Au trecut doar doi ani şi jumătate de când Raed Arafat demisiona de la Ministerul Sănătăţii, acuzând guvernul Boc că doreşte privatizarea sistemului de urgenţă. Astăzi, guvernul Ponta a mărit de 6 ori valoarea contractelor încheiate între stat şi firmele private de ambulanţă din Bucureşti.

Serviciul de AmbulantaFoto: AGERPRES

Două companii de bodyguarzi sunt printre cele mai câştigate. Bucureştiul nu este singurul oraş mare unde firmele de ambulanţe private vor putea accesa mai multe fonduri publice.

11.758.664 de lei este valoarea totală a contractelor încheiate în 2014 de Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti cu cele şase firme private care operează ambulanţe în capitală. Faţă de 2013 suma este, la acelaşi număr de firme private implicate, de 6,6 ori mai mare. "Faţă de anul trecut a crescut simţitor bugetul", a explicat, pentru HotNews, Gheorghe Iana, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti. "Firmele private care au venit cu mai multe maşini beneficiază de această creştere de buget".

Cele mai mari creşteri au fost obţinute de compania SC Scorseze Ambulanţă Privată – de nouă ori mai mulţi bani faţă de nivelul din 2013. Proprietarii acestei firme, Lucian Mursez şi Viorel Bucur, deţin şi compania de bodyguarzi Scorseze Security şi o firmă de detectivi particulari. Companiile lor sunt, după cum scria Cătălin Tolontan, “posesoare ale unor contracte uriaşe cu statul, atât în guvernarea PSD, cât şi în cea PDL”. Firmele lui Mursez se ocupă printre altele de paza metroului bucureştean.

Şi clinica Nicomed a obţinut o creştere de aproape nouă ori mai mare faţă de anul trecut. Nicomed este condusă de dr. Aurelia Radu şi dr. Corneliu Niculescu şi a avut în 2013 o cifră de afaceri de 533.000 de Euro. În ultima jumătate a acestui an ambulanţele Nicomed vor putea deconta de la stat până în 581.253 de Euro pentru servicii oferite de ambulanţele sale private.

Ambulanţa BGS Medical Unit primeşte acces la de şase ori mai multe fonduri publice faţă de anul trecut. Familia Bogdan Oprea, care deţine şi compania de bodyguarzi BGS, este cea care controlează această firmă de ambulanţe cu potenţialul de a produce, doar în ultimele şase luni ale lui 2014, aproape 850.000 de Euro din contractul cu statul. În urmă cu 5 ani, împotriva lui Bogdan Oprea a fost începută urmărirea penală ca urmare a implicării sale într-o încăierare într-un mall bucureştean între angajaţii firmei sale şi un clan interlop.

Contractul dintre Clinica Medicală Hipocrat şi Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti este de opt ori mai mare faţă de anul precedent. Afacerea este deţinută de doi irakieni, Nabil Sheakhel şi Shekhel Nawshar. Valoarea contractului poate ajunge până la 860.000 de euro doar pentru ultima jumătate a acestui an.

Criteriile în funcţie de care s-au făcut contractările au ţinut cont de dotarea şi personalul firmelor interesate. "Dacă anul trecut au venit cu o singură ambulanţă, au primit un punctaj. Dacă anul acesta au venit cu şase, au primit un punctaj mai mare", a declarat Gheorghe Iana.

La nivelul României creşterea acordată companiilor private de ambulanţă este cu 61% mai mare faţă de anul anterior, judeţul Cluj şi Constanţa numărându-se printre regiunile unde au apărut suplimentări de fonduri. Asta în timp ce, conform mai multor declaraţii din rândul ambulanţierilor, în Bucureşti personalul de pe ambulanţele de stat este cu 40% mai mic decât ar fi necesar. Anul trecut, Ministerul de Finanţe a eliminat complet 688 de posturi (şoferi şi asistente medicale) din zona ambulanţelor de stat, invocând lipsa de fonduri.

Ambulanţele private au dreptul să intervină doar în cazul urgenţelor de cod verde, care nu pun în pericol viaţa pacientului şi care nu necesită spitalizare. Ele oferă mai degrabă consultaţii la domiciliu decât intervenţii de urgenţă. Serviciile fiind derulate în cadrul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienţii nu trebuie să plătească nimic în plus. CNAS poate contracta doar ambulanţe private, întreg sistemul de stat de ambulanţe fiind în subordinea Ministerului Sănătăţii.