Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, ridicat de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni. Budeanu ar fi implicat in cel mai nou dosar al Elenei Udrea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2015, 17:26 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea la sediul DNA
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Radu Budeanu, fondator si fost patron al tabloidului Cancan, a fost ridicat miercuri dupa-amiaza de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni si dus cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiat. Presa a scris, luna trecuta, citand surse judiciare, ca fondatorul tabloidului Cancan, Radu Budeanu, directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar in care DNA a cerut retinerea si arestarea Elenei Udrea, suspectata ca a primit 3,8 milioane de dolari mita intr-un contract legat de Hidorelectrica. Radu Budeanu si Dan Andronic sunt suspectati de procurorii DNA ca ar fi intermediat spaga dintre Elena Udrea, fost ministru, si omul de afaceri Bogdan Buzaianu, cel mai puternic "baiat destept" din energie.

Radu Budeanu este fiul fostei vedete TVR Delia Budeanu.

Citeste si:
Pe 20 octombrie, Directia Nationala Anticoruptie a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii Elenei Udrea intr-un nou dosar de coruptie, ce are legatura cu vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si cu primirea de mita intr-un contract intre Hidroelectrica si o firma privata.

Deputatii au decis, cateva zile mai tarziu, ca Elena Udrea poate fi retinuta pentru 24 de ore in acest dosar, insa nu poate fi arestata preventiv.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la Bogdan Buzaianu 3,8 milioane de dolari mita, plus o creanta de 900.000 de euro, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei in perioada Guvernului Adrian Nastase, este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti".

DNA sustine ca Udrea i-ar fi cerut omului de afaceri, in vara anului 2010, suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica sa continue contractul de vanzare - cumparare de energie cu firma acestuia. La inceputul anului 2012, Udrea ar fi primit de la respectivul afacerist, printr-un intermediar, 3,8 milioane USD, plus o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass media, sustine DNA.

Procurorii DNA mai sustin ca, in anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta.

Surse judiciare declarau la vremea respectiva pentru HotNews.ro ca societatea comerciala cu activitate in mass-media este Evenimentul Zilei, iar persoana care a facilitat schema de disimulare a provenientei banilor ar fi Dan Andronic. Andronic a declarat, ulterior, ca "Am explicat la DNA ceea era de explicat si am predat absolut toate documentele solicitate de procurori."

"Evenimentul zilei este implicat in "jefuirea" Hidroelectrica la fel de mult cat este Romania libera implicata in "jefuirea" Astra, Realitatea TV - in "jefuirea" Petrom Service si a bugetului de stat, Hotnews - in "jefuirea" banilor de la SIVECO si Pro TV - in "contractarea" a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Si exemplele pot continua. In rest, am explicat la DNA ceea era de explicat si am predat absolut toate documentele solicitate de procurori", a sustinut Dan Andronic.

Pe langa faptele de coruptie legate de Hidroelectrica, DNA o mai acuza pe Elena Udrea si de luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere in legatura cu cumpararea prin interpusi a unei vile din Eforie Sud. Potrivit procurorilor, Udrea a cumparat vila Sabarel (700 mp) prin firma SC Romlit Spectrum SRL, firma la care actionar si administrator era omul sau de incredere, Tudor Breazu.


  • Care sunt acuzatiile DNA in dosarul Udrea - Buzaianu - Hidroelectrica:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie efectueaza cercetare penala fata de UDREA ELENA GABRIELA, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu privire la savarsirea urmatoarelor infractiuni:
 
-luare de mita in forma continuata,
-trafic de influenta in forma continuata,
- instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei,
-spalare de bani in forma continuata,

-fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012).

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

A.Cu privire la infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere
, fapte in legatura cu scoaterea activului "Vila Sabarel" din Eforie Sud (suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrarile de renovare la imobilul Vila Sabarel, cumpararea si intabularea activului Vila Sabarel si a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real si pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vanzarea activului "Vila Sabarel" din Eforie Sud (achizitionata cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe si cu recunoasterea unor investitii in cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fusesera realizate, catre SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlata de o persoana din anturajul sau, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus mentionate, fara a declara imprumutul acordat societatii sau cumpararea activului prin interpusi;

- L-a constrans pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare - cumparare a activului "Vila Sabarel", in conditii nelegale (respectiv cu incalcarea hotararii AGA si a conditiilor stabilite pentru vanzare prin mandatul emis de minister in baza avizelor directiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea in proprietate a imobilului; aceasta, desi nu se efectuase plata banilor in termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atragea desfiintarea de drept a contractului, fara alta notificare si fara interventia instantei de judecata;

- Si-a exercitat influenta asupra primarului orasului Eforie Sud pentru a obtine cumpararea, de catre SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Sabarel, prin negociere directa, la un pret sub valoarea de piata (aproximativ 50% din valoarea pietei);

- A pretins si primit foloase necuvenite in cuantum de cca. 520.000 de lei, constand in contravaloarea lucrarilor de renovare a Vilei Sabarel si a materialelor necesare, de la administratorul unei societatii comerciale (societate ce avea in derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Nationala de Investitii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finantarea necesara derularii contractelor pe care societatea le incheiase cu CNI SA. Aceasta, in conditiile in care CNI SA functiona sub autoritatea Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achizitionat imobilul Vila Sabarel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla si careia ii asigura fondurile aferente efectuarii tranzactiilor, prin creditarea firmei in numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul ca este beneficiarul real al imobilului "Vila Sabarel", al terenului aferent si al lucrarilor de renovare efectuate de o societate comerciala favorizata; toate foloasele sus mentionate au fost primite in legatura cu exercitarea prerogativelor specifice functiei, in scopul disimularii proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand si faptul ca modalitatea de dobandire a imobilelor a fost nelegala.

- A incheiat tranzactiile imobiliare avand ca obiect Vila Sabarelu (cu o suprafata utila de 700 mp) si terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL - societate pe care o controla si careia ii asigura finantarea necesara, utilizand informatii obtinute in exercitarea functiei.

B. Cu privire la pretinderea si primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influentei in legatura cu derularea contractului de vanzare - cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala


- In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru la Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.
 
- Pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD si o creanta de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass media.
 
- In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar la creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























13553 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Patronul Can-Can Ioan Radu Budeanu (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 18:04)

    infoInsider [utilizator]

    http://infoinsider.ro/2010/09/30/patronul-cotidianului-%e2%80%9ccan-can%e2%80%9d-abandonat-la-semafor-de-bodyguardul-demisionar/
  • +2 (6 voturi)    
    Sarabanda (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 18:34)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Din ciclul presa ]n solda Elenei Udrea: Evz, B1TV, Romania TV etc etc.
  • +5 (13 voturi)    
    Evenimentul zilei. (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 19:06)

    MirceaGeorgescu1 [utilizator]

    Bieinteles ca Udrea e nevinovata! Lumea-i rea. Niste oameni rai au vrut sa-i faca buba. A avut ochi bun Basescu. Trebuie sa faca puscarie pentru toate suferintele romanilor dezradacinati, si a copiilor ce au crescut fara parinti. A distrus o generatie!
    • 0 (6 voturi)    
      intradevar... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 19:20)

      astronaut [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

      lumea-i rea , fata-i buna , ce aveti cu ea , l-a bagat pe Baselu sub ''papuc '', i-a dat lui Cristoiu ''AGENDA'', ce mai vreti , nu-i destul !
    • -1 (3 voturi)    
      intradevar... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 19:20)

      astronaut [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

      lumea-i rea , fata-i buna , ce aveti cu ea , l-a bagat pe Baselu sub ''papuc '', i-a dat lui Cristoiu ''AGENDA'', ce mai vreti , nu-i destul !
    • +3 (3 voturi)    
      Bineinteles ca-i vinovata (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 21:33)

      CristianG [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

      Dar sa nu ne facem ca nu auzim ce spune - adica ce paraste, da in gat, toarna, etc..

      Este in interesul nostru sa ascultam, ne poate feri pe viitor
      Ce ziceti?
  • -2 (10 voturi)    
    De asta nu scapa nimeni! (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 19:35)

    CezarN [utilizator]

    Poate scapa Videanu de subminarea economiei, Seres de tradare, Ponta de Rompetrol, Iliescu de genocid, insa nici unul din ei nu va scapa de arest intr-un nou dosar de-al Elenei Udrea. Nu-i decat o chestiune de timp pana cand i se va deschide lui Udrea dosarul cu pricina. Intrebarea nu este DACA, ci CAND!

    Cred ca si cu violatorii din Vaslui s-ar fi rezolvat mai repede daca ar fi fost conexati cu un nou dosar de-al Elenei Udrea, acuzata ca violat principiul intai al termodinamicii miscandu-se perpetuu intre DNA si comisia juridica..

    Migrantii nu vin in Romania de frica sa nu fie arestati in noul dosar de trecere ilegala a frontierei al Elenei Udrea.

    Toti primarii, parlamentarii si colegii de partid ai blondinei care ii pupau mana cu slugarnicie bizantina sau carora le curgeau bale freudiene la aparitia ei acuma se spala pe maini si pe limba cu acid sulfuric doar-doar nu vor fi implicati in viitorul nou dosar al Elenei Udrea pentru seducere in scopul de a oferi fonduri europenne.

    Teroristi, criminali, violatori, hoti de buzunare, escroci, pesti, curve, camatari, hackeri, traficanti, corupti care nu se sperie de un flagrant ca la carte tremura la gandul ca ar putea fi arestati intr-un nou dosar al Elenei Udrea acuzata ca a furat esarfa Louis Vuitton de pe ochii zeitei Themis.
  • +6 (6 voturi)    
    "Oameni de afaceri" (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:53)

    CititorulComentator [utilizator]

    Puneti in ghilimele cand ii numiti pe astia.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by