Uniunea Social Liberala si-a lansat, miercuri, pe stadionul Arena Nationala, in prezenta a 60.000 de sustinatori, doar o parte dintre candidatii la alegerile parlamentare. De la eveniment au lipsit, desi sunt propusi ca si candidati, Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Gigi Becali. Liderii USL au dorit ca mitingul sa fie o adevarata demonstratie de forta, presarat cu discursuri si atacuri dure atat la adresa lui Traian Basescu cat si a liderilor europeni prezenti la Bucuresti. Discursurile liderilor USL nu au reusit sa capteze atentia, iar sustinatorii adusi cu autocarele din toata tara au inceput sa paraseasca stadionul inca din timpul discursului presedintelui PSD, Victor Ponta. La prezentarea prorpiu-zisa a candidatilor USL au mai ramas pe stadion doar cateva mii de persoane.

Lansarea candidatilor USL la parlamentare, pe Arena NationalaFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro
  • Hotnews.ro a transmis de la evenimentul USL live text si video. Vezi mai jos cum s-a desfasurat mitingul

20.45Crin Antonescu a fost intrebat de presa cum comenteaza faptul ca militantii USL au inceput sa plece inca din timpul discursului premierului. "La orice astfel de mare reuniune, la orice astfel de miting, la orice spectacol exista miscare, exista oameni care pleaca, exista oameni care vin mai tarziu. Se intampla si la Scala", a spus Antonescu.

(In timpul discursului lui Ponta, o parte din militantii USL au parasit zona din jurul tribunei, iar treptat, in timpul discursului lui Antonescu, zona de pe gazon s-a golit la jumatate).

Ora 20:30 Mitingul USL nu a avut o incheiere oficiala, liderii USL parasind si ei scena si stadionul odata cu ultimii candidati prezentati, dar in urma participantilor.

Ora 20.00 Prezentarea candidatilor. Candidatii fiecarui judet in parte sosesc din tribuna II si traverseaza gazonul pe un covor alb, ajung pe scena, saluta multimea si merg pe covorul rosu in tribuna I, unde se afla liderii USL.

La defiliarea candidatiilor din Satu Mare, tribunele sunt aproape goale, militantii USL grabindu-se spre iesire.

De asemenea, potrivit Mediafax, mai multi tineri au "incins", intr-un colt al terenului, o "miuta" cu peturile aruncate la intamplare, chiar in timpul prezentarii candidatilor. Zona respectiva se golise, participantii parasind stadionul in masa inca din timpul prezentarii candidatilor din primele judete.

Gazonul se goleste

Gazonul se goleste

Foto: Hotnews

Ora 19.45 Discurs sustinut de Crin Antonescu:

Cred ca niciunul dintre cuvintele noastre nu poate fi un mesaj mai puternic decat este prezenta dvs in aceasta seara aici. Va multumesc, sunteti mai multi, mai hotarati, mai uniti ca niciodata. Acesta este mesajul pe care trebuie sa-l dam Romaniei si Europei.

  • Cineva spunea ca incercam sa facem in aceasta seara o demonstratie de forta. Ba da, vrem sa facem si facem o demonstratie de forta. Pentru ca cine vrea sa conduca o tara ca Romania trebuie sa fie puternic si noi demonstram ca suntem puternici. Da, USL este suficient de puternica pentru a conduce tara spre bine.
  • Se discuta mai devreme astazi despre faptul ca clasa politica este imparita in doua: PDL la Parlament cu Europa si USL la Arena Nationala cu poporul. E adevarata doar a doua parte. Da, USL este la Arena Nationala si mereu cu poporul.
  • Prima parte nu e adevarata. La Palatul Parlamentului, la ceremonia de despartire de Traian Basescu si PD, au fost prezenti astazi cativa dintre cei mai importati politicieni ai Europei si ii salut, sa o faceti si voi (stadionul huiduie). 
  • Dar niciodata Europa nu va fi a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice. Europa este din plin liderul socialistilor europeni, care este aici, cu USL, si cu poporul roman. Europa este din plin si de mult liderul liberalilor europeni, care sunt aici. Nu este adevarat ca la Parlament sade Traian Basescu si PD impreuna cu Europa, pentru ca daca poporul roman, simbolic, e aici, nu ai cum sa fii in Europa fara poporul tau. In Europa, fara poporul tau, esti nimeni sau esti o sluga. 
  • Popularii europeni sunt astazi la Palatul Cotroceni cu presedintele lor; noi suntem aici cu poporul nostru, fara presedinte, dar suntem aici cu puterea noastra, cu milioanele de oameni care sunt alaturi de noi, cu guvernul nostru, cu alesii nostri locali si cu proiectul nostru pe urmatorii ani pentru Romania. Avem acest proiect si avem puterea de a-l indeplini. 
  • Nu exista niciun fel de indoiala ca USL este cea mai puternica forta politica construita vreodata in istoria Romania, iar ea este atat de puternica pentru ca Romania are nevoie de ea, pentru ca nu are doar de castigat niste alegeri, ci are de reconstruit o tara. 
  • Trebuie sa le spunem foarte clar tuturor celor care nu stiu: Romania este parte a Europei, indiferent cine o conduce, Romania si-a castigat libertatea cu sangele romanilor, Romania n-a primit pomana de la nimeni, Romania are drept de vot in Europa si nu doar drept de ascultat. 
  • Noi cei care conducem si vom conduce Romania in numele si pentru popor vom fi partenerii si nu slugile institutiilor europene, noi vom fi prietenii si colegii europenilor si vom gasi impreuna solutii pentru Europa intreaga si pentru Romania
  • Nu vreau sa existe un singur roman care sa creada ca Romania a primit ceva de pomana; Romania n-a primit nimic de pomana in toata istoria ei. E adevarat, Romania are de invatat de la foarte multe natiuni europene, si spre s-o facem, dar vreau sa nu uitati niciodata ca romanii sunt mult mai prost platiti decat muncesc in tara lor, ca romanii din strainatate muncesc cinstit si au crescut economiile acelor tari, firme mari europene au facut profit bun in Romania, cu romani
  • Deci putem sta cu fruntea sus in fata oricui in Europa, parteneri si prieteni, nu slugi. Avem nevoie de conducatori curajosi, care sa creada ei asta
  • Daca azi, in congresul unei mari formatiuni politice, s-a vorbit de federalizarea Romaniei si nimeni dintre cei din PD nu s-a delimitat si nu i-a contrazis, le spunem noi ca Romania este si va ramane un exemplu in ceea ce priveste tratarea minoritatilor si va fi mereu un stat national unitar - Romania.

Ora 19.30: In timp ce Victor Ponta isi tine discursul, o parte din militantii USL parasesc zona din jurul tribunei amenajata pe gazon si se indreapta spre iesire. Acelasi lucru il fac si simpatizantii asezati la tribunele din partea de sus a stadionului.

19.10 Discurs sustinut de Victor Ponta:

  • As vrea fiecare dintre dvs sa fiti putin in locul meu, nu neaparat de prim ministru ci de copresedinte al USL, de om care e mandru ca va e coleg
  • Acum, in acest moment, am uitat tot ce a fost greu in aceste cinci luni, toate supararile, toate dezamagirile si alaturi de voi abia astept 9 decembrie sa-i batem inca o data pe PDL si pe Basescu
  • Datoria mea in aceasta seara este sa va spun dumneavoastra, celor care ne privesc, care asteapta raspunsuri de la USL ce avem de facut in urmatorii ani, de ce vrem sa castigam alegerile si ec vrem sa facem cu puterea pe care romanii ne-o vor da pe 9 decembrie
  • Cred ca cel mai bine va fi cand vom striga cu totii  - ce strigati? Jos Basescu, nu? (stadionul raspunde: DA)
  • Vreau sa ma exprim ca o gazda, sa spun bun venit primilor ministri, oficialilor europeni care se afla azi la Bucuresti
  • Ei trebuie sa auda de la dvs ce gandesc romanii despre cei cu care stau la masa, despre Basescu si PDL (stadionul huiduie)
  • Niciodata o tara nu e umilita decat daca exista cozi de topor aici, niciodata nu e infranta decat daca are aici oameni care o vorbesc de rau
  • USL, guvernul nostru, Parlamentul, noi toti, romanii, suntem europeni, ne-am castigat acest drept, suntem mandri ca suntem europeni si vrem sa ne comportam ca cetateni europeni egali cu ceilalti
  • In 2013 trebuie sa schimbam nu doar Constitutia, ci modul in care a fost gandit statul roman in acesti ani. Odata cu sfarsitul regimului Basescu, se va incheia perioada post-comunista in Romania, pentru ca Traian Basescu e ultimul comunist al Europei, este ultimul securist al Europei 
  • Vom propunere in modificarea Constitutiei un rol clar al presedintelui, al premierului, al Parlamentului. Nu mai putem lasa CCR sa introduca false cvorumuri in care dvs, 7,5 milioane de oameni, sa contati mai putin decat cinci judecatori de la CCR
  • Acum, in cladirea Parlamentului, doi buni prieteni ai presedintelui Basescu si ai PDL, Laszlo Tokes si Viktor Orban, vorbesc de federalizarea Romaniei. Sa spunem clar ca Romania e a tuturor romanilor, indiferent de etnie, dar nu e nici a lui Tokes, nici a lui Basescu ca sa o vanda, ca sa stea ei la putere (multimea huiduie)
  • Sa castigam alegerile parlamentare, sa schimbam Constitutia, sa ducem schimbarea pana la capat... asta inseamna: la Cotroceni - Crin Antonescu
  • Este anul in care trebuie sa facem schimbarea, sa nu ne intoarcem inapoi la Basescu si PDL, la Boc si Ungureanu, la Blaga si Anastase. Nu putem sa ne oprim din drum, trebuie sa mergem pana la capat. Toti cei care ati fost la vot ati reusit sa-i aratati lui Traian Basescu ca nu mai este presedintele Romaniei. Pe 9 decembrie mergem mai departe si facem dreptate pana la capat. Nu le acordati iertare si imunate, acum pe 9 decembrie, pe cei care si-au batut joc de voi. Merita sa plateasca pentru ceea ce au facut, nu trebuie sa fie in Parlament, trebuie sa fie in fata Justitiei. 
  • Guvernul USL a inceput deja sa repare nedreptatile: am promis ca dam inapoi salariile taiate si pensiile furate de Basescu si Boc si ne-am tinut de cuvant; am promis ca vom ajuta toti oamenii din aceasta tara.

Ora 19.00 A transmis un mesaj si Graham Watson, presedintele liberal-democratilor europeni (ALDE)

Ora 18.50 Sustine un discurs Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES) si lider al Partidului socialist bulgar.

  •  "Va salut si va urez o campanie de succes. Anul 2012 este anul vostru. In 2012 veti aduce Romania pe drumul pe care il merita, veti reface increderea fiecarui roman. Deja v-ati facut o parte din treaba. Cine spune ca nu e nevoie de taieri in educatie si sanatate? Voi ati spus. Cine a spus ca regimul totalitarist si coruptia trebuie sa se opreasca? Voi ati spus. 
  • Dragi prieteni, noi ne aflam aici, pe acest stadion, dar in acest oras se mai afla si alti oameni, intr-un palat mare, oameni importanti, premieri, presedinti, care au venit la celalalt congres. Acesti oameni se considera foarte, foarte importanti, afiseaza o mina curajoasa, dar in realitate sunt foarte, foarte speriati si foarte panicati. Ei stiu in inimile lor ca politica lor de austeritate si de suferinte pentru cetateanul de rand a esuat. Europa lor nu este si Europa noastra.
  • Presedintele Traian Basescu apartine trecutului, politica lui apartine trecutului. Este drept ca, in urma cu doi ani, 5 milioane de romani au votat pentru el, dar e adevarat ca, in urma cu cateva luni, 8 milioane au votat ca el sa plece".

Ora 18.40 Ia cuvantul secretarul general al PSD, Liviu Dragnea

  • Le spun bun venit invitatilor nostri, reprezentantii ambasadelor tarilor UE si NATO, ambasadelor Rusiei si Chinei. De asemenea, salut prezenta reprezentantilor Comisiei Europene la Bucuresti. Nu in ultimul rand, le spun bun venit reprezentantilor sindicatelor, patronatelor, ONG-urilor.
  • Puterea Romaniei este aici in tara si nu in afara ei. In Parlament se intra cu votul romanilor si nu cu interventii din afara. La fel cum America este a americanilor, cum Germania este a germanilor, Franta a francezilor, Bulgaria a bulgarilor, asa Romania este a romanilor. Sa spunem romanilor ca votul lor nu reprezinta doar o coala de hartie pe care se pune stampila, fiecare vot este o parte din vointa suprema a poporului roman, fiecare vot este o parte din puterea Romaniei, iar mai multe voturi pe 9 decembrie inseamna mai multa putere pentru Romania. Sa aratam lumii intregi ca Romania este puternica" (Agerpres)

Ora 18.37 Andra intoneaza imnul national.

Ora 18.35 Victor Ponta si Crin Antonescu si-au facut intrarea pe covorul rosu pe ritmurile melodiei "Thunderstruck" a trupei AC/DC, in drumul catre scena ei dand mana cu sustinatorii.

Ora 18.20 Este prezentat un filmulet din campania de la locale a USL. Prima imagine este cu liderul PNL Crin Antonescu care spune: "USL va castiga toate alegerile pentru ca e timpul sa se faca dreptate".

Participantii la mitingul USL pe Arena Nationala

Participantii la mitingul USL pe Arena Nationala

Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Ora 18.15 Potrivit organizatorilor, pe stadion sunt la aceasta ora 60.000 de persoane.

Ora 18.10 Victor Ponta a ajuns la Arena Nationala. El nu s-a oprit in fata presei pentru declaratii.

Ora 17.45 Pe stadion atmosfera este intretinuta de crainic, care indeamna militantii USL adunati din toate judetele sa agite pancartele si sa scandeze "Sus steagul Romaniei, este locul identitatii nationale, de aceea sus steagul Romaniei". Pe monitorul stadionului scrie: "Bine ati venit, va multumim ca sunteti aici, va rugam sa va gasiti locurile".

Ora 17.35 Crin Antonescu a sosit la eveniment, insotit de sotia sa Adina Valean. "Se poate spune ca azi incepe campania, daca ea s-a incheiat vreodata", a spus presedintele PNL.

Un delegat catre Antonescu, la intrarea in stadion:"Domnu' Antonescu, daca veti sa fiti presedinte, nu mai lipsiti de la sedintele parlamentare".

Ora 17.30 Militantii USL din tribune scandeaza "Romania!"

Ora 17.00 La evenimentul de lansare a candidatilor USL si-au facut aparitia primii invitati, parlamentari si lideri de organizatii. Liderii USL coboara din limuzine in fata lojei VIP a Arenei Nationale si asteapta la declaratii in fata jurnalistilor. Printre cei care au ajuns deja la eveniment se numara Marian Oprisan, Oana Niculescu Mizil, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, Ludovic Orban, dar si Ana Birchall si Gabriela Vranceanu Firea.

Liderii UNPR Gabriel Oprea si Neculai Ontanu au ocolit zona presei.

In timp ce erau directionati spre tribune, prin fata intrarii vipurilor, sustinatorii USL au scandat "Jos Basescu".

(Ora 14.00) Lucrarile organizatorice ce premerg evenimentului de lansare a candidatilor USL la alegerile parlamentare sunt in plina desfasurare pe Arena Nationala, la aceasta ora gazonul fiind placat in totalitate, in mijloc fiind montata o scena de aproximativ 400 de metri patrati, relateaza Mediafax. Drumul catre scena este acoperit de un covor rosu, in timp ce Andra face repetitii pentru intonarea imnului.

Scena are circa doi metri inaltime si este acoperita integral de o copertina de culoare alba, pe care sunt inscriptionate sigla USL si sloganul "2012 Anul Victoriei", scris atat cu rosu, cat si cu albastru.

Lucrarile de placare, montare a scenei, asezare a gardurilor si a meselor sunt coordonate direct de social-democratul Liviu Dragnea si de liberalul Relu Fenechiu.

Tot de coordonare se ocupa si Bogdan Teodorescu, specialistul in comunicare al USL, acesta stabilind modul de organizare a scenei, astfel incat sa existe dinamica pe scena. Dragnea, Fenechiu si Teodorescu stau impreuna pe scena sau langa aceasta pentru a decide ultimele detalii, fiecare pe domeniul sau.

Pregatiri pe Arena Nationala pentru evenimentul de lansare a candidatilor USL la parlamentare

Pregatiri pe Arena Nationala pentru evenimentul de lansare a candidatilor USL la parlamentare

Foto: Hotnews

Accesul pe stadion se face in baza insignelor cu "Organizator VIP", "Organizator", "Presa", "Invitat", "Prim Ajutor". Firma care se ocupa de paza si verificarea ecusoanelor este BGS, in timp ce firma Bivolul se ocupa de organizare.

In zona din fata scenei, la nivelul tribunei "zero", este afisat un banner mare cu sloganul care se repeta "USL Unica Solutie Legitima", fie in culoarea rosie, fie in culoarea albastra, fie in culoarea galbena.

Mai sus, pe balustrada, este montat un banner alb, care practic inconjoara stadionul si pe care sunt trecute numele judetelor, in ordine alfabetica.

De o parte si de alta a gazonului, in dreptul portilor folosite la jocul de fotbal - care au fost demontate - au fost instalate cate zece frigidere de unde participantii isi vor putea achizitiona apa si sucuri.

Participantii pot sa-si achizitioneze din incinta stadionului, din spatii special amenajate, sucuri - la 5 lei paharul, apa plata - la 4 lei paharul, precum si pop-corn - la 6 lei cutia. Cei din zona VIP pot sa-si procure, in afara de cele mentionate deja, si hot-dog - la 5 lei, dar si bere fara alcool.

De jur imprejurul gazonului au fost montate nu mai putin de 14 puncte in care au fost amenajate sisteme de boxe, acestea fiind ingradite.

De asemenea, la aceasta ora, specialistii pirotehnisti fac verificari ale tribunelor.

Pe scena au fost aranjate doua randuri de scaune, asezate in semicerc in spatele pupitrului de la care se vor adresa vorbitorii.

Pe cele patru monitoare gigant se poate viziona panorama stadionului.

Accesul invitatilor va fi permis in incinta stadionului incepand cu ora 15.00, evenimentul de lansare urmand sa debuteze la ora 18.00 si sa se incheie la ora 20.00.

Cei care au venit pe stadion poarta tricouri albe, galbene, albastre, rosii, toate inscriptionate cu sigla USL si au la indemana pancarte si steaguri tricolore.

Inainte de permiterea accesului, cantareata Andra a venit si a facut o serie de repetitii pentru intonarea imnului national.