Dupa declansarea de catre USL a procedurii de suspendare impotriva presedintelui Traian Basescu, presa din Germania, Austria si Elvetia a explodat. Editiile de vineri ale celor mai mari cotidiene din spatiul german titreaza despre "Puciul lui Ponta" (Die Presse, Austria), "Puci prin decret" (Kurier, Austria), "Parlamentul care submineaza democratia" (Frankfurter Rundschau, Germania) si "Manevra josnica la Bucuresti" (Neue Zurcher Zeitung, Elvetia). "Die Presse" relateaza despre premierul roman ajuns la putere nu prin vot, ci in baza traseismului politic al unor membri ai fostului partid de guvernamant PDL.

Acum, Victor Ponta pare determinat "sa isi consolideze puterea prin epurari in stil bolsevic", fiind complet "netulburat" de avertismentele constitutionalistilor si societatii civile cu privire la "torpilarea separatiei puterilor in stat", scrie "Die Presse". Potrivit analistilor austrieci, Ponta se poate astepta de-acum sa fie pus la zid de catre conservatorii europeni - asa cum au facut-o socialistii in ultimele luni in cazul premierului ungar Viktor Orban. Intr-un articol separat, "Die Presse" mai informeaza ca membrii crestin-democrati ai Bundestag-ului au sezitat joi oficial guvernul federal de la Berlin in vederea declansarii procedurii de suspendare a dreptului de vot al Romaniei in cadrul Consiliului European.

Wiener Zeitung comenteaza "samavolnicia si graba" lui Ponta in vederea "monopolizarii puterii" si "puciul dur" al acestuia care "culmineaza, acum, cu declansarea procedurii de supendare a presedintelui Romaniei si votul de vineri" al legislativului de la Bucuresti. Acuzele despre "repetatele incalcari ale Constitutiei tarii" aduse de USL joi sefului de stat sunt "fara fond" dar asta nu conteaza atunci cand vine vorba de inamicul politic nr. 1 al premierului. mai noteaza "Wiener Zeitung" in articolul intitulat "Puci prin decret".

Prestigiosul cotidian elvetian "Neue Zurcher Zeitung" catalogheaza "conceptia despre drept" a premierului Ponta drept "comunistoida", relatand atat despre intrarea pe care acesta si-a facut-o la recentul Consiliu European in baza ignorarii unei hotarari a Curtii Constitutionale, cat si despre atacurile fara precedent ale USL la independenta justitiei din Romania - de la demiterea Avocatului Poporului si ingradirea atributiilor Curtii Constitutionale pana la decapitarea nestatutara a presedintelor ambelor Camere ale Parlamentului. Viteza cu care Ponta "da reglementari pentru a putea controla justitia depaseste pana si zelul presedintelui Ucrainei Ianucovici", conchide NZZ.

In Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung informeaza despre "Atacul din Parlament" si "contraatacul presedintului Basescu" dupa citirea cererii de suspendare. FAZ mai noteaza ca in eventualitatea suspendarii presedintelui in exercitiu, cea mai inalta functie din stat i-ar reveni co-liderului USL Crin Antonescu, proaspat uns sef al Senatului in baza "incalcarii reglementarilor in vigoare ale Parlamentului Romaniei". Prestigiosul cotidian german mentioneaza si pozitia din ultimul timp a UDMR si minoritatilor nationale, apreciind ca va fi "interesant" de urmarit cum se vor pozitiona acestea vineri. La randul sau, ziarul "Frankfurter Rundschau" titreaza "Un Parlament submineaza democratia", considerand ca romanii se afla acum in fata unei veritabile "probe de foc", dat fiind ca majoritatea socialist-liberala a scos din joc unicul "arbitru neutru" al hotararilor sale - anume Curtea Constitutionala.