Actrita Olga Tudorache a primit decoratia regala "Nihil Sine Deo", din partea Regelui Mihai, intr-o ceremonie emotionanta, care s-a desfasurat sambata seara, la Teatrul Mic din Bucuresti, chiar dupa spectacolul "Portretul Doamnei T", care o are ca protagonista pe artista, transmite Mediafax.

Olga Tudorache (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Decoratia "Nihil Sine Deo" a fost conferita actritei Olga Tudorache, 84 de ani, in contextul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Regalitatii (10 mai).

Regele Mihai I a fost reprezentat la eveniment de Principesa Mostenitoare Margareta si de Principele Radu. Acestia au asistat si la emotionantul spectacol "Portretul Doamnei T", la finalul caruia spectatorii au aplaudat minute in sir, in picioare, prestatia actritei.

Decoratia "Nihil Sine Deo" i-a fost inmanata actritei Olga Tudorache chiar dupa spectacol de catre Principesa Margareta, pe scena Teatrului Mic.

Decoratia i-a fost conferita actritei Olga Tudorache "pentru intreaga sa cariera actoriceasca, pe scena si pe ecran, in care si-a pus talentul, energia si inteligenta, pentru a da viata si frumusete marilor roluri ale vremurilor sale", "pentru urma de nesters pe care a lasat-o in cultura romana si europeana contemporana, dar si in memoria generatiilor de romani care au gasit in arta ei speranta si bucurie in vremuri de restriste", "pentru demnitatea si profesionalismul pe care si le-a pastrat de-a lungul anilor" si "pentru dedicatia cu care a format generatii intregi de actori, carora le-a insuflat pasiunea si talentul sau". De asemenea, decoratia i-a fost conferita actritei si "pentru sustinerea publica a valorilor si principiilor" familiei regale a Romaniei.

Inainte si dupa acordarea decoratiei, in sala de spectacole a Teatrului Mic a rasunat Imnul Regal al Romaniei, care a fost interpretat si de cativa spectatori prezenti la ceremonie, care au strigat "Traiasca Regele!".

Momentul a fost unul coplesitor pentru Olga Tudorache. Actrita a primit decoratia cu lacrimi in ochi si in aplauzele publicului, din care au facut parte si actritele Oana Pellea, Emilia Popescu, Ioana Pavelescu si Rodica Negrea, dar si Florin Calinescu, directorul Teatrului Mic.

La sfarsitul ceremoniei, Olga Tudorache a multumit publicului si a iesit de pe scena la fel cum a si intrat, in ropotele de aplauze ale spectatorilor.

Dupa eveniment, actrita Oana Pellea a scris pe pagina sa de Facebook: "Am asistat, alaturi de o sala intreaga, coplesita de emotie, la un moment unic si exceptional. Imnul Regal a rasunat in incinta unui teatru innobilandu-l. Pe scena, Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare, ca reprezentant al Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei, a acordat decoratia regala 'Nihil Sine Deo' Reginei absolute a Teatrului Romanesc, Doamnei Olga Tudorache. Rareori am simtit intr-o sala de teatru atata emotie si smerenie. Pe retina sufletului meu e inregistrat pentru totdeauna acest moment istoric pentru cultura romana".

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" a fost instituita pe 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I. Decoratia regala "Nihil Sine Deo" poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, stiintific, educational, cultural, spiritual, economic, politic si militar care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc.

Piesa "Portretul Doamnei T", a treia scrisa de Ana-Maria Bamberger pentru Olga Tudorache, este o experienta pe care actrita o traieste intr-o rezonanta totala cu publicul sau. Rolul tanarului pictor in acest spectacol este interpretat de actorul Lucian Nuta.

"Piesa aceasta este cu adevarat povestea mea. Nu am jucat nicio clipa un personaj, pentru ca nu era nevoie", declara marea actrita despre "Portretul Doamnei T".

Nascuta pe 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o cariera in teatru de peste 50 de ani. In toamna anului 1951, aceasta a fost angajata la Teatrul Tineretului din Bucuresti, unde si-a desfasurat activitatea neintrerupt, pana in anul 1966, cand institutia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat pana in 1978. Din 1976, ea a fost conferentiar universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L.Caragiale" din Bucuresti, la catedra de actorie. A avut sase promotii de actori, pana la pensionare (1997), iar retragerea efectiva din invatamant a avut loc in anul 2000.

Pe scena Nationalului bucurestean, Olga Tudorache si-a facut o revenire spectaculoasa, in 1997, cu spectacolul "Regina mama" de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, in rolul Emilia din "Cimitirul pasarilor" de Antonio Gala, la Teatrul Mic. In plus, in noiembrie 2005, Olga Tudorache a aparut in fata publicului la Theatrum Mundi - care a devenit, in 1 noiembrie 2007, Teatrul Metropolis - intr-o dubla ipostaza: de regizor si interpret al spectacolului "Peste cu mazare".

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din Romania (UNITER): premiul pentru intreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din spectacolul "Regina Mama", de Manlio Santanelli (martie, 1999), diploma de popularitate (2002).

In martie 2006, actrita Olga Tudorache a fost decorata de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce.