Avizul Guvernului pentru fuziunea dintre Elcen si RADET a fost amanat pentru saptamana viitoare, fiind asteaptat un punct de vedere de natura "pur tehnica" de la Primaria Municipiului Bucuresti, a declarat, miercuri, dupa sedinta Executivului, purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, citat de Mediafax.

Sorin OprescuFoto: Agerpres

"Fuziunea dintre Elcen si RADET s-a amanat pentru saptamana viitoare, pentru formularea unui punct de vedere de natura pur tehnica. Deci, nu se pune problema principiului, ci pentru a nu exista niciun fel de inadvertente ulterioare sau neajunsuri", a spus Calota.

Sindicatul Liber Independent din Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a cerut marti Guvernului sa urgenteze unificarea RADET cu ELCEN pentru ca datoriile pe care le are regia catre producatorul de energie termica sa se stinga. Din cauza acestor datorii ELCEN a blocat timp de aproape doua luni in proportie de 100% conturile regiei. Acum acestea sunt blocate in proportie de 50%, dar sindicalistii se tem ca daca se va reveni la 100%, iar RADET va intra in colaps de la 31 decembrie 2014.

"Daca de la 1 decembrie poprirea conturilor va fi 100%, nu garantam ca toata populatia, acolo unde exista avarii, va avea caldura. Daca sunt blocate conturile 100%, nu vom avea bani sa remediem avariile - nu vom avea benzina sa mergem cu masina la avarie, nu vom avea tevi sa le inlocuim pe cele stricate. Dupa o luna in care nu putem repara avariile, sistemul poate intra in colaps. Deci, practic, bucati cu bucati, blocuri din sistem, zone, se vor intrerupe pana vor exista bani sa reparam avariile. Cu cat partea de intrerupere este mai mare, cu atat intarzierea de repornire creste fiindca masa de apa care trebuie recirculata pentru a se ajunge la temperatura de lucru devine din ce in ce mai mare. De la 1 ianuarie 2014 exista posibilitatea sa se intrerupa cu totul pentru ca vor fi complet blocati in sistem", a declarat Ioana Stoica, presedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca nu exista niciun pericol ca bucurestenii sa ramana fara apa calda si caldura la iarna, existand bani pentru reparatii.

Sigur ca au bani pentru reparatii, nu vor avea bani atunci cand se va strica o conducta de 10 km si va fi mai greu, dar au avut intotdeauna si in fiecare an, sigur ca mai putini, pentru ca au fost la discretia ELCEN, care, varsand banii intr-un cont escrow, i-a dat pe brice, ace si popice", a declarat Oprescu.

Acesta promite ca nu va creste nici pretul la gigacalorie. "Putem asigura apa calda si caldura cetatenilor in acelasi regim de subventie. Ce se va intampla cu pretul gazelor nu este la indemana mea, dar o sa cautam sa avem la indemana o serie intreaga de lucruri sa putem sa protejam cetatenii din punct de vedere financiar", a spus Oprescu.

In ceea ce priveste transferul ELCEN catre Consiliul general al Municipiului Bucuresti, edilul este increzator ca fuziunea intre ELCEN si RADET se va finaliza.

"Probabil ca mai lipseste una, alta, pentru a fi absolut legal. Este pe agenda Guvernului, vom vedea daca s-a mai trezit unul peste noapte cu cine stie ce pretentii (...) proiectul de hotarare privind transferul pachetului de actiuni emise de Electrocentrale Bucuresti SA din proprietatea privata a statului in proprietatea privata a Capitalei (n.r.) este pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, cel putin era aseara. M-am obisnuit cu franele trase. Sa stiti ca unii nu sunt chiar fericiti ca s-a terminat cu ocolisurile si cu ingineriile financiare, dar pana la urma vom reusi sa o facem. Ceea ce este cert este ca Primaria va subventiona jumatate din pretul gigacaloriei, dar vom vedea ce va fi pe anul care vine", a mai spus Oprescu.

Si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) le-a dat asigurari bucurestenilor ca va continua sa furnizeze apa calda si caldura, prin intermediul RADET Bucuresti, la parametri normali de functionare.

"In contextul unor recente articole de presa, ELCEN tine sa precizeze ca nu exista niciun risc ca, incepand cu data de 1 decembrie, furnizarea de agent termic catre populatia din Bucuresti sa fie oprita sau intrerupta. La data de 30.10.2014, RADET Bucuresti datora ELCEN 3,2 miliarde de lei, energia termica fiind achitata cu o intarziere de aproximativ doi ani. Din aceasta cauza, ELCEN a blocat 50% din suma existenta in conturile bancare ale RADET pentru a-si recupera datoriile sau macar o parte din acestea. In prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalitati de intarziere la plata in valoare totala de 297,5 milioane de lei, in baza unor decizii judecatoresti definitive si executorii obtinute de ELCEN. La ora actuala, conducerile ELCEN si RADET se intrunesc lunar pentru a analiza situatiile financiare si a gasi solutii astfel incat bucurestenii sa nu mai aiba niciun fel de probleme in alimentarea cu agent termic, iar activitatea RADET sa nu fie perturbata in sezonul de iarna. Reamintim ca intentia ELCEN nu este aceea de a bloca activitatea RADET, ci de a gasi impreuna solutii de insanatosire financiara, in baza unui parteneriat solid", precizeaza ELCEN intr-un comunicat de presa emis marti.