Romania si alte 100 de tari s-au obligat in urma cu noua ani sa inchida emisia TV analogica terestra pana in 17 iunie 2015 si sa faca tranzitia tehnologica la emisia digitala, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioara in acelasi spatiu ocupat de un canal analogic. Romania a ramas singura tara care nu a facut aceasta tranzitie si transmisia TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine. Peste un milion de romani si aproape 170 de televiziuni depind de difuzarea digitala terestra care risca sa nu fie implementata in termen.

Cladirea TVRFoto: TVR
  • HotNews.ro a discutat cu Sorin Grindeanu, ministrul Comunicatiilor, care a dezvaluit ce scenarii sunt luate in calcul pentru a rezolva aceasta problema.
  • UPDATE1 (luni, 15:50) Autoritatile iau in calcul ca serviciile de programe de televiziune analogica terestra care se difuzeaza in banda VHF, si anume postul public TVR 1, precum si un numar de 8 programe de televiziune private sa fie difuzate in continuare, temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro cu propuneri si observatii ale CNA fata de un proiect de lege.
  • UPDATE 2 (17:00) ANCOM, pentru HotNews.ro: "Pentru a asigura conditiile optime necesare tranzitiei la transmisia digital terestra, ANCOM a organizat deja doua runde de alocare a multiplexurilor digitale si o a treia este in desfasurare, dar interesul radiodiodifuzorilor a fost foarte mic. Doar trei multiplexuri nationale din cele 5 disponibile si doar 9 multiplexuri regionale din cele 59 regionale si locale disponibile au fost alocate".
  • Pe cine afecteaza incetarea emisiei analogice terestre

Peste un milion de romani, in special din zonele rurale, receptioneaza TVR si cateva posturi TV private printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit. Transmisia TV se face prin intermediul frecventelor radio, in sistem analogic, prin reteaua Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). Mai mult, aproape 170 de televiziuni au licente care depind de difuzarea terestra, dupa cum a avertizat luna trecuta Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania.

Conform obligatiilor internationale asumate de Romania si alte aproape 100 de tari la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in anul 2006, emisia analogica terestra ar fi trebuit sa inceteze la 17 iunie 2015. Toate tarile au incetat aceasta emisie, Romania nu.

Dupa ani de intarzieri si o licitatie blocata in timpul guvernarii PD-L, in vara anului trecut, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a demarat din nou procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale nationale, dintre care 4 multiplexe in banda de frecvente UHF si unul in banda de frecvente VHF.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori - SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate (toate in UHF), contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxe de licenta.

  • Licitatia SNR de peste 120 milioane de euro pentru realizarea la cheie a retelei nationale de televiziune digitala a esuat

In urma castigarii celor trei multiplexe digitale, SNR a demarat la randul sau in decembrie 2014 o licitatie pentru implementarea la cheie a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

Valoarea estimata a contractului a fost de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro - inclusiv TVA), care includea si costurile de finantare. Finantarea urma sa se faca printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei.

Numai ca pana la termenele limita de depunere a ofertelor, SNR nu a primit nici o oferta. Acest lucru a alarmat atat Televiziunea Publica, dar si o serie de posturi TV private care depind de transmisia terestra.

  • "Desi aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digital terestra, nu a fost gasita, pana acum, o solutie pentru restul gospodariilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ  500 000) sunt dependente de receptia terestra a programelor de televiziune. Platitorilor de taxa TV trebuie sa li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice si dupa trecerea la transmisia terestra digitala", declara Presedintele - Director General Stelian Tanase.

Directorul TVR a mai subliniat ca "in acest moment, furnizarea serviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecventelor radio terestre a canalelor TVR 1 si TVR 2 se face in format analogic, acoperirea fiind de 97% din populatie si aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseste retelele operate de Societatea Nationala de Radiocomunicatii".

  • Ce solutii temporare iau in calcul autoritatile: Sa nu inchida semnalul TV analogic in banda VHF, fapt care nu ar afecta comunicatiile din tarile vecine

Saptamana trecuta, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avut pe ordinea de zi a sedintei din 2 aprilie urmatorul punct:

  • "Propunerea Grupului de lucru privind digitalizarea - proiectul de HG propus de Ministerul pentru Societatea Informationala".

Contactat de HotNews.ro, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala a confirmat faptul ca "exista un grup de lucru privind rezolvarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra care se intalneste destul de des in ultima perioada - aproape saptamanal". Ministrul a negat insa ca ar fi un proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul pe care il conduce, lasand sa se inteleaga ca cel mai probabil pe masa CNA au ajuns scenariile luate in calcul de acest grup de lucru.

Care sunt mai exact aceste scenarii?

  • "Tinta este de a se face transmisia digitala terestra. Problema este termenul 17 iunie 2015 si daca pana atunci vor putea sa implementeze acest lucru. Despre asta este vorba. Ce am discutat sunt doar posibile scenarii care sa asigure o transmisie fie digitala, daca lucrurile merg cum trebuie, fie o transmisie analogica dar care sa nu incalce Conventia de la Geneva. Trebuie sa se ia in calcul toate scenariile, inclusiv posibilitatea sa nu se faca trecerea la televiziunea digitala. Exista o varianta tehnica, in acest sens. In banda VHF se poate transmite semnal analogic, pentru ca nici in tarile din jur nu s-au implementat servicii digitale in aceasta banda", a precizat joi pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI).

Ministrul Grindeanu a mai spus ca pentru varianta unei emisii digitale terstre, conducerea SNR ia in calcul demararea unei licitatii insa numai pentru un multiplex digital, prin care sa se retransmita TVR si alte posturi private. Consiliul de Administratie al SNR urmeaza sa ia o decizie in acest sens in perioada urmatoare.

  • Lorand Turos, membru CNA: In banda VHF se transmite in prezent TVR 1 si cateva posturi private. trebuie asigurat accesul populatiei la Televiziunea Publica si dupa 17 iunie 2015

Contactat de HotNews.ro, si Lorodan Turos, membru CNA, a confirmat faptul ca documentul analizat joi de forul audiovizual viza gasirea unor solutii, una dintre acestea fiind "posibilitatea utilizarii pentru o vreme a benzii VHF si dupa 17 iunie 2015 daca nu exista perturbatii cu tarile vecine".

  • "In banda VHF se transmite in prezent TVR 1 si cateva posturi private. Ideea este ca daca este posibil sa nu fie perturbari cu tarile vecine sa se initieze un proiect de lege care sa permita utilizarea acestor frecvente in continuare, pana cand vor fi functionale multiplexurile digitale. Ideea este ca cel care nu are nici abonament de cablu si nici de satelit sa aiba posoibilitatea sa acceseze programe de televiziune si cu atat mai mult trebuie asigurat accesul populatiei catre Televiziunea Publica. Prin lege, TVR are o misiune publica", a declarat pentru HotNews.ro Lorand Turos, membru CNA.

Ce se va intampla cu cele aproape 170 de televiziuni care depind de difuzarea terestra?

In privinta celor aproape 170 de posturi TV care depind de emisia digitala terestra, Lorand Turos a spus ca ar exista solutii chiar si in cazul televiziunilor care au exclusiv licente analogice terestre.

  • "O foarte mica parte din populatia tarii urmareste aceste posturi utilizand frecventele analogice terestre adica cu antena pe casa sau antena de camera. Aceste posturi sunt retranmise prin cablisti sau pe satelit, iar cei care au doar licenta analogica terestra au posibilitatea de a solicita CNA transformarea licentelor analogice terestre in licente de cablu sau satelit ori pot solicita o noua licenta. Licentele pe satelit sau pe cablu nu se dau pe baza unui concurs. Nu sunt resurse limitate. Licente limitate se dau doar la difuzarea terestra unde resuresele radio sunt limitate si acolo se scoate la concurs o frecventa", a precizat membrul CNA.

Pe de alta parte, la inceputul lunii martie din acest an, George Chirita, directorul executiv al ARCA, a propus CNA-ului "o rezolvare in bloc" a situatiei.

  • "CNA nu ar trebui sa aiba audieri cu cei 170 de radiodifuzori si nu ar trebui sa mai solicite alte documente de la acestia, pentru ca documentele sunt deja in posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licente noi in sensul pur al cuvantului (...) Este o procedura absolut speciala, este o tranzitie mai ciudata de la analogic nu spre digital, ci facand un popas de asteptare in transmisia prin retele de cablu, asteptand sa vedem daca se intampla ceva in digital, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample", a spus Chirita.

In acelasi timp, reprezentantii serviciilor de specialitate ale CNA au subliniat ca nu este posibil ca aceste aproape 170 de licente cu difuzare terestra sa fie transformate automat de Consiliu in licente prin cablu. Potrivit reprezentantilor CNA, in cazul in care radiodifuzorii ar dori sa transforme aceste licente, Consiliul ar trebui sa audieze aproximativ 55 de societati, care detin toate aceste 170 de licente cu difuzare terestra.

Si in aceasta privinta lucrurile au ramas in pronuntare. CNA a decis sa informeze Guvernul cu privire la situatia acestor licente pentru a se gasi o solutie.

UPDATE (luni, 15:50)HotNews.ro a obtinut un document cu Propunerile si observatiile Consiliului National al Audiovizualului referitor la adresa Ministerului pentru Societatea Informationala, inregistrata la CNA in 31.03.2015, in care se spune:

"In expunerea de motive a proiectului de lege, la punctul IV, 'Impactul asupra sistemului juridic', se specifica ca 'emisia in banda VHF nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte.

Cu alte cuvinte, de indata ce exista indicii legate de posibile interferente ale statiilor de radiocomunicatii ce utiliuzeaza spectrul radio in conformitate cu tratatul ratificat de statul roman, titularul acordului eliberat de ANCOM va lua toate masurile necesare, inclusiv inchiderea statiei de emisie pentru respectarea angajamentelor internationale la care Romania este parte.

Prin urmare, proiectul de lege isi propune sa rezolve temporar, pana la 31.12.2016, continuarea difuzarii numai pentru sericiile de programe de televiziune analogica terestra care se difuzeaza in prezent in banda VHF, si anume postul public TVR 1, precum si un numar de 8 programe de televiziune private.

Observam ca efectele negative semnalate de initiatori si schimbarile preconizate de acestia, prezentate in cele doua expuneri de motive, ser limiteaza la transmisia analogica in banda VHF (147-230 MHz). Apreciem ca schimbarile preconizate (continuarea transmiterii serviciilor publice de televiziune si a posturilor private de televiziune in banda VHF) nu rezolva, decat partial, problemele generate de intarzierea punerii in functiune a platformei de televiziune digitala terestra.

In momentul de fata, in benzile VHF si UHF se difuzeaza mai multe servicii de programe de televiziune apartinand SRTV, respectiv TVR 1, TVR 2, precum si programele sale regionale, fara a se oferi informatii referitor la impactul ce va fi generat prin incetarea emisiilor in banda UHF asupra persoanelor care receptioneaza posturile publice in aceasta banda.

Mentionam, de asemenea, ca in nota de fundamentare la Hotararea Guvernului, la punctul 2 'Schimbari preconizate', nu se face nici o referire cu privire la difuzarea serviciilor de programe ale postului public de televiziune TVR 2, dupa data de 17 iunie 2015.

Referitor la radiodifuzorii privati, in banda de frecvente VHF se difuzeaza un numar de 8 posturi private de televiziune, in timp ce in banda de frecvente UHF se difuzeaza 162 de posturi private de televiziune, astfel incat marea majoritate a posturilor private de televiziune isi vor inceta difuzarea terestra la data de 17 iunie 2015.

Semnalam ca situatia ce va fi generata, poate duce la o discriminare, pe de o parte intre radiodifuzorul public si cei privati, dar si intre radiodifuzorii privati, in functie de banda de frecvente utilizata in prezent.

Cele doua propuneri de acte normative nu iau in considerare faptul ca intre 5% si 7% din camine nu au acces la nici un tip de platforma de televiziune si, probabil, receptioneaza, prin intermediul unor antene proprii, programele publice de televiziune si, dupa caz, unele programe private in a caror zona de acoperire se afla antena.

Din situatia actuala privind adjudecarea multiplexurilor cu acoperire nationala, descrisa in cele doua expuneri de motive, retinem ca sunt adjudecate de SNR trei multiplexuri nationale, dintr-un total de cinci, din care primul multiplex este destinat pentru transmiterea posturilor publice de televiziune si a celor private ce transmit in sistem analogic terestru. Se mai precizeaza ca au fost adjudecate si noua multiplexuri regionale.

Raportat la legislatia in vigoare, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. b) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, CNA ar trebui sa acorde, in baza unor decizii si nu a unui concurs, licente audiovizuale digitale pentru radiodifuzorii care urmeaza sa inceteze transmisia analogica sau a caror transmisie analogica nu va mai fi protejata. Constatam, imposibilitatea aplicarii dispozitiilor Legii Audiovizualului la situatia de fapt (capacitatea limitata oferita de multiplexurile adjudecate, la care se adauga intarzierea punerii in functiune).

Aceste aspecte au fost semnalate si de catre radiodifuzori. Acestia invoca pierderea dreptului conferit prin art. 52. alin (2) lit. b din Legea audiovizualului - dreptul de a beneficia de o noua licenta digitala terestra - in conditiile in care licentele de emisie, atasate licentei audiovizuale analogice, isi inceteaza valabilitatea la data de 17 iunie 2015, data la care nu va fi operational niciunul dintre multiplexurile adjudecate'.

Observam ca proiectul de lege, la art. 2, alin (1) specifica faptul ca <>. Semnalam ca acordul tehnic nu poate inlocui licenta de emisie prevazuta in Legea audiovizualului nr. 504/2002, fara ca echivalenta celor doua acte administrative sa fie explicit precizata.

Avand in vedere motivele prezentate mai sus, apreciem ca proiectul de lege ar trebui sa reglementeze si o extindere a dreptului conferit prin art. 52 alin. (2) lit. b din Legea audiovizualului, cu caracter temporar, pana cel mai tarziu la data estimata pentru inceperea transmisiilor digitale terestre, si sa coreleze dispozitiile tranzitorii propuse cu dispozitiile legale in vigoare".

UPDATE 2 (17:00) Oficialii ANCOM au raspuns luni, 6 aprilie, unei solicitari transmise vineri seara de catre HotNews.ro care a intrebat urmatorul lucru:

  • - Cate din cele aproape 170 de televiziuni publice si private care transmit in sistem analogic terestru transmit in banda VHF? (pentru a sti cate sunt in pericol sa nu mai poata transmite):

Raspunsul ANCOM pentru HotNews.ro:"In acest moment, in Romania, banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de statii de emisie, si de catre 5 operatori privati de televiziune, prin intermediul a 7 statii de emisie. Pentru a asigura conditiile optime necesare tranzitiei la transmisia digital terestra, ANCOM a organizat deja doua runde de alocare a multiplexurilor digitale si o a treia este in desfasurare, dar interesul radiodiodifuzorilor a fost foarte mic. Doar trei multiplexuri nationale din cele 5 disponibile si doar 9 multiplexuri regionale din cele 59 regionale si locale disponibile au fost alocate".