1 € 1 USD 4,2171miercuri 22 sep 2021
Versiune
Mobile
internetul la inceputuri
Thomas [anonim], Luni, 11 noiembrie 2013, 20:36
0/0
1. Inainte de Revolutie cam cati oameni aveau acces la computere si unde existau acestea in afara Bucurestiului?

2. Cand au aparut in tara primele servicii dial-up, eu stiu ca aveam din 1996 insa sigur au aparut mai demult.

3. In afara de Bucuresti unde dezvoltarea era normala, ce alte orase au fost primele in lansarea unor servicii de internet?
net cafe
Sorin C [anonim], Luni, 11 noiembrie 2013, 20:39
0/0
1. Aveti idee cand s-au conectat prima oara in retea doua compunoi un fel de echivalent al ARPAtere din Romania. A existat si la noi un fel de echivalent al ARPANET?

2. Cand au aparut primele netcafe-uri si cam cat era de scumpa ora de "net"
Buna ziua!
Trafalgar [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:46
0/0
Am doua intrebari, pe care mi le-au adresat la randul meu niste prieteni din Germania cand au venit in Romania pentru prima data:

1. De ce nu mai exista net=cafeuri in Romania, asa cum existau in anii 2000? si de ce in alte tari ele continua sa existe cu succes?

2. De ce este pretul abonamentului la internet atat de mic la noi, comparativ cu majoritatea statelor dezvoltate?

Va multumesc!
conturi e-mail
Valeriu S. [utilizator], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:46
0/0
1. Cate persoane din Romania aveau in 1993 conturi de e-mail?
2. Din ce an a inceput, efectiv, dezvoltarea internetului in Romania?
INTREBARE
iuoanic [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:48
0/0
am vazut aici mai multe interviuri despre inceputul internetului, in care s-a vbit foarte mult despre guru si unix. Nu am inteles insa foarte bine care a fost exact rolul lor in dezvoltarea internetului, ce este unix si daca mai este folosit acum undeva?
jocuri
vladimir pascu [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:49
0/0
Va plac jocurile? Daca da, ce aveti acasa si ce v-ati dori sa jucati si inca nu a fost inventat?

Apoi mi-as dori sa stiu care sunt gadgeturile pe care le folositi dumneavoastra?
perspectiva
Mirela M [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:52
0/0
As vrea sa va intreb daca va imaginati la inceputul anilor '90 felul in care va evolua internetul? Ati putut prezice o asemenea amploare a fenomenului inca de atunci?
Aveti copii?
Maria [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:52
0/0
Cate ore ii lasati pe copii in fata calculatorului? Am doi copii si sunt in urmatorul impas: nu stiu cum sa-i determin sa acorde si cititului o componenta importanta din timpul lor, pentru ca sunt interesati sa stea cat mai mult pe calculator, pe de alta parte nici nu i-as lua de la net pentru ca toti colegii lor fac asta si nu vreau ca ei sa nu cunoasca jocurile copilariei lor, chiar daca ele acum sunt pe calculator. Marturisesc ca eu, in adolescenta mea, aveam o frica de calculator, mi-era teama sa nu strc ceva. Ei nu mai au asa ceva, sunt naturali pe tot ce inseamna tehnologie si nu stiu cum sa fac sa nu piarda pasul cu noutatile, dar nici sa nu devina "sobolani" de internet.
curiozitate
Ana [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:55
0/0
Sunt foarte curiooiSAA cum ceredeati ca va ajunge internetul si toata industria asta a calculatoarelor, cand lucrati la implemnetarea lui in romania in anii 90?
20 de ani de internet
Gigi goju [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 9:57
0/0
Care au fost principalele "focare" ale internetului in Romania" Unde a aparut fenomenul prima data si care au fost primele directii de dezvoltare?
idee de afaceri
Ygor [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:00
0/0
Vad din cv-urile dvs ca sunteti pe piata asta de la inceput si ati performat cu succes. Sunt un mic intreprinzator mereu in cautare de idei de afaceri. Sincer, mai este loc pe piata aceasta pentru dezvoltare? Unde l-ati sfatui pe un prieten sa investeasca si ce ar trebui facut destept astfel incat sa ai succes?

Aveti prieteni care dupa revolutie s-au implicat in dezvoltarea it-ului in Romania si care aveau toate atuurile pentru a deveni cineva, dar care au avut ghinion sau au abandonat?
tehnologia
Minc [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:03
0/0
V-ati simtit vreodata depasiti de dezvoltarea tehnologiei? Eu, om simplu, cand simt ca ajung updatat si multumit ca am cele mai noi aplicatii si gadgeturi, aflu mereu, dar absolut mereu, ca sunt si alte noutati pe care nu le cunosc. Cum faceti sa fiti mereu in pas cu tehnologia?
imaginatie
Cristina [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:44
0/0
Sper sa nu vi se para exagerata intrebarea, insa eu zic ca e interesanta. Puteti face un exercitiu de imaginatie si sa va inchipuiti cum ar fi aratat internetul daca am fi fost inca stat comunist si acum? Am fi fost un fel de Coreea de Nord unde doar cativa privilegiati au net?
viitorul administratiei
darie [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:51
0/0
Buna ziua,
In cat timp credeti ca Romania poate ajunge la o administratie performanta, in care omul obisnuit sa nu mai fie plimbat de la ghiseu la ghiseu pentru a-si plati taxele sau a obtine adeverinte?
Cand va fi functional un system informatic ce sa permita schimbul de date intre instiutiile statului (central+locale)?
multumesc pentru atentie
"downgrade"
Frobenius [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:59
0/0
De ce credeti ca redactia HN a amestecat in titlu dial-up-ul cu... tableta?
E generala cauza, sau e doar o exceptie? :-)
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:18
0/0
1. Inainte de Revolutie, singurele sisteme de calcul se aflau in universitati, la Institutul de Cercetare in Informatica si la ITC, la ele avand acces un numar restrans de specialisti, respectiv cateva sute.

2. In toamna anului 1993 au aparut primele conectari dial-up la liniile operatorului Romtelecom, iar vitezele de conectare erau in functie de calitatea liniei si a modemurilor.  Primele modemuri care au aparut se conectau la viteza de 2.400 kilobit pe secunda.

3. La Cluj si Timisoara.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:21
0/0
1. Primele conectari s-au realizat inainte de Revolutie, mi-e greu sa apreciez exact anul, dar ele au fost realizate fie in Politehnica Bucuresti, fie la ICI sau ITC.

2. Internet cafe-urile au reprezentat o adevarat revolutie in Romania deoarece in acea perioada, respectiv 1996-2000, calculatoarele nu erau atat de accesibile din punct de vedere al pretului, iar marea majoritate a romanilor nu detinea un calculator acasa. Din acest motiv, foarte multi mergeau la internet cafe unde plateau ora de acces si in felul acesta internet cafe-urile s-au transformat in adevarate "academii" pentru invatarea internetului. La un moment dat, existau in Bucuresti in jur de 1.000 de internet cafe-uri, o cifra incredibila.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:25
0/0
1. Raspunsul este foarte simplu: tinerii prefera sa stea acasa si sa se conecteze de acasa, asta este un prim argument, neexistand casa fara un calculator si o conexiune broadband de mare viteza. In acest context, mentionez ca Romania este cea mai competitiva piata din lume din punct de vedere al vitezelor oferite raportate la pret. Un al doilea motiv ar fi explozia internetului mobil, care a permis conectarea online a tinerilor, in special de pe smartphone-uri. Ori daca ai internetul la tine in permanenta, de ce sa te mai duci la internet cafe?

2. In primul rand, pretul este rezultatul unei competitii cum nu exista in alte tari, competitie generata atat de marii operatori pe de o parte, iar pe de alta parte de fenomenul numit retele de cartier care au impanzit marile orase. Un alt aspect legat de pret este si puterea de cumparare a romanilor, care este mult mai mica in comparatie cu a celorlalte tari din Uniunea Europeana.
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:26
0/0
Draga Valeriu,

Intr-o statistica neoficiala eu eram pe pozitia 64 in 1993 cu adresa raduj@ldc.sfos.ro :) - ldc era Liceul Dimitrie Cantemir si sfos era Soros Foundation for an Open Society- Asta nu are insa nicio importanta (al catelea am fost sau cati erau). Important este ca acum sunt (conf. http://www.internetworldstats.com/stats4.htm#europe) aproximativ 10.000.000 de utilizatori de INTERNET in Romania.
In legatura cu dezvoltarea Internet-ului putem vorbi despre un proces in derulare, Romania fiind un stat important din acest punct de vedere.

Multumesc,
Radu
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:28
0/0
1. In 1993 pot sa spun ca erau de ordinul pana in 1000 de conturi de e-mail si acesta era principalul serviciu oferit de cele cateva companii de tip ISP.

2. Anul care a marcat o crestere calitativa si lansarea primelor servicii de masa pentru acces la internet a fost 1997, cand deja puteam sa vorbim de conectari pe dial-up pentru zeci de mii de clienti si de asemenea conectari permanente pe linii inchiriate pentru companii. lnclusiv conectarile pe liniile inchiriate erau de viteze de 64 kilobiti pe secunda sau 128 de kilobiti pe secunda.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:30
0/0
Unix este un un sistem de operare dedicat serverelor care permitea la acea vreme interconetarea retelelor de calculator. In Romania, Grupul Utilizatorilor Romani de Unix (GURU) a avut un rol foarte important din doua perspective. Prima a fost sustinerea foarte puternica a sistemului de operare Linux care s-a dovedit in timp ca fiind o alegere inspirata. Iar al doilea element ar fi cursurile organizate pentru administratorii de sisteme si de retele care au format primii specialisti in domeniul internetului.
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:34
0/0
Draga Vladimir,

m-ai prins :). Imi plac jocurile cu masini (dar sa nu ma spui la nimeni).
Serios vorbind, acum astept cu nerabdare (si cred ca nu mai trebuie mult) sa apara interfete cat mai aproape de realitate. De exemplu hologramele care sa poata apropia virtualul de real cat de mult se poate. Asta insa nu inseamna ca recomand inlocuirea realului cu virtualul, dar imi imaginez sa pot construi pe catedra o reactie nucleara din care sa pot extrage un antiproton de Kripton cu care sa bombardez un os de fosila pentru a putea analiza...cine stie ce...
Vreau sa spun cu asta ca industria jocurilor poate influenta benefic didactica, pedagogia, formarea in general si constructia cunoasterii in special. Exista de fapt o teorie a jocurilor educationale prin care se incearca utilizarea ludicului virtual, a jocului, in procesele educationale. Rezultatele de pana acum sunt excelente.

In ce priveste gadgeturile...ca mai toata lumea..nu stiu exact cu ce m-as putea lauda acum.

Multumesc,
Radu
R
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:34
0/0
Este chiar imposibil sa ai previziuni tehnologice in ziua de azi. Pot sa va dau un exemplu care a marcat in mod decisiv evolutia broadband-ului. Imaginati-va o trecere pe aceeasi infrastructura, respectiv firul de cupru, care ajunge in casele noastre pentru convorbiri telefonice, care initial permitea conectarea pe dial-up la viteza de 57.000 de biti pe secunda, in cel mai fericit caz. Iar pe acelasi cadru tehnologia de tip DSL permite viteze de pana la 20 de megabiti pe secunda. Aceasta, intr-adevar, era de neimaginat in anii '90. Am avut sansa ca impreuna cu gigantul american CISCO sa instalez in Bucuresti prima retea de tip ADSL in anul 1999. A fost cu adevarat o revolutie, iar multora nu le venea sa creada cu ce viteza pot sa navigheze sau sa realizeze download-uri.
R
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:36
0/0
Ceea ce nu am putut sa imi imaginez si nu am anticipat a fost evolutia mobilitatii si a dispozitivelor mobile, a aplicatiilor pentru mobil. As face o analogie intre ceea ce se intampla azi si ceea ce vedeam noi in anii '90 in serialul Star Trek.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:39
0/0
Primele doua institutii care au beneficiat de acces la internet au fost Universitatea Politehnica Bucuresti, care a avut o conexiune de 64 de kilobiti pe secunda, iar a doua a fost Institutul de Cercetare in Informatica, de asemenea o conexiune de 64 de kilobiti pe secunda, de la Viena. Asa cum va spuneam, la aceste conexiuni avea acces un numar restrans de studenti, profesori si cercetatori. Adevarata explozie a accesului la internet s-a produs in momentul in care fundatia Soros condusa la acea vreme de Alin Teodorescu a finantat masiv doua programe educationale: primul coordonat de Radu Jugureanu, numit Computere pentru licee, si al doilea coordonat de Nicolai Sandu, numit Internet pentru licee.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:42
0/0
1. Pe piata traditionala de tip ISP cu siguranta nu mai este oportuna nicio investitie. Un domeniu in care merita investit este reprezentat de aplicatiile online si in special cele pentru dispozitivele mobile.

2. Da, am foarte multi prieteni care, desi erau foarte priceputi, nu au avut acel spirit intreprinzator si acea pricepere in afaceri. Nu sunt neaparat perdanti, dar intr-adevar aveau un potential foarte mare care nu a fost exploatat.
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:43
0/0
In fiecare zi. Traim vremuri in care evolutia tehnologica iti permite sa faci orice, depinde numai de tine sa fii creativ, sa inovezi, sa inventezi lucruri care sa placa si care sa genereze audienta.
real-virtual
ghita [anonim], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:45
0/0
Cat de inteligenta poate sa fie sau sa ajunga lumea virtuala? O va depasi pe cea reala? De fapt o va putea inlocui? E posibil ca ea sa fie deja inlocuita?
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:46
0/0
In fiecare an se investesc de catre statul roman ineficient si corupt peste 500 de milioane de euro in echipamente si sisteme informatice. In unii ani s-au investit si peste 1 miliard. As spune ca este aceeasi situatie ca in cazul autostrazilor. Banii se aloca, se cheltuiesc, dar sistemele informatice intarzie sa apara. Explicatia este lesne de dedus: stat incompetent si corupt, adica alesii nostri sunt si hoti, si prosti.
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:47
0/0
Draga Maria,

Am doi copii mari, Alexandra face un doctorat in sociologie si Bogdan a terminat un master in film documentar. Amandoi au copilarit intr-o casa in care se gaseau calculatoare conectate la Internet.

Calculatorul si Internetul au fost pentru ei doar un mijloc de rezolvare a unor probleme (documentare, comunicare) dar si de distractie - cine nu s-ar juca?! Au evitat insa amandoi (nu stiu daca in mod natural sau impus) sa devina "addicted".

Ce este gresit in abordarea disputei vis a vis de "carte/lectura versus internet"? Cred ca extremismul - ca in orice dezbatere-. Cartea pe hartie (o parere personala) nu va dispare pentru ca, in primul rand, atunci cand ai o carte in mana esti imersiv in povestea de acolo (indiferent daca este vorba despre matematica sau poezie), ceea ce virtualul nu iti ofera. De asemenea nu poti spune ca orice se poate rezolva cu ajutorul Internetului si al calculatorului. Dar nici sa negi ca incepand cu decembrie 1990 (Tim Berners-Lee si Robert Cailliau publicau la CERN pentru prima data un www) viata noastra s-a schimbat radical si aproape pe nesimtite si am iesit din postmodernism. Adica zidurile si granitele nu mai au atributele de dinainte. Pot accesa oricand si oriunde informatie pe care sa o transform in cunoastere. In acelasi timp insa Internetul este un mijloc informativ si nu formativ, iar in scoala, in educatie, eu trebuie sa fac formare si nu informare.
Atentie insa la extreme. Niciodata nu aduc profit cognitiv.

Multumesc,
Radu
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:52
0/0
Draga Cristina,

Eu calatoresc foarte mult si inspre vest si inspre este. Inspre est am intalnit tari care seamana foarte bine cu o Romanie ce nu ar fi trecut prin decembrie 1989. De fiecare data ma intorc infiorat si recunoscator ca traiesc intr-o tara libera, in care iata, iti pot raspunde online fara sa te cunosc si cu incredere ca nu ne asculta nimeni :)

Multumesc pentru intrebare,
Radu
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:59
0/0
Draga Mirela,

Indraznesc si eu un raspuns dupa Mihai.

Dinamica tehnologica este atat de mare (si in anii '90 ni se parea la fel de tulburatoare) incat singurul lucru pe care il pot spune despre ziua de maine este ca ...va fi diferita. Altceva nimic.

Cine si-ar fi putut imagina ca in 20 de ani vom avea inteligenta artificiala in ...bucatarie, atunci cand facem clatite si avem un iPhone pe masa iar SIRI ne raspunde la intrebari?

Cum vom comunica in doi ani? dar in cinci? Nu cred ca putem imagina acum tehnologia pe care o vom folosi in mod natural.
Deci...singurul lucru de care sunt sigur este ca lumea va fi diferita.

Multumesc,
Radu
r
Mihai Batraneanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 12:05
0/0
Lumea virtuala nu face decat sa transforme niste necesitati, nazuinte umane din planul real in cel virtual. Cele mai spectaculoase exemple din ultima perioada sunt reprezentate de evolutia exponentiala a retelelor sociale. Indiferent de cultura si educatia anumitor popoare, conceptul de retea sociala s-a dezvoltat la nivelul intregii populatii a planetei in aceeasi masura. Daca Facebook a ajuns la 1 miliard 100 de abonati si are succes urias in anumite zone, Odnoklassniki in Rusia, Twitter in SUA si bineinteles nici China nu a fost ocolita de acest fenomen, este evident ca vorbim de un nou mod de comunicare si interactiune impus de lumea virtuala.
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 12:06
0/0
Draga Frobenius,

Acum douazeci de ani aram uimiti de modem, acea cutiuta, prin care puteam comunica intr-un mod incredibil, acum avem tablete, adica portabilitate, miniaturizare, viteza, putere de calcul, acces la continuturi cognitive oriunde si oricand, profit al invatarii prin continuturi multimedia interactive...etc.
Titlul sugereaza doar doua puncte istorice la capetele celor 20 de ani.

Multumesc,
Radu
R
Radu Jugureanu [hotnews.ro], Marţi, 12 noiembrie 2013, 12:13
0/0
Draga Ana,

Intervin si eu cu o parere.

Sunt foarte mandru la capatul acestor 20 de ani ca traiesc intr-o Romanie care are un cuvant ascultat in lumea IT&C. Romania anului 2013 este campiona mondiala la software educational, prin recunoastera excelentei unor proiecte de informatizare educationala de catre WSA (World Summit Award). IPMA (International project Management Asociation) sau eLearning Awards (institutie ce monitorizeaza proiectele eLearning in intreaga lume).

Sunt convins in continuare ca vom reusi sa construim in loc sa distrugem si in anii care vor veni, cu atat mai mult cu cat invatamantul informatic romanesc este pe mani foarte bune, atat in mediul liceal cat si in cel universitar.

Multumesc,
Radu
comenteaza