​Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a mandatat joi membrii Consiliului de Administratie ai Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) sa anuleze decizia anterioara a acestui institut privind introducerea de la 1 iulie 2017 a unui tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro. Un proiect de lege privind administrarea domeniilor .ro ar urma sa fie lansat insa in dezbatere publica in vara acestui an. Anuntul vine dupa ce mai multe companii de web hosting au cerut dezbatere publica, acuzand ca ICI ar fi propus plata unui tarif de mentenanta pe 5 ani la inregistrarea noilor domenii .ro.

Augustin Jianu, ministrul ComunicatiilorFoto: Hotnews

"Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică:

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017".

  • Ce prevedea decizia ICI care a fost anulata in sedinta de joi, 26 ianuarie 2017

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza departamentul RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, anuntase in data de 23 decembrie 2016 ca vrea sa introduca un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile ".ro" si a oferit cateva detalii si termene, fara a preciza insa tarifele care vor fi aplicate. Iata cateva prevederi

  • "Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu ".ro" se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță.
  • Pentru numele de domenii ".ro" înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017.
  • Pentru domeniile ".ro" înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu ".ro" este egal cu 5 ani de la data înregistrării.
  • Registrul Român de domenii .ro - RoTLD va transmite informații și instrucțiuni importante la adresa de e-mail a deținătorului dreptului de folosință cu privire la introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro", se arata in comunicatul ICI din luna decembrie 2016.

Anuntul Ministerului Comunicatiilor a venit dupa o scrisoare deschisa facuta publica de mai multe companii de hosting de internet care au cerut transparenta si dezbatere publica

Mai multe companii de web hosting, parteneri RoTLD, au transmis miercuri 25 ianuarie o scrisoare deschisa autoritatilor in care solicitau transparenta si o dezbatere publica pe aceasta tema, despre care HotNews.ro a scris aici.

Companiile de hosting de internet precizau ca RoTLD a organizat in data de 18 ianuarie 2017 o intalnire cu partenerii sai, companii de web hosting si ca 'la aceasta intalnire ROTLD a comunicat pentru prima data noile tarife de mentenanta si reguli de inregistrare pentru domeniile '.ro'.

In scrisoare se mentioneaza ca RoTLD a propus ca, incepand cu 1 iulie 2017, la inregistrarea unui nou domeniu .ro sa fie achitat un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pe o perioada de 5 ani, in valoare de 39 de euro + TVA, urmand ca dupa expirarea celor 5 ani sa se plateasca apoi un tarif de mentenanta anuala de 7,8 euro + TVA.

Semnatarii au precizat ca sustin introducerea unei taxe anuale de mentenanta, dar cer ca la inregistrarea unui nou domeniu sa nu existe o taxa unica de inregistrare si de mentenanta pe 5 ani de zile.

  • "Cei de la RoTLD vor sa treaca pe noul model de la 1 iulie 2017, potrivit caruia pentru toate domeniile inregistrate cu mai mult de 5 ani in urma, adica mai vechi de 1 iulie 2012, va trebui platit un tarif de mentenanta anuala incepand cu 1 iulie 2017. Nu e nimic de platit retroactiv, ci doar acest tarif anual de mentenanta care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2017. Valoarea acestuia ar urma sa fie 7,8 euro plus TVA, pret pentru utilizator final. Partenerii vor avea un discount.
  • Pentru cei care au inregistrat domenii dupa 1 iulie 2012, se asteapta momentul de implinire a unui termen de 5 ani de utilizare a domeniilor .ro si abia apoi se aplica taxa de mentenanta anuala. Principiul este ca toti sa beneficieze de o perioada de gratie 5 ani.
  • Ceea ce semnalam noi este ce se va intampla cu domeniile care ar urma sa fie inregistrate dupa data de 1 iulie 2017, unde RoTLD propune ca nu poti sa mai inregistrezi un domeniu .ro decat pe 5 ani obligatoriu, deci automat trebuie sa platesti o suma mai mare.
  • Ceea ce solicitam este ca dupa data de 1 iulie 2017 sa nu fie introdus un tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani, ci un tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, tarif de 5 ori mai mic, la valoarea de 7,8 euro, aspect care vor face domeniile mult mai accesibile. Evident dupa plata acestui tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, in anul urmator, ar urma sa se plateasca si tariful anual de mentenanta. RoTLD incaseaza aceeasi suma doar ca nu ia banii in avans", a precizat pentru HotNews.ro Adrian Andreias, directorul general al Hosterion SRL, partener ROTLD, si unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

Pentru detalii citeste: Mai multe companii de gazduire internet cer consultare publica inainte de introducerea unui tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani pentru domeniile .ro