Institutiile financiare cu sediul in Marea Britanie isi vor pierde asa numitele drepturi de "passporting", care le permit sa opereze in Uniunea Europeana, in cazul in care Marea Britanie nu va face parte, dupa Brexit, din Uniunea Economica europeana, a declarat presedintele influentei Banci Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Drepturile de 'passporting' sunt legate de piata unica si vor inceta automat sa se mai aplice daca Marea Britanie nu face parte nici macar dim Zona Economica Europeana", a afirmat Weidmann, care este si membru in consiliul Bancii Centrale Europene, intr-un interviu acordat The Guardian.

Acest drept de operare in UE este considerat unul dintre cei cativa faptori care contribuie la puterea districtului financiar la Londrei - City-ul Londonez - si au existat numeroase avertismente ca pierderea acestui drept ar reprezenta o lovitura majora data pietei financiare.

Weidmann a mai precizat ca se asteapta ca unele afaceri cu sediul la Londra sa isi regandeasca pozitionarea sediului central dupa Brexit, insa nu considera ca va fi o miscare de masa.

"In calitate de centru financiar si sediu al mai multor institutii importante de reglementare si supervizare, Frankfurt este atractiv si va primi cu bratele deschise noii veniti. Insa nu ma astept la un exod in masa dinspre Londra spre Frankfurt", a precizat seful Bundesbank

Jens Weidmann a vorbit cu mai multe ziare europene, inclusiv The Guardian si Sueddeutsche Zeitung. Seful Bundesbank a declarat pentru cotidianul german ca Banca Centrala Europeana sufera de un conflict de interese din cauza responsabilitatii sale duale de a stabili politica monetara pentru zona euro, dar si pentru bancile de supraveghere.