​Romanii au un deficit de toleranta si, uneori, “si un grad de neintelegere a problemelor globale”, a declarat Ligia Deca, consilierul lui Iohannis pe Educatie. Prezenta la o conferinta organizata de Institutul de Studii Populare, Deca a afirmat: “in ultima vreme discutam despre migratie, dar cati oare dintre cei care voteaza inteleg foarte bine care sunt cauzele acestui fenomen si care sunt efectele lui? Probleme similare am avea, de exemplu, si cu problemele climatice. Probleme similare am putea avea si cu zona resurselor naturale. Cred eu ca este cazul ca sistemul educational (...) sa ne pregateasca sa fim oameni activi, care atunci cand discuta probleme care pana la urma fac ca oamenii sa aleaga sau nu un anumit partid pentru guvernare - sa inteleaga foarte bine problematica in discutie”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii facute de Ligia Deca la conferinta “Educatia-cunoastere si vocatie” organizata de Institutul de Studii Populare:

  • "Cred ca este nevoie de dialog in domeniile educatiei si cercetarii si dialog indelungat. Din punct de vedere al vizibilitatii domeniilor, ele sunt vizibile mai ales in acele momente critice: admiteri, examen de Bacalaureat, problemele cu caminele, problema cu clasa pregatitoare, insa nu avem un dialog structurat, care sa isi doreasca atingerea unei viziuni unanim acceptate.
  • Cu cat vorbim mai mult despre educatie, cu atat ajungem poate la un consens si atunci putem sa si miscam zona de instrumente, cum ar fi legea educatiei.
  • Foarte multi dintre colegii mei sunt profesori universitari si-atunci va dati seama ca in cadrul administratiei prezidentiale exista asa un fel de simpatie pentru domeniu. Exista foarte multi oameni care isi doresc sa vada lucrurile mergand inspre bine.
  • In ultima vreme discut cu mai multi colegi de-ai mei vizavi de impactul demografiei asupra societatii si ce anume am putea rezolva prin prisma sistemului educational.
  • Cu totii stim ca, in momentul in care populatia imbatraneste si in momentul in care avem din ce in ce mai multe valuri de emigranti - nu este un adevar de care sa ne mai ascundem, cred ca este un subiect pe care am putea sa-l discutam deschis - avem nevoie de un sistem educational care sa poata raspunde acestor provocari. Aici vorbim despre invatamant centrat pe cel care invata. Avem copii supradotati, avem copii olimpici, tot auzim stiri referitoare la acest domeniu, insa in acelasi timp avem si copii care au nevoie de un minim de asistenta, pentru a putea sa isi duca la cel mai inalt nivel potentialul.
  • O tara ca Romania, care se confrunta cu o criza demografica, nu isi poate permite sa piarda talent si potential
  • Si aici cred ei ca sectorul invatamantului profesional si tehnic vine tocmai pentru a suplini aceasta usoara dificultate de adaptare a sistemului clasic de invatamant catre aceste realitati sociale. (...)
  • Daca ne uitam la studiile sociologice din ultima vreme, vedem ca populatia Romaniei are un deficit de toleranta si uneori are si un grad de neintelegere a problemelor globale
  • In ultima vreme discutam despre migratie, dar cati oare dintre cei care voteaza inteleg foarte bine care sunt cauzele acestui fenomen si care sunt efectele lui? Probleme similare am avea, de exemplu, si cu problemele climatice. Probleme similare am putea avea si cu zona resurselor naturale.
  • Cred eu ca este cazul ca sistemul educational, atat clasic, cat si cel profesional si tehnic, sa ne pregateasca sa fim oameni activi, care atunci cand discuta probleme care pana la urma fac ca oamenii sa aleaga sau nu un anumit partid pentru guvernare - sa inteleaga foarte bine problematica in discutie. Si acest lucru nu-l putem face decat incercand sa regandim sistemul educational pentru asemenea realitate."

Citeste si: