot dar nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa.

13:05 Liderii social-democrați discută despre proiectele de legi care vor intra în sesiunea parlamentară, atmosfera este una de plictiseală.

12:25 Premierul Viorica Dăncilă prezintă activitatea guvernului în ședința CExNn - surse

11:52 Dragnea a ieșit din ședință să fumeze o tigare împreună cu Teodorovici pe terasa hotelului. La apariția presei cei doi au intrat în clădire.

11:10Livu Dragnea a sosit împreuna cu premierul Viorica Dăncilă. "Nu cred că mi se va cere demisia", a spus Dragnea întrebat de jurnaliști. Dragnea a mai spus că nu există o situaţie tensionată în interiorul PSD "Poate la voi afară, înăuntru nu", a supus președintele PSD.

11.06: Gabriela Firea: "Nu vreau să fac speculații sau să comentez anumite zvonuri. Vreau să spun cu claritate și argumente în fața colegilor, să lămurim anumite aspecte și apoi dacă se ia vreo decizie, vă voi transmite. Sunt și lucruri bune și mai puțin bune și toate trebuie tratate cu maximă sinceritate, cu gândul că avem mare responsabilitate ca politicieni. Dacă nu mai avem legătură cu românii, fiecare avem o problemă în parte". Firea a mai spus că este preocupată și îndurerată că nu se fac progrese în domeniul administrativ și că sunt întârzieri. Întrebată dacă este nemulțumită de anumiți miniștri, aceasta a spus că ”sunt grupuri de lucru interministeriale care lucrează de mult prea mult timp pentru a da niște soluții”. De asemenea, ea a subliniat că ”nu sunt persoana care să fie izolată în partid”.

10:55 Niculae Bădălău a declarat înaintea ședinței CExN că este nemulțumit de activitatea Guvernului, existând ministere care funcționează mai greu. ”Nemulțumiți sunt. Și eu sunt nemulțumit și îmi doresc mult mai mult pentru România și pentru români. Ideea e să discutăm și să găsim măsurile necesare pentru îndreptare. (...) Avem o guvernare bună, avem o creștere economică, sunt măsuri care au fost în cadrul programului de guvernare și care au fost implementate. E clar că în cadrul guvernului sunt ministere care funcționează mai greu, iar aici probabil dna premier va veni cu o măsură de remaniere”, a declarat Niculae Bădălău.

Senatorul PSD a mai spus că ”nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru”, argumentând că ”Tăriceanu este un om cu viziune, echilibrat, exprem de bun pentru președinția României. Declarația lui Bădălău este făcută în contextul nemulțumirilor din interiorul partidului la adresa președinteleui Liviu Dragnea și după ce vineri a avut loc o discuție informală în acest sens.

"În istoria PSD a existat o cutumă în care preşedintele partidului a candidat. În acelaşi timp, am avut şi în cadrul USL, dacă vă mai amintiţi, un protocol în care domnul Crin Antonescu, din partea PNL, era candidatul la preşedinte al alianţei, guvernarea, premierul, revenind la PSD. Şi în acest moment, suntem într-o alianţă şi nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru, urmând în continuare ca PSD să aibă prim-ministrul. Domnul Tăriceanu este un om cu viziune, un om echilibrat, un om care ar fi extrem de bun pentru preşedinţia României şi pentru români", a spus Bădălău.

PSD a luat măsuri sporite pentru ședința CEXn și a angajat o firmă de pază iar la fața locului sunt prezenți și câțiva jandarmi. Ședința social democrațiilor se desfășoară la hotel Doina din Neputun iar jurnaliștii nu au acces în hotel.

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, vineri seară, după ședința informală ținută de liderii social-democrați la mare, că amnistia și revizuirea unor sentințe „sunt pe agenda noastră și că toți sunt preocupați de lucrurile astea".

„ Noi am avut o primă întâlnire de întâmpinare, nu de altă natură, și acolo am discutat câteva lucruri pe care să le avansăm în dezbaterea de mâine. Este vorba de activitatea Guvernului, este vorba de PNDL, este vorba de evaluarea activității miniștrilor, e vorba de măsurile care au fost luate și de explicațiile care au fost date în legătură cu evoluția pestei porcine(...)

Pot să vă spun părerea mea, pentru că nu e o părere care să fi fost adoptată deocamdată, dar eu cred că sunt două lucruri diferite. Unul este actul de amnistie, care exprimă de fapt dorința unei societăți ca față de unii membri ai săi care au greșit să se manifeste clemență și aceasta este o chestiune absolut normală. Al doilea aspect, pe care dumneavoastră l-ați enunțat, este acela al unui mod defectuos de aplicare a justiției și aici nu vorbim de clemență, că dacă cineva a fost condamnat în baza unor probe false, sau a unor abuzuri săvârșite în mecanismul acesta al justiției, asta nu înseamnă că trebuie să îi dăm amnistie, ci trebuie să îi dăm o reparație persoanei respective și ăsta este alt aspect al problemelor care urmează să se dezbată. Astăzi nu am discutat acest lucru, dar sunt pe agenda noastră, toți sunt preocupați de lucrurile astea, dar nu am discutat acest lucru", a declarat liderul PSD Vaslui, pentru Mediafax.

Sursele social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că pentru a detensiona situația din partid, Dragnea le-a promis nemulțumiților că în ședința CExN se va discuta despre activitatea miniștriilor și dacă partidul o va cere, va exista și o remaniere. Astfel, premierul va face o prezentare a gradului de îndeplinire de către ministere a măsurilor din programul de guvernare iar conducerea lărgită a PSD va stabili dacă se impune o remaniere guvernamentală sau dacă Executivul va continua să funcționeze cu actualii titulari.

Potrivit surselor citate, portofoliile guvernamentale care au atras cele mai multe critici în interiorul PSD, în primele șapte luni de mandat, sunt: Finanțele (Eugen Teodorovici), Economia (Dănuț Andrușcă), Tineretul și Sportul (Ioana Bran), Educația (Valentin Popa) și Cultura (George Ivașcu).

Sursele HotNews.ro, susțin că vicepremierul Paul Stănescu, Marian Oprișan, Niculae Bădălău, Dumitru Buzatu, Ionel Arsene, Adrian Țuțuianu și Mihai Tudose sunt nemulțumiți de modul în care Dragnea ia deciziile în cadrul restrâns din biroul său de la Parlament și că niciun alt lider nu are acces la acestea. Social-democrații i-au reproșat lui Dragnea că discută doar cu Darius Vâlcov și Lia Olguța Vasilescu și că nu au nici cel mai mic acces la deciziile ce țin de Guvern. De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu au reușit să-și nominalizeze oameni în posturile din administrația centrală, Dragnea fiind acuzat că a numit doar oameni din Teleorman.

La nivel oficial premierul a anunțat vineri că nu se va discuta despre remanierea guvernamentală în ședința CEX.

Viorica Dăncilă a spus vineri că la Comitet nu se va vorbi despre remaniere guvernamentală, pentru că încă nu a fost făcută o evaluare a acestora.

La scurt timp după declarațiile acesteia,ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, și-a anunțat demisia, el precizând că decizia sa este irevocabilă.

Liderii social democrat s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre modul în care Liviu Dragnea conduce partidul, au declarat surse social democrate pentru Hotnews.ro. Liderii social-democrați intenționau să conteste autoritatea președintelui PSD la ședința CEX prin punerea în dezbatere a scrisorii Ecaterinei Andronescu și cea a senatorului Niculae Bădălau. Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea ar fi reușit să-i convingă pe aceștia să renunțe la demers, îndemnând la unitate, pentru că ”nu este momentul dezbinării, pentru că ar risca să distrugă partidul”.

Reamintim că președintele PSD București, Gabriela Firea a intrat în conflict cu protejata lui Liviu Dragnea, Carmen Dan în urma protestelor din 10 august dupa ce ministrul de Interne a încercat să paseze responsabilitatea intervenției jandarmilor către prefectul Speranța Cliseru protejata primarului Capitalei. Gabriela Firea, a declarat miercuri, întrebată dacă simte tensiuni în PSD, că sunt „cu siguranță lucruri de spus" în acest sens dar nu vrea să se alăture celor care „împroașcă cu noroi” așa că își va spune punctul de vedere în interiorul partidului.