Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, la Romania TV, ca exista trei varianta de lucru in privinta pilonului II de pensii, de a lasa lucrurile cum sunt, de a diminua cota pilonului II si una care ofera posibilitatea cetatenilor de a opta pentru alternativa dorita.

Mihai TudoseFoto: Agerpres

"Trei variante: sa lasam lucrurile asa cum sunt, umbland doar la comisioanele care se iau astazi de catre administratorii privati ai acelor bani, fiindca, repet, au exagerat; varianta a doua - sa diminuam cota pentru Pilonul II in favoarea Pilonului I si varianta a treia - cea de optional. Se fac calcule, Ministerul de Finante le va prezenta public cand vor fi gata (...) Saptamana viitoare vom avea cred simularile complete", a declarat premierul Mihai Tudose, la Romania TV, potrivit agerpres.

Referindu-se la varianta in care oamenii pot opta, seful Executivului a spus: "Daca vrei sa ramai asa, ramai asa. Vrei sa duci mai multi bani in Pilonul I (...) este in regula, opteaza".

Reactii la intentia Guvernului

Croitoru, BNR: Miza pentru nationalizarea Pilonului II, total sau partial, este foarte mare prin mentinerea unui grad inalt de dependenta de pensiile publice

Miza pentru nationalizarea Pilonului II, total sau partial este foarte mare nu atat prin sumele cu care ar intra in schema publica de pensii, ci prin implicatiile pe care le are in mentinerea unui grad inalt de dependenta de redistribuirea de la buget pe ruta pensiilor, scrie pe blogul sau Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR. "Aceasta este miza reala a acapararii Pilonului II de catre un stat in care elita conducatoare crede ca statul trebuie sa aiba un rol central in administrarea economiei, guvernele au un grad scazut de integritate, drepturile de proprietate sunt slabe, ca si institutiile, regulile fiscale se schimba cu frecventa mare, iar legislatia are multe prevederi neclare, incoerente intre ele si dedicate unor grupuri de interese (partinitoare)", mai arata Croitoru.

CFA Romania: Reducerea contributiei la Pilonul II este o decizie cu consecinte negative pentru toti romanii si un risc sistemic major

CFA Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia factorilor decizionali de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%, se arata intr-un mesaj transmis HotNews.ro marti.

"Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii administrate privat. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major", se mai arata in mesajul transmis. CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst.

Asociatia analistilor financiari: Reducerea contributiei la pensiile administrate privat ar fi o decizie care ar afecta negativ toti romanii si ar crea un risc sistemic major

"Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile ce le apartin, peste 1 miliard de euro in 2016, ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie.", a atentionat marti CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati international, cu privire la intentia autoritatilor de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%. 'Randamentul Pilonului II de pensii a acoperit inflatia si a adus un profit real celor peste 7.000.000 de contributori, viitori pensionari', subliniaza asociatia care are in componenta peste 210 membri, majoritatea fiind detinatori ai titlului CFA.