Cum s-a încheiat summitul NATO 2018: Donald Trump obține angajamentul aliaților de a cheltui mai mult / Nord Stream 2, criticat dur / Pentru liderul american, urmează întâlnirea cu Theresa May și Vladimir Putin - Hotnews Mobile
1 € 4,7556 1 USD 4,2732sâmbătă 19 oct 2019
critica pe buna dreptate
Razvan_M [utilizator], Joi, 12 iulie 2018, 18:39
-9/19
Am spus-o si o repet: Nord Stream 2 este un dezastru pentru tarile din flancul estic al UE. Prin acea conducta, Rusia izoleaza acea parte a Europei, trimitand gaze direct Germaniei. Mai mult, Germania, prin Gerhard Schroeder si nu numai, a sabotat proiectul Nabucco ce ar fi trebuit sa aduca gaze dinspre Iran spre Europa, ocolind Rusia.
Evident, prin aceste mutari si prin ocuparea Siriei, Rusia izoleaza practic Europa de accesul independent la resurse de gaze dinspre Asia.

Privind lucrurile din punctul asta de vedere (si sunt sigur ca multi lideri din tari europene vad realitatea asta), livrarile de gaze naturale dinspre America spre Europa, prin transport de gaze naturale lichefiate, creeaza o alternativa strategica la Rusia de alimentare cu gaze. Pe care inteleg ca tocmai nemtii o saboteaza.

Pe de alta parte, daca ne uitam la harta strategica, Europa s-a adus singura in situatia de curva de care profita fie Rusia, fie altcineva, cu niste lideri lasi, incompetenti, tradatori sau adormiti la butoane.
Liderii UE, obligati sa-si respecte angajamentele
animatron [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 9:05
-7/13
De foarte multi ani, o parte a tarilor Europei occidentale profita fara jena de "umbrela" protectiei USA pentru a face astfel economii in bugetul de aparare, bani redistribuiti catre sistemele lor sociale greu incercate de somajul structural masiv si imigratia ilegala de masa.

Culmea ironiei, foloseau ajutorul american si in acelasi timp aveau adesea o abordare geopolitica (sau politica interna) vadit antiamericana, cu un discurs la limita bunului simt de "aliat".

Trump, in stilul sau caracteristic total "incorect politic" cu care a obtinut pana acum rezultate la care nici macar nu a visat predecesorul Obama, a reamintit liderilor europeni ca s-au angajat sa respecte un minim de efort bugetar pentru propria lor aparare.

Media "mainstream" si politia gandirii unice din UE au inceput imediat cu acuzatiile anti-Trump numai ca nici macar propriile opinii publice nu mai au incredere in establishmentul politic UE, se vede la fiecare noua runda de alegeri nationale.

Germania, cea mai puternica economie UE si parte a binomului lider, cu Franta, are una dintre cele mai slabe si mai prost dotate forte militare europene, presa germana publicand ample anchete despre starea jalnica fortelor armate germane, obligate sa se antreneze cu..pusti de lemn.

In mod straniu, unii "aliati" NATO din UE par sa prefere sa fac comert (inclusiv cu gaz) cu "inamicul" Rusia decat cu "prietena" America si efectiv pompeaza zeci de miliarde de euro in bugetul lui Putin !

O situatie care nu poate continua in actualul context geopolitic, cu o Rusie agresiva si imperialista, cu o China in plina expansiune mondiala, cu o UE subrezita de decizii eronate in privinta migratiei.

Trump a obtinut de la aliati un efort financiar mai mare si mai repede realizat, ceea ce va insemna o intarire a fortei NATO intr-un timp mai scurt.

Spre deosebire de majoritatea liderilor politici, Trump chiar face ce a promis in campanie si asta ingrozeste elita politica occidentala.
Obligati ?
zanax [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 12:58
+5/7
Nu exista nici o obligatie legala, tinta de 2% a fost si este o recomandare. Ea a fost stabilita in anii anteriori in mandatul presedintelui Obama in discutii normale intre parteneri, cu diplomatie, nu cu circ, amenintari si politica pe Twitter. Europa nu profita de SUA, asta e o interpretare distorsionata specifia lui Trump, care are de cateva decenii obsesia ca SUA este talharita de toti, Japonia, China, acum Europa. A castigat alegerile cu imaginea apocaliptica a unei economiii americane in pragul colapsului, in conditiile in care economia americana o duce mai bine ca oricand.

NATO a fost creata ca o organizatie de aparare colectiva nu ca o intelegere mafiota in care America percepe taxe de protectie. Dupa al doilea razboi mondial Germaniei i s-au impus restrictii in privinta dezvoltarii armatei, e hilar ca Trump sa pretinda acum ca Germania sa fie echivalenta SUA, deja Germania este pe locul 2 la contributia NATO. SUA a profitat de aranjamentul postbelic, a exportat in Europa arme, bunuri si servicii. Europa a fost pro-americana pana intr-acolo in care a urmat SUA in aventura numita Irak cu consecintele cunoscute. Cand aud de media mainstream (mai exista si alta media ? cea pro-Trump de la Fox News ?) si "politia gandirii" nu pot decat sa ma gandesc la Binom, Noua Securitate, Deep State, Fake News Media si alte sintagme din arsenalul liderilor populisti iliberali.

Comertul cu gaz este unul din necesitate si nu reprezinta o optiune pro-Rusia. Comertul cu China al SUA e de 5 ori mai mare decat al Germaniei cu Rusia. SUA a vandut arme sauditilor, lui Saddam, a cumparat petrol de sauditi, a sprijinit talibanii. Cati bani au ajuns la islamistii radicali ? Sa renuntam la ipocrizie, lui Trump nu ii pasa de Europa sau de NATO, a spus-o clar, el e interesat doar de soarta Americii.

P.S. Acest summit a slabit solidaritatea aliatilor care si-au pierdut increderea ca SUA mai reprezinta un partener viabil. Asta e mostenirea lui Trump.
In acest moment
John M. [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 17:52
+4/4
peste o suta de mii de oameni demonstreaza in Londra contra lui Trump. Ai avea curaj sa cobori intre ei cu o pancarta de sustinere a celui mai tampit presedinte American din toate timpurile?!
gresit
aramos [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 10:35
+6/10
e vorba de impunerea intereselor americane in Europa. Rezervele de gaze europene sunt pe sfarsit si americanii vor sa profite si sa livreze ei gaz Europei in locul Rusiei, Numai ca e un detaliu important aici, pretul va fi mai mare decat cel al gazului rusesc pentru ca e costisitor sa transporti cantitati mari de gaz lichefiat din SUA in Europa si terminalele de dezlichefiere costa enorm.

Cu miscarea asta SUA da 2 lovituri: prima consta in faptul ca-si gaseste o piata de desfacere pentru gazul sau consolidandu-si pozitia strategica de mare producator de gaze, cu beneficiile economice considerabile pentru economia SUA, a doua lovitura o da Europei care va fi nevoita sa cumpere gaz scump care va mari costurile de productie si va face economia europeana necompetitiva, reducandu-se astfel deficitul comercial cu SUA pe spinarea economiei europene.

Asta e strategia America first, America castiga si fraierii de europeni pierd si platesc pretul succesului american. Europa nu trebuiesa cada in capcana asta, trebuie si ea sa declare Europa first si asta inseamna gaz ieftin pentru economia si cetatenii sai.

Nabucco n-a murit, a fost inlocuit de Trans Adriatic Pipeline care va furniza gaz din Marea Caspica, dar foarte imoportant gaz ieftin si nu scump. Deci Europa stie ce face si o face in interesul sau scapand in timp de dependenta fata de gazul din Rusia, insa bazandu-se tot pe un gaz ieftin, nu unul scump cum este cel american.

In concluzie, e vorba doar de razboi economic SUA dorind sa-si impuna interesele economice. Europa trebuie sa-si vada de propriile interese asa cum fac si americanii.
concluzie, concluzie
Razvan_M [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 12:15
-3/5
Da' daca rusii taie gazele catre Europa, cine pana mea mai vinde gaze? Eu cred ca intelegem diferit care ne sunt interesele... Ar trebui sa trecem peste considerentele ideologice si sa rationam.

PS. Romania este INDEPENDENTA dpv. al necesarului de gaz, iar asta inainte de a incepe sa exploatam resursele din Marea Neagra.
daca rusii taie gazele
domos [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 13:48
+2/4
cine dracu le mai plateste pensiile si salariile la rusi ? si daca taie gazele cu ce te mai incalzesti iarna ? cum va functiona industria europeana, pe lemne ?

Romania nu este independenta, iarna importa un sfert din necesar din Rusia.
http://www.economica.net/gazele-rusesti-vor-acoperi-un-sfert-din-consumul-romaniei-in-luna-ianuarie_130830.html

Si pe langa Romania mai sunt alte state care importa, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si tarile din Vest.
citeste continutul, nu titlul
Razvan_M [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 17:59
-1/3
"Importurile de gaze crescut din ce în ce mai mult în acest an, deoarece preţul gazelor pe pieţele internaţionale a devenit mai mic decât cel al gazelor din producţie internă.

În luna noiembrie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, estima că România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite."

Romgaz, Petrom si alti producatori produc tot anul gaze si inmagazineaza in depozite subterane. Importurile se fac pt. ca sunt mai ieftine gazele din Rusia decat cele produse in Romania si inmagazinate. Dar ceea ce avem inmagazinat din productie interna ne permite sa acoperim consumul pe timp de iarna.
mai citeste odata
domos [utilizator], Sâmbătă, 14 iulie 2018, 11:14
0/2
faptul ca se importa mai mult cand e ieftin nu inseamna ca Romania e independenta energetic, inca are nevoie iarna de gaz suplimentar din import, ca importa mai mult pentru rezerve cand e ieftin e deja alta chestiune. Si apropo daca e mai ieftin de ce sa nu cumpere?
de fapt a ramas la fel
bestol [utilizator], Joi, 12 iulie 2018, 18:43
+12/20
tarile isi urmeaza planul lor de a atinge 2% pentru aparare pana in 2024. Trump n-a obtinut decat promisiuni de bine, dar in stilul caracteristic se lauda singur cu...nimic.
Trump a spus ca a obtinut ceva,
emil bobu [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 10:21
+9/13
dar el numai sa minta stie.

Cand o sa se prinda oare lumea ca Trump e un sarlatan si un profitor?
S-a incheiat mai divizat ca oricand
debrid [utilizator], Joi, 12 iulie 2018, 19:13
+10/18
Rusia ii trimite multumiri lui "genialului" Trump.
Realitatea paralela a lui Trump
marius33 [utilizator], Vineri, 13 iulie 2018, 11:20
+6/10
Trump claims victory as Nato summit. “I can you tell you that Nato now is a really a fine-tuned machine. People are paying money that they never paid before. They’re happy to do it. And the United States is being treated much more fairly”

In realitate:
But other European leaders, in particular the French president, Emmanuel Macron, flatly contradicted this, saying no extra rises had been agreed beyond those set out in a Nato communique published on Wednesday, which contained only a vague timetable of promises, basically the same as those that existed before the summit started.
“There is a communique that was published yesterday. It’s very detailed,” Macron said. “It confirms the goal of 2% by 2024. That’s all.”

Asa a facut pacaliciul si cu summitul cu Coreea de Nord, a clamat o victorie care exista doar in imaginatia sa. In cartea sa a scris ca important nu e ce faci in realitate, ci conteaza cum te percepe lumea. Saracutul crede ca in lumea reala lucrurile se petrec precum in fantezia din capul sau. Cat de penibil poate fi sa te impaunezi cu niste realizari care nu exista in realitate ? Numai Trump poate atinge noi culmi ale penibilului.
comenteaza
Cookie Settings