O fabrica de diplome: Spiru Haret - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

O fabrica de diplome: Spiru Haret

de Stefan Vlaston Vineri, 6 august 2010, 9:54
- a A+
A fost data publicitatii adresa de raspuns a Ministerului Educatiei catre universitatea Spiru Haret, prin care se aproba repetarea examenului de licenta pentru absolventii de programe de studii neautorizate (vezi documentul din atasament).


Adresa ignora in continuare faptul ca atat OG 10/2009, OM 5202/2009, cat si OM 295/2007 se refera la studenti (absolventi) “fara examen de licenta". Adica la acei studenti sau absolventi care nu apucasera sa sustina licenta, surprinsi de OG 10/2009 de desfiintare a programelor de studii la distanta sau frecventa redusa.

De altfel, era greu de prevazut in 2007 ca se va intampla “minunea" ca absolventi, odata intrati in posesia unei diplome de licenta, sa fie chemati sa o resustina. Conceptul de “relicentiere" nu exista in legislatia romaneasca, nici in Legea Invatamantului, nici nicaieri in alta parte.

Ramane neexplicata obiectia de fond a acestei aprobari: se anuleaza sau nu diplomele obtinute in examenele de licenta sustinute deja?

In lipsa acestei precizari, adresa Ministerului Educatiei mentine in ceata atat absolventii care ar intentiona sa resustina examenul de licenta, cat si pe cei care nu doresc sa faca acest lucru.

Ministrul Educatiei a aprobat reluarea examenului de licenta pentru absolventii cu diplome dubioase, obtinute in urma unor programe de studii neautorizate.
Problemele insa nu se termina aici, abia incep.
  • Cea mai grea intrebare este daca vechile diplome raman sau nu valabile. De anulat nu le poate anula decat instanta de judecata. La solicitarea unitatii emitente, dar ar insemna ca universitatea Spiru Haret sa recunoasca « rusinoasa » situatie si sa-si piarda credibilitatea definitiv. Atata cata mai are.
  • Ce se intampla cu absolventii care nu vor dori sa sustina noul examen de licenta, care se anunta mai dificil, in alt format si cu alti profesori. Ramane vechea diploma valabila? Dar cei care il vor sustine si-l vor trece, au doua diplome distincte, pentru acelasi program? Ce se intampla cu aceia care vor pica noul examen, vor fi considerati, totusi, absolventi, in baza vechii diplome?
  • Dupa in interval de timp de 1-3 ani, mai este timp pana la 15 septembrie, pentru reimprospatarea cunostintelor? Pentru cei care le-au avut, pentru ceilalti...
  • In felul acesta, prin relicentiere, intra in legalitate programele de studii neautorizate, urmate de studenti? Nu se deschide o cutie a Pandorei, care nu se stie unde se va opri?
  • Care este mecanismul de decizie din Ministerul Educatiei, daca doar cu o zi inainte, seful Oficiului Juridic, Gabriel Ispas, sustinea ca asa ceva nu este posibil, nefiind legal?
Iata multe intrebari, cand o decizie nu e fundamentata pe lege. Nici nu cred ca vor fi multi amatori sa-si etaleze competentele in conditii mult mai dificile, competente banuite ca nu prea exista, doar de aceea se reia examenul."Universitatea Spiru Haret a facut o solicitare catre minister pentru a da licenta cu cei care au un statut incert. Pe baza acestei solicitari am purtat o corespondenta interna in minister si am trimis astazi o adresa catre universitate, in care se spun cateva lucruri: 1.Universitatea este cea care a solicitat acest examen. 2. Exista baza legala prin ordonanta 10 si am comunicat Universitatii Spiru Haret, ca fiind preocupati de interesul studentilor care au fost de buna credinta, ne putem da acordul de principiu pentru desfasurarea unui examen de licenta, cu conditia sa se respecte metodologia de monitorizare elaborata de minister si sa se stabileasca care sunt comisiile¬, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la TVR 2.

¬Examenele nu vor fi date in acelasi format ca prima data, pe baza unei atente supravegheri a Ministerului. Conditiile sunt cele stabilite de monitorizarea impusa de minister, o monitorizare de trei ani. Universitatea se supune acestei monitorizari. Diplomele acestor studenti nu vor mai avea acest statut incert. Vom fi de acord cu aceste examene. Daca vom constata respectarea obligatiilor, acest examen va putea fi dat. Eu am declarat si in trecut ca trebuie sa urmarim interesul studentilor, iar asupra unor universitati sa nu mai planeze suspiciunea de "fabrici de diplome", a adaugat ministrul.

Cateva semne de intrebare se ridica:

1. De ce seful Oficiului Juridic din Minister n-a stiut nimic, declarand in repetate randuri, in ziua de 5 august, ca o astfel de aprobare este ilegala, nu este prevazuta in OG 10/2009, care se refera doar la studentii inmatriculati in momentul desfiintarii invatamantului la distanta si fara frecventa. Adica, decizia a luat-o ministrul, de unul singur, fara macar sa consulte Oficiul juridic si restul conducerii MECTS?
2. Cum a ajuns documentul cu apostila ministrului la Spiru Haret cand, in mod normal, Ministerul ar fi trebuie sa trimita la Spiru Haret o adresa de raspuns cu precizarea aprobarii solicitate?
3. In ce conditii se va relua licenta, tot cu intrebari grila, pe computer, asa cum solicita universitatea Spiru Haret? Daca decizia apartine universitatii, in mod sigur asa se va resustine examenul de licenta.
4. Este posibil ca programe de studii ilegale sa se finalizeze cu un examen de licenta legal?
5. Exista riscul ca ¬pagubitii¬, adica studentii care au parcurs programe de studii care le-au fost prezentate ca autorizate, sa dea in judecata universitatea si sa ceara despagubiri? In fata acestei perspective orice ¬cost¬ ar fi meritat sa fie platit???
6. O parte buna: absolventii, care in adevar au invatat, vor putea obtine o diploma deasupra suspiciunilor si se vor putea bucura de ea in activitatea profesionala.

Produce valuri in presa ultimelor zile anuntul universitatii Spiru Haret ca va organiza o noua sesiune de licenta, in perioada 15-30 septembrie 2010, pentru absolventii ale caror diplome nu sunt recunoscute de minister.

Mic istoric

La aparitia Legii Asigurarii Calitatii in educatie (Legea 87/2006), s-au schimbat conditiile de autorizare provizorie, respectiv acreditare. Universitatea Spiru Haret n-a vrut sa recunoasca aceste schimbari, (printre altele, orice program de studii trebuie autorizat, respectiv acreditat, de catre ARACIS) si s-a considerat indreptatita sa functioneze doar in baza Legii de infiintare, Legea 443/2002.

In documentul acesta , ARACIS explica totusi ca:

¬se aplica principiul abrogarii tacite a normei mai vechi de catre norma noua, cu conditia ca aceasta sa fie cel putin din aceeasi categorie si rang cu norma abrogata¬. Fapt ce se intampla, Legea Asigurarii Calitatii fiind de acelasi rang cu Legea de infiintare a universitatii Spiru Haret.

Mai mult, HG-urile care nominalizeaza programele de studii autorizate si acreditate, emise anual in baza Legii Asigurarii Calitatii, au aceeasi putere, conferita de Legea in baza careia au fost emise.

Ignorand aceasta logica juridica elementara, Spiru Haret n-a recunoscut HG-uri de nominalizare a programelor de studii autorizate si acreditate si a extins autorizarea obtinuta pentru cursurile de zi si la programele echivalente, dar in conditii de invatamant la distanta si fara frecventa. Desi, in intelesul legii, acestea reprezinta alt tip de programe de studii care trebuiau autorizate distinct.

Ce n-a facut Ministerul Educatiei

1. In anii 2007-2008, cand deja functiona Legea Asigurarii Calitatii, Ministerul n-a informat zilnic, pe toate canalele media, la ce se expun studentii care aleg sa invete la aceste programe neautorizate.
2. A eliberat Universitatii Spiru Haret, in 2008, in timpul ministrului Cristian Adomnitei, 52.000 de diplome cu antetul Ministerului, acte de studii cu regim special, pentru a fi acordate inclusiv absolventilor de programe de studii neautorizate. In baza caror aprobari? Cine se face vinovat de aceasta gafa? N-am aflat si probabil n-o sa aflam niciodata.

Sa fi avut dreptate dl Mihail Hardau, fost ministru al educatiei si actual presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului, cand a declarat: ¬Univeristatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul¬? Probabil ca da, stia domnia sa ce spune!

Scandalul din 2009

Fostul ministru Ecaterina Andronescu a declansat in 2009, vara, in timpul perioadei de admitere in invatamantul superior, un scandal monstru, relativ la ilegalitatea functionarii cursurilor neautorizate la Spiru Haret, la distanta si fara frecventa. Spiru Haret avea inmatriculati 350.000 de studenti si circa 750 de profesori titulari, in afara oricaror norme legale de functionare.

Studentii de la fara frecventa si invatamant la distanta nu vedeau la fata vreun profesor, nici macar la examenul de licenta, toate examenele se derulau pe computer. Poate unii au invatat, dar majoritatea sigur nu puteau obtine competente doar raspunzand la intrebari, probabil cu manualul alaturi. In plus, functionau in deplina clandestinitate.

Sa nu ne facem iluzii ca la alte universitati de stat sau private lucrurile stau mult mai bine. Dar macar s-au dus la ARACIS sa respecte legea.

Cum s-a rezolvat?

In nici un fel. Diplomele obtinute in conditii ilegale nu pot fi anulate decat in instanta, la cererea institutiei care le-a emis, nu a Ministerului. Ori institutia emitenta nu avea niciun interes sa ceara acest lucru. Pana la o decizie finala, Ministerul Educatiei a decis sa nu primeasca la examenul de titularizare absolventi ilegali, instantele i-au dat dreptate, in sensul ca un angajator pune ce conditii doreste. Dar in alte posturi bugetare, aceste diplome ilegale si-au facut efect, inclusiv in intrarea la programe de masterat.

O oarecare limpezire a situatiei a incercat OG 10/2009, care a dispus incetarea scolarizarii prin cursuri la distanta si a instituit un proces de monitorizare a universitatii Spiru Haret, aflat in plina derulare, bazat pe metodologii specificate de OM 5202/2009 si 4235/2010. Metodologiile prevad conditiile exprese in care universitatea poate desfasura examenele, inclusiv cele de absolvire, din comisiile de examen trebuie sa faca parte obligatoriu, pana la 50%, universitari numiti de Minister, din universitatile de stat.

Ordonanta n-a fost inca discutata in Parlament si nu se stie ce turnura vor lua lucrurile cu aceasta ocazie.

Art 3 din OG 10/2009 spune:

¬ 1) Studentii ciclului universitar de licenta inmatriculati in anul I in perioada 2005-2008 la specializari/programe de studii organizate la forma de invatamant la distanta au dreptul de a-si continua studiile la specializari/programe de studii autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) De dreptul prevazut la alin. (1) beneficiaza si studentii ciclului universitar de licenta inmatriculati in anul I in perioada 2005-2008 la specializari/programe de studii organizate la forma de invatamant cu frecventa redusa¬

Adica, asta inseamna, inclusiv conform metodologiilor, ca studentii care au inceput cursuri neautorizate, se pot transfera la alte universitati care au programe similare dar autorizate, negociaza cu acestea ce examene reiau, in ce an se inmatriculeaza, alte asemenea detalii, urmand sa sustina examenul final la aceste universitati care sunt in legalitate.

Aricolul 4 este insa sibilinic:

Art. 4. - Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va recunoaste diploma obtinuta de absolventii prevazuti la art. 3, care sustin si promoveaza examenul de licenta in conditiile prezentei ordonante.

Adica, dna ministru Andronescu, care a initiat ordonanta, n-a vrut sa supere alegatorii, in 2009. De aici nu rezulta ca si absolventii cu diploma obtinuta ilegal, pot sustine inca odata examenul de licenta, in conditii de monitorizare. Dar nici nu spune ca nu-i asa. O lasa in coada de peste.

Seful juridicului de la Ministerul Educatie, Gabriel Ispas, spune ca nici vorba de ¬relicentiere¬, nu exista conceptul acesta in legislatie. Dl Ministru Daniel Funeriu o lasa mai moale decat subalternul sau. La chatul unui cotidian central declara:

¬Studentii cu diplomele care nu sunt acreditate vor mai da o data examenele. Cei care au fost la programe neacreditate pot fi transferati la programe acreditate. Toate celelalte programe neacreditate s-au inchis. In functie de programare, studentii pot da aceste examene", a completat Funeriu.

Ce sa intelegem de aici? In primul rand nu diplomele trebuie acreditate ci programele de studiu. Ma rog, n-o fi fost atent. Dar studentii cu diplome ilegale ¬vor mai da o data examenele¬. Toate examenele din 3 ani, sau numai examenul de licenta? Nu e clar. Unde vor da aceste examene? Tot la Spiru Haret? La alte universitati? Pe banii cui? De ce nu se lamuresc aceste lucruri?

Cert este ca Spiru Haret s-a grabit sa anunte o sesiune de ¬relicentiere¬ pentru absolventii de diplome ilegale, intre 15-30 septembrie, fiind vorba de 10.000-15.000 de ¬reabsolventi¬. In anuntul postat pe site invoca si ¬aprobarea ministrului Petru Daniel Funeriu, nr. 40.955/28.07.2010. Din surse de la minister, se pare ca aceasta aprobare nu exista, numarul invocat fiind cel de inregistrarea cererii depuse la registratura. Ceeace duce universitatea Spiru Haret in zona penala, pentru fals si uz de fals in acte publice.

Ce va face ministrul?

In opinia mea, OG 10/2009 face vorbire doar de studentii ilegali, fara examen de absolvire. Doar acestia beneficiaza de dreptul de a-si continua studiile la universitati legale. Un absolvent cu diploma, nu are niciun motiv sa-si continuie studiile, deci nu cade sub incidenta art. 3 si 4 din OG 10/2009.

Vom vedea ce decizie va lua ministrul la cererea formulata de Spiru Haret. Iar angajatorii si universitatile care organizeaza masterate, sa faca bine si sa controleze valoarea actelor de studii, indiferent de unde vin.

Daca diplomele in discutie vor fi anulate, candva, de la cine se vor recupera salariile si alte drepturi, acordate pe baza unor acte ilegale?


27253 de afisari@Miruna
Vlaston Stefan [utilizator], Vineri, 6 august 2010, 15:16
+1/1
Eu stiu ca la ID si FR (inv. la distanta si fara frecventa), examenele s-au dat cu "calculatorul", adica bifai raspunsul corect. Nu-i asa? Inclusiv licenta. Cine sa asculte 50.000 de studenti pe serie? cat timp ar fi luat?

N-am nimic cu absolventii de la USH, am cu existenta unui inv. superior vazut exclusiv ca afacere, ca sursa de bani.
Nu este corect
Vlaston Stefan [utilizator], Vineri, 6 august 2010, 22:33
+1/1
Grilele se stiau inaintea examenului? Erau afisate undeva?

Aveai dreptul la materiale ajutatoare in timpul examenului? Aveai raspunsurile la grile la tine?

Cati repetenti a avut USH de-alungul anilor?

Cand discuti cu un profesor la un examen este greu sa-l fraieresti, Isi da seama imediat ce stii. Sunt si eu profesor, pot face diferenta.
inca 110 comentarii comenteaza