Premierul Victor Ponta a spus, marti, ca, in conditiile in care preluarea de catre Romania a portofoliului Ajutor umanitar a fost o gluma de la Bruxelles, asa cum sustine presedintele Traian Basescu, inseamna ca toti "fraierii" care au dat in Romania aceasta informatie nu au inteles ca era o gluma.

"Am inteles ca a fost o gluma, cea cu Ajutorul umanitar. Inseamna ca toti fraierii care au dat in Romania acea gluma nu au inteles ca era o gluma", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Intrebat daca s-a simtit pacalit, el a negat.

"Eu, nu. Turcescu poate, ca el zicea ca luam Ajutor umanitar. Inseamna ca domnul Basescu l-a pacalit pe Turcescu, inseamna ca e o problema a lor", a spus Ponta.

El a subliniat ca nu a discutat cu presedintele ales al CE, Jean Claude Juncker, despre portofoliul Ajutor umanitar.

"Eu v-am spus foarte clar, cand m-ati intrebat. E adevarat ca atunci cand a aparut stirea in Romania, nu doar la Turcescu, a mai aparut la cineva, dar nu spun, sa nu se supere, era stire sigura, sigura. Dupa aia ati aflat de la domnul Basescu ca era o gluma. Cand m-ati intrebat v-am spus foarte clar ca niciodata, in nicio discutie a mea cu domnul Juncker, nu s-a discutat despre Ajutor umanitar", a spus Ponta.

"Deci, cred ca cei care au fost pacaliti in Romania ar trebui data viitoare sa fie un pic mai profesionisti si sa verifice sursele, ca, daca-s glumele domnului Basescu, riscati sa va faceti de ras", a adaugat premierul.

Intrebat daca poate confirma informatiile potrivit carora Romania va prelua portofoliul Politicilor regionale, Ponta a raspuns negativ.

"Nu, nu va pot confirma nimic pentru ca nu intra in atributiile mele sa va confirm acest lucru. Conform tratatelor europene, presedintele desemnat, domnul Juncker, va anunta maine si portofoliile care revin fiecarui comisar european. Eu pot sa va confirm ceea ce imi spune mie legea, si anume ca imediat dupa ce maine domnul Juncker precizeaza comisarul si portofoliul, voi solicita Parlamentului audierea acestuia", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Romania va avea in CE un portofoliu "cu care n-o sa ne fie rusine" si a aratat ca lista vehiculata, in care pentru Corina Cretu aparea un portofoliu "neconvingator", a fost "o gluma lansata de la Bruxelles", de care premierul Ponta s-ar fi "speriat".

"Referitor la ce vantura Victor Ponta legat de comisar - cum o saboteaza presedintele pe Corinuta... Vreau sa stiti ca toate discutiile mele legate de functia de comisar, indiferent cu cine au fost facute, au fost legate de nevoia asigurarii unui portofoliu reprezentativ", a spus Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Basescu a adaugat ca lista de comisari vehiculata in care Corina Cretu aparea ca urmand sa detina un portofoliu "neconvingator" a fost "o gluma lansata de la Bruxelles".

"Eu stiu ca l-a descumpanit acea lista care a aparut cu numele Corina Cretu pe un portofoliu neconvingator. Ca sa nu se sperie Victor Viorel, vreau sa-i spun ca a fost o gluma lansata de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simtul umorului si atunci au lansat acest lucru chiar la doua zile dupa ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut el pentru obtinerea unui portofoliu. Va rog, sunteti ziaristi, intrebati-l cu cine a negociat", a continuat presedintele.

"Eu va pot spune ca Romania va avea un portofoliu cu care n-o sa ne fie rusine, dar Victor Viorel s-a speriat de o gluma si s-a temut ca i-am stricat negocierile complicate. Caraghios. V-as spune mult mai mult dar este o regula, sa nu se vorbeasca in aceasta perioada, este un atribut al presedintelui Comisiei", a mai spus el.