Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci din Parcul Drumul Taberei pentru lucrarile de modernizare si reamenajare a spatiului verde si a plantat alti 950, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Pe langa lucrarile de reamenajare a parcului, care erau necesare si implica refacerea spatiului verde, amenajarea unor locuri de joaca, o fantana arteziana si o scena pentru spectacole pe lac, proiectul prevede si construirea unei pasarele si amenajarea unei sere de cateva mii de mp din metal si sticla, arborii fiind sacrificati in principal pentru acestea. Exact pasarela si sera sunt amenajarile contestate de o parte a societatii civile, care le considera "un dezastru". Si localnicii din Drumul Taberei sunt nemultumiti de faptul ca lucrarile incepute in mai 2013 dureaza atat de mult, ele urmand sa se termine in aceasta toamna.

Parcul Drumul Taberei 9Foto: Hotnews

Care sunt noutatile din Parcul Drumul Taberei

La sfarsitul lunii iulie, Primaria sector 6 a prezentat o situatie cu stadiul lucrarilor.

"Fantana existenta in mijlocul lacului va fi reamenajata si modernizata. Se lucreaza intens pentru realizarea unei instalatii noi pentru un jet de apa cu inaltimea de 20 m si un iluminat arhitectural corespunzator. Parcul Drumul Taberei in procente: amenanjarea terenului si amenajarea pentru protectia mediului - 100%; fantana arteziana - 15%; zona labirint - 100%; zona belvedere - pasarela pietonala Corp A - 85%; zona belvedere - pasarela pietonala Corp B - 85%; zona scena si gradene concert - Corp D - 95%; zona expozitie de plante exotice - Corp E - 40%; spatii recreere adulti - pavilioane acoperite - Corp F - 90%; spatiu recreere adulti - pavilion sahisti - Corp G - 70%; spatiu recreere - zona caini de companie - 100%; spatii de recreere destinate copiilor - 95%; zona skate - 55%; montare mobilier specific parcului si dotari - montare 70%; realizare sisteme camere video - montare 92%", se arata intr-un comunicat al Primariei sector 6.

Simulare cum va arata parcul dupa finalizarea lucrarilor de modernizare

Lucrarile de amenajare a parcului au inceput in luna mai 2013, cand s-a inchis si parcul. Modernizarea celor 11 ha de spatiu verde costa circa 15 milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini.

In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.

Ecocivica: Au fost defrisati peste 400 de arbori, nu 160. E un dezastru

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, este de parere ca ceea ce s-a intamplat in parc este un dezastru si ca Primaria ar fi taiat de fapt vreo 400 de arbori, circa o treime din parc. Proiectul de amenajare a parcului costa 15 milioane de euro si se realizeaza din fonduri europene.

Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii "megalomanice" in parc.

"Uitati-va la pilonul central de la pod, zici ca este pilonul de la podul de la Agigea. Ce cauta asa ceva in parc cand oamenii au nevoie doar de umbra si de aer curat, nu de pasarele pe care sa mearga la 50 de grade in soare si terenuri expuse, fara vegetatie? Uitati la hala aceea care ocupa sute de metri din parc. Noi initial am zis ca este statia de metrou, dar este o sera. Cum sa faci o sera pe un asemenea schelet metalic? Poate ca vor sa faca Palatul Luvru. Nici in statia de metrou de la Moghioros nu a intrat atata metal cat a intrat in aceasta sera. Din informatiile noastre au fost defrisati peste 400 de arbori", a spus Dan Trifu.

Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz.

Reprezentantii Primariei sector 6 au raspuns la solicitarea HotNews.ro ca respecta avizele emise si ca vor fi plantati arbori in compensare.

"Pentru amenajarea obiectivelor din Parcul Drumul Taberei, au fost defrisati 162 copaci iar plantati 950, conform proiectului. Lucrarile s-au facut in baza, avizului de defrisare emis de Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, cu respectarea avizului ARPM Bucuresti. In completare, au fost plantati in Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti un numar de 1000 de arbori", se arata in raspuns.

Primaria: S-au taiat 162 de copaci, s-au plantat alti 950

Si reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au emis aviz pentru defrisarea a 162 de copaci.

"In baza solicitarii Primariei Sector 6 si a actelor inaintate la dosar, a rezolutiei Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului din cadrul CGMB, in temeiul Legii nr 47/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi, Directia de Mediu a avizat defrisarea unui numar de 162 exemplare arbori din care 26 exemplare arbori uscati 100% , exemplare arbori in declin biologic, cu ramuri uscate, fisurate sau frante, cu scorburi la radacina sau scorburi extinse pe trunchi, cu scoarta exfoliata, infectati cu ciuperci saprofite sau inclinati. Prin avizul de specialitate Directia de Mediu a impus Primariei Sector 6 protejarea tuturor exemplarelor de arbori si arbusti, a exemplarelor de arbori izolati si arborilor plantati in masive, a gardurilor vii si palcurilor de arbusti si liane, a gazonului si rabatelor de trandafiri, plantelor perene, bienale sau anuale", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit institutiei, au fost plantati 1000 de arbori tineri cu balot de pamant in toamna anului 2013. "Plantarile in compensare au fost verificate de serviciul de specialitate din cadrul Directiei de Mediu", se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.

Nici locuitorii din zona nu sunt foarte multumiti de lucrari si acuza betonarea parcului.

"Este sub orice critica ce se intampla aici. Nu poate sa imi placa. Aici trebuia sa fie parc. Eu de 41 de ani stau aici si erau copacei. Eu vroiam sa stau in parc cand am iesit la pensie, cu nepoteii. Eu nu inteleg ce s-a facut aici. Nu imi place nimic. Eu vroiam vegetatie, aer", a declarat Cretu Maria, 65 ani.

Oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca din mai 2013 parcul a fost inchis si nu mai au unde sa stea. In lipsa parcului, zeci de mame stau cu copiii pe bancile de pe marginea parcului, iar micutii se joaca in praf. Situatia este cu atat mai grava cu cat in zona mai este si santierul de la metrou.

Reporterul HotNews.ro a cerut Primariei sector 6 permisiunea de a intra in parc pentru a vedea ce lucrari se executa si a lua imagini, insa accesul nu a fost permis, dar au fost furnizate telefonic si in scris toate informatiile cerute.

Lucrarile de amenajare a parcului Drumul Taberei trebuie terminate in aceasta toamna. Din punct de vedere peisagistic parcul va fi amenajat dupa principiile gradinilor englezesti, spun autoritatile.

Potrivit reprezentantilor Primariei sector 6, lucrarile ar urma sa fie gata in 18 luni, de la data inceperii acestora. Costurile aferente proiectului se ridica la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro). Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E - Factor Solutions, anuntul fiind publicat in iunie anul trecut. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

FOTOGALERIE Cum arata in prezent Parcul Drumul Taberei

Foto: HotNews.ro si Primaria sector 6