Organizatia PDL Bucuresti precizeaza ca, pana la o modificare legislativa, obligatia rezolvarii problemei cainilor fara stapan revine exclusiv primarului general, democrat-liberalii amintind ca legea care permitea eutanasierea cainilor a fost blocata de USL, care a atacat-o la Curtea Constitutionala. "PDL Bucuresti isi exprima indignarea fata de declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor conform carora legea cainilor fara stapan a fost blocata de administratia locala. Domnul Zgonea se face ca uita faptul ca, in mandatul parlamentar trecut, PDL a votat o lege pe care USL a atacat-o la Curtea Constitutionala. Atacul USL a avut in spate acordul electoral incheiat cu unele ONG-uri care doreau sa blocheze aceasta lege, acord semnat de Ponta si Antonescu, in numele USL!", se arata intr-un comunicat al Organizatiei PDL Bucuresti citat de Mediafax. Totodata, PDL precizeaza ca va sustine in Parlament orice proiect care va duce la rezolvarea problemei cainilor fara stapan in Bucuresti.

PDL Bucuresti isi exprima regretul ca USL nu a inteles cu adevarat problema cainilor fara stapan decat dupa ce un copil de 4 ani a fost omorat. "Sorin Oprescu si USL trebuie sa inteleaga ca pana la eventuala modificare legislativa, obligatia rezolvarii acestei probleme a fost si este exclusiv a Primarului General", se mai arata in comunicat.

In ianuarie 2011, Curtea Constitutionala a decis ca Legea referitoare la cainii comunitari care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia este neconstitutionala. Sesizarea CC a fost facuta de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL. "Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

Anuntul privind neconstitutionalitatea legii a fost primit cu urale de membrii organizatiilor de protectie a animalelor, care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curtii Constitutionale. Regizori, compozitori, critici de film, ziaristi, pictori, sportivi, artisti plastici, fotografi, medici si ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru cainii fara stapan, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de "cateva luni". El spunea atunci ca gasise deja solutii, in colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie 2011, Legea privind cainii comunitari care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se putea realiza dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati". Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si trebuiau sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuiau tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se preciza in actul normativ.

Un copil in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Copilul de patru ani muscat de caini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind cainii fara stapan, aflata la Comisia pentru administratie si ca va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect. "I-am rugat pe secretarul general si pe liderul grupului PSD in aceasta dimineata sa se intereseze sa urgentam dezbaterea. Sper sa gasim o solutie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are sase ani si stiu despre ce este vorba. Sunt si eu iubitor de caini, am acasa caini maidanezi si de rasa, este important sa facem ceva cu aceasta problema si deja lucrurile sunt exagerate si cred ca noi romanii asa suntem, niciodata nu suntem in stare sa facem un lucru inainte, il facem daca exista un eveniment", a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.

El a aratat ca va discuta in Biroul Permanent si va cere ca pana la saptamana viitoare Comisia pentru administratie a Camerei sa-si stabileasca cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind cainii fara stapan. Valeriu Zgonea a mai spus ca nici fostul guvern nu a fost in stare sa rezolve aceasta problema si a precizat ca va discuta cu premierul Victor Ponta pentru gasirea unei solutii.