Liderul USL Crin Antonescu a facut apel la populatie sa se opuna unei reorganizari ilegale a teritoriului Romaniei "mai intai prin masive proteste pasnice si democratice" si l-a acuzat pe Traian Basescu ca se duce la Budapesta pentru a negocia impartirea tarii cu premierul ungar Viktor Orban.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Daca nu reactionam, daca nu ne aparam tara, ne-o vand si ne-o impart oameni iresponsabili. Va trebui, stimati compatrioti carora va pasa de regimul democratic, de teritoriul Romaniei, de soarta Romaniei, va trebui sa reactionam si va trebui sa fim gata sa ne mobilizam, sa reactionam mai intai prin masive miscari de protest pasnice, democrate, dar ferme, categorice daca Traian Basescu si Viktor Orban ii determina pe cei din UDMR sa imparta tara cum vor", a declarat el, intr-o conferinta de presa.

Crin Antonescu a afirmat ca Traian Basescu va vizita Budapesta "sa-si ia aprobarea de la Viktor Orban pentru reorganizarea Romaniei": "Nu accept ca impartirea Romaniei in interiorul ei sa fie negociata in capitala unui stat strain de seful statului nostru. Se duce sa-i ceara lui Viktor Orban sa santajeze UDMR pentru a-i accepta planurile sale", a continuat el.

El a aratat ca evenimentele recente arata "in ce pericol se afla Romania" si "cat de grava e situatia politica din tara noastra", iar faptul ca USL a cerut "referendum in toate judetele nu e o joaca, nu e demonstratie politica", in conditiile in care "nu poate veni nimeni cu deplasarea cu un centimetru mai incolo a granitelor unui judet fara sa aiba in documentatie rezultatul favorabil al unui referendum".

"Sa schimbe legea daca vrea, sa o abroge, dar nu sa o incalce in vazul intregii tari ca si cum si-ar schimba pantalonii cu Kelemen Hunor, iti dau doua perechi de pantaloni scurti si imi iau eu restul", a comentat liderul opozitiei.

"Tara asta nu e mosia lui Traian Basescu si nici rezervatia sectei demente si fanatice in care s-a transformat PD", a mai spus acesta.

Traian Basescu a reluat declaratia lui Adolf Hitler din 1944

In aceeasi conferinta, Crin Antonescu s-a intrebat cum poate "un apatrid moral si un impostor care azi e presedinte al Romaniei" sa-l jigneasca inca o data pe Regele Mihai I.

El a reamintit ca Traian Basescu nu a facut, miercuri seara, decat sa reia declaratia lui Adolf Hitler din 1944, dupa ce Romania a intors armele impotriva Germaniei hitleriste.

"Adolf Hitler a declarat ca regele Mihai a tradat, regele Mihai a predat Romania puterii sovietice", a spus Crin Antonescu, caracterizand drept "absolut inacceptabil" faptul ca declaratia lui Hitler din '44 a fost reluata de seful statului roman in 2011.

In acest context, presedintele PNL l-a intrebat pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, "daca are o parere si daca ne-o spune si noua".

"Este extraordinar de grav, de dureros si de rusinos ca Traian Basescu e primul sef de stat al Romaniei dintre toti, cu comunisti cu tot, care isi permite sa discute momente esentiale din istoria Romaniei in maniera pe care ati vazut-o".

Nu te poti duce ca un betiv la carciuma cand esti seful statului sa-ti dai cu parerea despre istoria statului si despre emblemele statului", a mai spus Crin Antonescu.

Traian Basescu a declarat miercuri seara ca "abdicarea regelui Mihai a fost un inalt act de tradare a interesului national".

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a sustinut Traian Basescu.