Consiliul de administratie al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit mandatul directorului general Stefan Ionita, au precizat, pentru News.ro, surse din domeniul transporturilor. Decizia de a prelungi mandatul lui Ionita vine dupa ce premierul Tudose a trimis joi Corpul de control la Compania de Autostrazi pentru suspiciuni de frauda la constructia unor tronsoane de autostrada.

Stefan IonitaFoto: Agerpres

UPDATE: Decizia de a-i prelungi mandatul lui Stefan Ionita a venit dupa ce niciunul dintre adjunctii acestuia de la CNAIR nu a vrut sa isi asume conducerea companiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Transporturilor. Mandatul lui Ionita poate inceta in orice moment, in functie de rezultatul controlului.

Premierul Mihai Tudose a trimis joi Corpul de Control la CNAIR pentru a face verificari generale, cu putin timp inainte de data stabilita pentru prelungirea mandatului lui Ionita.

Potrivit surselor la CNAIR ar exista suspiciuni de frauda in executarea contractelor pentru constructia unor tronsoane de autostrada. Compania este permanent in centrul unor controverse majore privind modul in care gestioneaza constructia de autostrazi.

In 13 ianuarie 2017, Stefan Ionita, seful Directiei Tehnice si Calitate a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost numit in functia de director general provizoriu al companiei de catre consiliul de administratie, controlat de Ministerul Transporturilor. Numirea acestuia a venit la trei zile dupa revocarea fostului director, Catalin Homor. Primul mandat al lui Ionita expira in 13 ianuarie 2018.

In 2017, CNAIR nu a deschis traficului rutier nici un kilometru nou de autostrada. Signura ianugurare a avut loc in luna martie - cei 15 km de pe Lotul 2 A1 Lugoj - Deva fiind insa gata inca din decembrie 2016.

In noiembrie CNAIR a receptionat tronsonul de 8,7 km de autostrada intre Gilau si Nadaselu, pe care insa nu se poate circula, iar alti 12,5 km sunt finalizati pe A10 Sebes - Turda, dar au ramas nereceptionati.

La inceputul anului trecut, fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, anticipa ca vor fi dati in folosinta circa 90 de kilometri de autostrada in 2017.

Despre "reusitele" Companiei de Autostrazi in 2017, in analiza de mai jos:

Bilantul autostrazilor la final de 2017: ZERO km noi de autostrada deschisi circulatiei, 9 km "muzeu", alti 12 km finalizati, dar nedeschisi si licitatii cu amanari peste amanari. Ce s-ar putea deschide in 2018