Elvetia va tine un referendum pentru a decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani, informeazaThe Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul federal elvetian a confirmat joi ca va tine aceasta consultare populara dupa ce peste 110.000 de persoane au semnat petitia prin care se solicita ca banca centrala sa fie singura care sa aiba puterea de a crea bani in sistemul financiar.

Campania – condusa de miscarea Banii Elvetieni Suverani si cunoscuta ca initiativa Vollgeld – tinteste sa limiteze speculatiile financiare prin obligarea bancilor de a detine rezerve de 100% fata de depozitele atrase.

„Bancile nu vor mai putea sa creeze bani pentru ele, ele vor putea doar sa imprumute banii pe care ii au de la deponenti sau de la alte banci”, a spus grupul care a facut aceasta campanie.

In Elvetia, un referendum poate fi tinut daca o initiativa primeste peste 100.000 de semnaturi in cel mult 18 luni de la lansare.

Daca va avea succes, legea privind suveranitatea banilor va conferi Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) monopolul crearii banilor fizici si electronici, „iar decizia privind cum noii bani sunt introdusi in economie va apartine guvernului”, potrivit Vollgeld.

In economiile actuale din lume, bancile centrale controleaza crearea bancotelor si monedelor, dar nu si crearea banilor ce apar cand o banca ofera credit.

Bancile centrale influenteaza cantitatea de bani generata de bancile comerciale cu reglementari si politici monetare.

SNB a fost infiintata in 1891, avand exclusivitate pentru baterea de monede si emiterea de bancnote elvetiene.

Dar peste 90% dintre banii in circulatie in Elvetia sunt acum sub forma de cash „electronic”, creat de bancile private, mai degraba decat de banca centrala.

„Din cauza aparitiei tranzactiilor cu plati electronice, bancile au recastigat posibilitatea de a-si crea banii lor. Decizia luata de popor in 1891 a cazut in uitare”, arata campania realizata de Banii Elvetieni Suverani.