Soții Karolyi, legendarii antrenori de gimnastică, afirmă, într-un interviu pentru o televiziune americană, că nu au știut nimic despre abuzurile comise de fostul doctor al echipei americane de gimnastică, Larry Nassar, condamnat la 175 de ani de închisoare pentru agresiuni sexuale, scrie AFP.

Martha si Bela KarolyiFoto: usagym.org

"Am auzit în perioada depozițiilor ca unii părinți erau prezenți în sala de tratament când Larry Nassar făcea asta și părinții nu au văzut. Cum aș fi putut eu să văd?", s-a apărat Martha Karolyi, în interviul pentru televiziunea NBC și care va fi difuzat duminică în Statele Unite.

În extrase difuzate în avans din acest interviu, primul pe care soții Karolyi l-au dat de la izbucnirea scandalului, Martha Karolyi spune că ea și soțul său nu erau „în niciun caz” la curent cu agresiunile comise de Larry Nassar.

"Toată această istorie a fost pentru noi ca o explozie, ca o bombă care a explodat", a susținut și Bela Karolyi.

Soții Karolyi, care au condus gimnastica americană la performanțe de vârf, cu metode controversate și cu o disciplină de fier, după ce au fugit din România la începutul anilor 1980, sunt totuși acuzați de abuzuri fizice și emoționale cu degetul de foste gimnaste.

Ranch-ul lor, în apropiere de Houston (Texas), servea drept centru de antrenament al echipei SUA și printre numeroasele mărturii legate de ceea ce s-a întâmplat, campioana olimpică din 2012 la echipe, McKayla Maroney, a afirmat că a fost agresată în mai multe rânduri de Larry Nassar.

"Ceea ce s-a întâmplat e oribil, fie că e vorba de gimnaste cunoscute sau nu, orice copil violat de Nassar e o crimă, e trist", a spus Martha Karolyi, care i-a succedat în 2001 soțului său în funcția de antrenor șef al gimnasticii americane, înainte de a demisiona în 2016 după JO de la Rio.

În urma afacerii Nassar, ce mai mare scandal sexual din istoria sportului american, cu cel puțin 265 de victime, Federația americană a închis definitiv pagina Karolyi, renunțând să le mai cumpere centrul de antrenament.