Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seara, la Antena 3, intrebat cum vede raportul Inspectiei Judiciare privind activitatea DNA, ca "Mi-am exprimat nedumerirea si o exprim in continuare, de ce comisia a fost formata din 6 membri, care au pornit intr-o echipa, dar ulterior s-au divizat, iar 3 au o viziune, iar ceilalti au o viziune total opusa, astfel ca nu pot da o majoritate." Tudorel Toader a adaugat ca raportul ii da "libertatea de a inclina balanta", dar si ca "Raportul acesta va fi supus analizei sectiei de procurori a CSM, care va da un vot, care vom vedea daca e de admitere sau de respingere." Sedinta de evaluare a raportului de control al Inspectiei Judiciare la DNA va avea loc martea viitoare, a mai spus Tudorel Toader.

Tudorel ToaderFoto: captura Antena 3

Tudrel Toader, intrebat cum vede raportul Inspectiei Judiciare privind activitatea DNA:

  • Mi-am exprimat nedumerirea si o exprim in continuare, de ce comisia a fost formata din 6 membri, care au pornit intr-o echipa, dar ulterior s-au divizat, iar 3 au o viziune, iar ceilalti au o viziune total opusa, astfel ca nu pot da o majoritate.
  • Trebuie sa citim raportul de control in continutul lui, dar constatand ca 3 membri ai comisiei au concluzii intr-o directie, sa nu spun pozitive, iar 3 au concluzii opuse, ca sa nu spun negative.
  • Raportul acesta va fi supus analizei sectiei de procurori a CSM, care va da un vot, care vom vedea daca e de admitere sau de respingere.
  • Vom vedea martea viitoare, cand este programata sedinta (CSM - n.red.) de evaluare a raportului de control.
  • Acest raport - 3 la 3 - imi da libertatea de a inclina balanta.
  • Din cate citim in raport, sunt dosare foarte multe care stau in lucru d epeste ani de zile.
  • Sunt peste 400 de dosare in lucru de peste 5 ani de zile.
  • Acum, ati putea spune ca 40 de dosare de la DNA nefinalizate, plus alte 40 din alta parte nu sunt multe tinand cont volumul de lucru, dar e vorb de egalitatea in fata legii
  • Pe om il intereseaza cauza lui, pentru el ea e cea mai grava. Nu s egandeste el ca alta cauza e mult mai complexa iar dosarul lui poate sa astepte cu anii
  • Orice slujbas, fie ca sunt eu sau un om din primarie, nu va mai munci bine daca stie ca nu este controlat niciodata
  • Eu nu vreau sanctionarea magistratilor, dar vreau gasirea unei solutii de echilibru

Despre raspunderea magistratilor:

  • Eu am propus o modificare si o aducere a procurorilor si judecatorilor sub perspectiva raspunderii juridice. 
  • In Constitutie scrie: statul raspunde pentru erorile judiciare. In numele statului raspunde Ministerul de Finante. In acest moment, daca statul plateste si stim bine ca plateste despagubiri stabilite de instantele nationale si CEDO, platim de la buget.
  • Statul se poate indrepta impotriva magistratului care a comis eroarea. Noi am inlocuit acest facultativ cu obligatia. Am adus raspunderea, din punct de vedere al prescriptiei, la cel de drept comun, de trei ani
  • Garantiile constitutionale se pastreaza, dar statul este obligat sa isi recupereze banii, de la magistratul care a comis eroarea cu rea-credinta sau neglijenta

Comisia speciala a Parlamentului pentru unificarea legislatiei a facut publice miercuri cele trei proiecte de lege realizate de Ministerul Justitiei pentru modificarea celor mai importante trei legi care guverneaza functionarea sistemului de Justitie. Cele trei proiecte nu au mai fost adoptate de Guvern, urmand sa fie dezbatute si votate doar in Parlament.

Comisia parlamentara speciala este condusa de Florin Iordache (PSD), fostul ministru al Justitiei in guvernul Grindeanu, autorul OUG 13.

Descarca proiectul pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Descarca proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind CSM

Descarca proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara