In 45 de state americane scrisul de mana va deveni de anul viitor materie optionala in scoli. Aceleasi state au decis ca in locul caligrafiei elevii sa studieze ca disciplina scolara - Word-ul. In Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat ca nu au mai scris nimic de mana de mai bine de 6 luni. In aceste conditii, ce se intampla daca nu vom mai invata sa scriem - intreaba publicatia franceza Le Point intr-un material pe aceasta tema care a fost preluat de RFI.

Copiii si calculatorulFoto: Agerpres

O eleva de 16 ani din California a declarat pentru AP ca isi scrie temele la calculator, iar atunci cand este nevoita sa foloseasca stiloul scrie cu litere de tipar. Monica Baerg spune ca nimeni nu a obligat-o la clasa sa scrie de mana, asa ca i-a fost greu sa invete astfel literele. In acelasi timp, tanara precizeaza ca are dificultati in a intelege ceea ce scriu parintii ei (Sursa).

Ce spun specialistii - care sunt avantajele si pericolele

"Cand ochiul citeste, creierul scrie de mana. Sa citesti inseamna sa scrii", au explicat pentru Le Point doi cercetatori de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Potrivit acestora, atunci cand citesti, mai multe zone cerebrale simuleaza actul scrierii de mana. Impulsurile sunt insa diferite atunci cand avem de-a face cu scrierea la tastatura: oricare ar fi litera, gestul este acelasi - apasarea unui buton.

Scrisul de mana este si o forma de exprimare a emotiilor. Cercetatorii citati de Le Point sustin ca "prin scriitura de mana corpul se exprima, vedem daca scriitorul era suparat, fericit sau sub presiune. Cititorul isi poate imagina persoana si poate recunoaste in grafia sa in ce context emotional a scris". Spre deosebire, scrisul la calculator iti aduce o imagine distanta.

Pe de alta parte, exista specialisti care sustin ca scrisul la calculator are influente benefice asupra modului in care scriem. Atunci cand scrii la calculator este foarte usor sa stergi un cuvant, sa rescrii sau sa modifici pasaje. Aceste lucruri "au eliberat actul de a scrie de problema deciziei. Cu ajutorul unei tastaturi ne gandim la cuvinte mai usor, mai liber", sustine Roland Jouvent, psihiatru si director in cadrul CNRS.

Potrivit acestuia, indiferent de ce se va intampla, generatiile viitoare nu vor mai avea rabdare sa scrie cu cerneala. "Cred ca in 20 de ani un profesor de scoala nu va mai putea tine 20 de copii in clasa" pentru a reproduce fiecare litera de mana, sustine psihiatrul.

RFI noteaza ca printre argumentele celor care sustin ca scrisul de mana nu mai trebuie invatat in scoala se numara "pericolul de moarte". "Circa 7.000 de americani ar fi murit pentru ca au fost incapabili sa citeasca reteta scrisa urat de catre medicul lor", potrivit RFI care citeaza analiza franceza. Al doilea argument reprezinta o comparatie: asa cum calaria a fost secole intregi o necesitate si astazi s-a transformat intr-un sport, si scrisul de mana are istoria lui, dar transmiterea efectiva a informatiilor nu se mai face decat rar prin scrisori, cel mai adesea fiind prin e-mailuri sau sms-uri.

Al treilea argument se refera la faptul ca scrisul de mana este prea diversificat si cere multe eforturi din partea cititorului pentru a-l descifra.

Elena Gheta, invatatoare la scoala nr. 114 din Bucuresti: Copiii care stiu inainte de a veni la scoala sa citeasca si sa scrie le stiu de la parinti, nu de pe calculator

Elena Gheta, invatatoare la scoala nr. 114 din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca nu s-a lovit in experienta de pana acum la catedra cu aceasta discutie. "Eu am o clasa de copii ale caror familii au calculator acasa. Dar la noi sistemul prescolar prevede ca cei mici sa invete literele de tipar, asa ca ei intr-adevar vin in scoala cunoscand astfel alfabetul. Programa prescolara prevede acest lucru si asa este sistemul la noi", a afirmat Gheta. Potrivit acesteia, "sunt foarte multi elevi copii care intra in scoala stiind sa citeasca, dar nu de la calculator. Cei care stiu literele si sa citeasca o stiu pentru ca i-au invatat parintii sau stiu asta de la frati. Stand impreuna cu fratii au invatat sa deosebeasca literele, sa silabiseasca si apoi sa citeasca tot cuvantul".

"Mai degraba calculatorul le da acces la o baza mult mai mare de informatii si au invatat sa isi caute diferite lucruri pe internet. Dar la clasa I nu isi pun problema de ce sa invete sa scrie de mana. Opiniile si aceste intrebari cred ca vin de la clasa a V-a, pe masura ce cresc. In aceste state care sunt cuprinse in studiu in mod sigur exista in scoli calculatoare pentru fiecare copil sau toti copiii au acasa astfel de instrumente", este de parere Elena Gheta.

Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Edu CER: In opinia mea nu am ajuns in faza in care sa alegem

"Din experienta de profesor as putea sa spun ca elevii sunt obligati sa scrie tezele, lucrarile de control, lucrarile la examene de mana, asa incat scoala le cere eseuri, sa isi redacteze temele pentru acasa de mana. Nu se pune problema sa fie pe calculator. Acum, ca ei utilizeaza calculatorul, internetul, messengerul si alte site-uri de socializare este o alta problema", a declarat pentru HotNews.ro Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Edu CER.

"In opinia mea nu am ajuns in faza in care sa alegem. Scrisul de mana ramane in continuare important mai ales ca cred ca si in instanta declaratiile olografe nu le pot inlocui pe cele de calculator. E o distanta mare intre noi si America si nu cred ca vom ajunge in urmatorii 10-15 ani sa optam. La toate scrisorile oficiale poti sa le scrii sau sa le trimiti pe calculator foarte bine, insa exista partea de scoala inca foarte importanta. Eu nu vad cum sa iti scrii teza la romana pe calculator. Pe de alta parte si personalitatea omului sufera cand scrii doar de calculator, parca si scrisul de mana are semnificatiile lui", sustine acesta.

Potrivit lui Vlaston, "scrisul pana la urma demonstreaza o trasatura a personalitatii. E intr-adevar o problema importanta, dar din fericire Romania nu e America sa aleaga. Ce procent dintre romani poate inlocui scrisul de mana cu calculatorul sa isi completeze la Fisc o declaratie sau la primarie sa faca o cerere? Iar cererile facute la institutiile statului cred ca in proportie de 70% sunt de mana pentru ca oamenii nu au resurse logistice".