Liderul Partidului Conservator (PC) Covasna, Dan Suciu, solicita dizolvarea pe cale judecatoreasca a Partidului Civic Maghiar (PCM), pe considerentul ca a incalcat prevederile Legii partidelor politice.

"Conform Legii partidelor politice, o formatiune care nu participa la doua alegeri parlamentare consecutiv trebuie desfiintata, prin urmare Partidul Civic Maghiar este o formatiune care in clipa de fata se afla in afara legii si nu ar trebui sa existe ca partid politic. Solicit Prefecturii Covasna sa se adreseze Ministerului Justitiei pentru a sesiza acest aspect si a solicita aplicarea legii, adica scoaterea Partidului Civic Maghiar in afara legii", a declarat pentru Agerpres liderul PC Covasna, Dan Suciu.

El a mentionat ca, pornind de la aspectele sesizate, initiatorii manifestatiei autonomiste desfasurate sambata la Sfantu Gheorghe nu pot fi considerati reprezentantii unui partid politic, ci "doar un grup de agitatori exaltati".

Partidul Civic Maghiar (PCM) a organizat sambata o adunare populara in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, la care au participat cateva sute de etnici maghiari, in cadrul careia s-a cerut autonomie teritoriala si s-a adoptat o petitie pentru respectarea drepturilor minoritatilor nationale in conformitate cu prevederile Proclamatiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Partidul Civic Maghiar, infiintat de Uniunea Civica Maghiara (UCM), a fost inregistrat oficial in ianuarie 2008. PCM nu a participat la alegerile parlamentare, iar potrivit legii, un partid politic se poate dizolva pe cale judecatoreasca in urma constatarii inactivitatii, respectiv daca nu a tinut nici o adunare generala timp de 5 ani sau daca nu a desemnat candidati, singur sau in alianta, in doua campanii electorale parlamentare succesive, in cel putin 18 circumscriptii electorale. "Pentru partidul politic aflat in oricare dintre situatiile prevazute, Tribunalul Bucuresti, la cererea Ministerului Public, va constata incetarea existentei sale, cu respectarea normelor de procedura", se specifica in Legea partidelor politice nr. 14/2003, republicata in 2014.