Curtea Constitutionala a amanat iar decizia privind nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex pentru a solicita o opini de la curtea de Justitie a Uniunii Europene, a anuntat marti presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Am suspendat cauza pana cand primim raspunsul, a spus Dorneanu, adaugand ca s-a stabilit data de 30 martie ca termen de control.

El a precizat ca intrebarile vor fi formulate cat de curand si s-a putea sa fie trimise catre CJUE in jur de 15 decembrie.

Dorneanu a apreciat ca in cel mai fericit caz raspunsurile ar putea sa vina intr-o luna-doua, dar ar putea sa dureze si mai mult.

Judecatorii Curtii Constitutionale amanasera si la sfarsitul lunii octombrie luarea unei deciziiprivind exceptia de neconstitutionalitate prin care un cuplu gay casatorit in Belgia cere recunoasterea acestei casatorii si in Romania, au precizat joi pentru Mediafax surse din CCR.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta prima data pe 20 iulie la Curtea Constitutionala, argumentele principale invocate de cei care au ridicat exceptia fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a pledat atunci in favoarea recunoasterii casatoriei.

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) si alin. (4) din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene.

In pledoaria sa din 20 iulie in fata judecatorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in opinia sa "detaliaza felul in care dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat, incluse si in Constitutia Romaniei, ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei". "Constitutia Romaniei este clara: apara si protejeaza drepturile la viata privata si de familie in mod egal pentru toti cetatenii tarii", a declarat Ionescu in fata judecatorilor CCR.

Iustina Ionescu a mai spus ca faptul ca statul roman nu recunoaste casatoria clientilor sai, incheiata in 2010 in Belgia, e ca si cum "relatia lor de 14 ani nu exista" pentru ca cei doi "nu se pot inregistra pe teritoriul Romaniei sub nicio forma juridica". "Doar sase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constitutie casatoriile homosexuale", a mai adaugat avocata, precizand ca tara noastra nu se numara printre acestea si ca, prin urmare, "in contextul romanesc se incearca restrangerea abuziva a casatoriei".