Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca, in cazul renuntarii la proiectul de minerit de la Rosia Montana, costurile statului pentru ecologizarea zonei si pastrarea patrimoniului se ridica la 480-500 de milioane de euro. Cu toate acestea, intr-un raport oficial al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) care trateaza varianta nerealizarii proiectului, se precizeaza ca "estimarea costurilor pentru activitatile de inchidere a minei existente si pentru remedierea poluarii istorice se estimeaza a fi 23,2 mil Euro". Astfel, se pune intrebarea care estimare este corecta: cea facuta joi de premierul Ponta sau cea propusa de catre RMGC? Diferenta intre cele doua estimari este uriasa 23 milioane versus 500 de milioane.

Zona miniera de la Rosia MontanaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • "Romania trebuie sa plateasca ecologizarea zonei. Nu se vorbeste despre lacurile care exista azi. Aceste lacuri exista, contaminarea apelor pe 45 de km exista, statul roman trebuie sa decontamineze aceasta zona. Plus prezervarea galeriilor romane, in jur de 150 mil euro. Per total in jur de 480 - 500 mil euro", a declarat Ponta.

Cu toate acestea, potrivit unui raport realizat chiar de Rosia Montana Gold Corporation, firma interesata de pornirea proiectului anunta in 2006 ca in cazul de nerealizare, trebuie efectuate lucrari considerabile de remediere a mediului cu finantare din resurse publice. Costul total? 23,2 milioane de euro.

Sigur, studiul RMGC se refera la perimetrele pe care proiectul sau s-ar desfasura la Rosia Montana, iar premierul Ponta a vorbit joi si de prezervarea tuturor galeriilor romane pentru o suma de 150 de milioane de euro, insa diferenta dintre suma totala pentru ecologizare si protectie a mediului anuntata de premierul Ponta - cca 500 de milioane de euro - si suma anuntata in 2006 - 23,2 milioane de euro - chiar de catre RMGC, partea direct interesata sa descurajeze o eventuala respingere a proiectului, este una foarte mare.

Din raportul RMGC la studiul de evaluare a impactului asupra mediului:

  • "In cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi realizat, vor trebui efectuate lucrari considerabile de remediere a mediului (pentru a preveni poluarea in continuare a mediului, pentru reabilitarea activitatilor miniere existente si a asigura conformarea cu reglementarile nationale si internationale ghidurile si standardele de buna practica). Iar finantarea acestora va trebui asigurata din surse publice (Proiectul Bancii Mondiale pentru inchiderea minelor si/ sau ale statului roman). Estimarea costurilor pentru activitatile de inchidere a minei existente si pentru remedierea poluarii istorce se estimeaza a fi 23,2 mil Euro", se arata in raportul oficial RMGC din 2006 (pagina 23) la studiul oficial de evaluare a impactului asupra mediului, studiu realizat de un grup de experti independenti. (Documentele se regasesc pe site-ul Ministerului Mediului).

Mai mult, costurile estimate de RMGC pentru "Alternativa zero" (n.r. - cazul in care proiectul minier nu se realizeaza) sunt detaliate si defalcate in capitolul 5 al aceluiasi raport, iar in nota explicativa se precizeaza ca estimarea realizata in cadrul Raportului totalizeaza 23,2 milioane EUR, luand in calcul un factor de neprevazut de 20%".

In concluziile Capitolului 5 ce contine 49 de pagini, "estimarea costurilor pentru activitatile de inchidere a minei necesare la incetarea activitatii RosiaMin [n.r. - mina inchisa inca din 2006], pentru a se realiza un standard de mediu comparabil cu cel realizat prin proiectul RMGC, poate fi rezumata dupa cum urmeaza:

  • Exploatari in cariera - 0.9 milioane de euro
  • Remedierea haldelor de roci sterile - 16.7 milioane de euro
  • Depoluarea zonelor industriale abandonate - 0.4 milioane de euro
  • Mina subterana - 1.3 milioane de euro
  • Statie de epurare - 3.6 milioane de euro
  • Sistem de monitorizare - 0.3 milioane de euro
  • Total (rotunjit) - 23.2 milioane de euro

"In 'alternativa zero' pentru Rosia Montana, respectiv in cazul in care nu se va deschide exploatarea miniera RMGC, vor trebui efectuate lucrari considerabile de remediere a mediului, iar finantarea acestora va trebui asigurata din surse publice", se arata in raport.

documente

Alternativa zero - costurile nerealziarii proiectului Rosia Montana - Raport RMGC

(12 Sept 2013) PDF, 603KB

Cu toate acestea, in raport se precizeaza ca "obiectivul acestui studiu ... [vizeaza] toate instalatiile care apartin exploatarilor miniere actuale si care genereaza un impact negativ asupra mediului [si] nu vor fi luate in considerare decat cele aflate in perimetrul concesiunii miniere RMGC:

  • minele de suprafata Cetate si Carnic (Napoleon)
  • haldele de steril (cele in prezent active de la Valea Verde si Hop si 15 halde vechi)
  • mina subterana inclusiv efluentii de apa de mina (galeriile subterane accesibile prin galeria Rakosi (cota + 820 m) si Sf. Cruce (cota 714 m) din care se scurg ape contaminate de mina in valea Rosiei. In plus, mai exista circa 10 intrari in galerii / iesiri la zi care leaga cariera Cetate de mina subterana)
  • constructiile, depozitele si ale infrastructuri miniere, de productie si administrative din perimetrul concesiunii".

Vezi atasat intreg raportul privind costurile in cazul "Alternativei zero" (nerealizarea proiectului si ecologizarea zonei)

Toate documentele pot fi consultate si pe site-ul RMGC.