Cotractul colectiv de munca secretizat de la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a fost publicat in exclusivitate in editia de marti a ziarului Gardianul. Din document reiese negru pe alb de ce privilegii se bucura nu doar sefii, ci si angajatii institutiei. La ANRE, secretarele, casierele si chiar soferii cu studii medii sau scoala profesionala au salarii mai mari decat profesorii sau medicii din Romania, iar prima de sarbatori este de 3.000 de lei pentru fiecare angajat.

  • Salarii de 3.700 de lei pentru secretarele cu studii medii si soferi

Sefii din ANRE beneficiaza de sporuri de confidentialitate de 20%, un spor de complexitate in valoare de 25% si de o indemnizatie de fidelitate, intre 5 si 12%. De asemenea, cei care au functii de conducere (presedinte si vicepresedinti) sunt "premiati", potrivit ziarului Gardianul, cu 55% din salariu si cu un spor de inca 45% pentru "activitatea de reglementare".

Potrivit grilei de salarizare de la ANRE, functiile de directori au fost rasplatite cu sume variind intre 7.300 si 10.300 de lei, in timp ce sefii de serviciu si birou au castigat un minim de 5.000 si un maxim de 9.400 de lei.

Potrivit documentului, o secretara cu studii medii a primit anul trecut un salariu intre 1.600 si 3.700 lunar, o casiera era angajata pe minimum 1.800 lei, in timp ce salariul unui sofer a variat intre 2.000 si 3.700 de lei pe luna.

Specialistii in relatii publice au incasat, in 2007, un maxim de 8.000 lei, la fel ca si economistii si inginerii din ANRE, iar administratorii bazelor de date, intre 3.800 si 9.600 de lei lunar. La toate aceste sume se aduga prime si sporuri uriase.

  • 3.000 de lei, prima de "Ziua Energeticianului"

Pe langa salariile foarte atractive, angajatii ANRE beneficiaza si de prime substantiale. Fiecare angajat primeste 3.000 de lei de Craciun, de Pasti dar si cu prilejul "Zilei Energeticianului".

Conform contractului colectiv de munca, cuantumul salarial se stabileste prin negociere directa, la semnarea contractului, la fel si nivelul sporurilor si bonificatiilor.

  • Sedinta de Guvern suspendata dupa ce Vosganian si Campeanu si-au uitat notele acasa

Presedintele ANRE, Gergely Olosz a demisionat luni din functie, motivul invocat fiind noua sa functie de deputat si dorinta de a nu decredibiliza institutia prin informatiile legate de salariul sau. El a afirmat, potrivit Realitatea Tv, ca nu se simte vinovat pentru salariile uriaşe vehiculate în presă, acestea fiind, in opinia sa, "zvonuri aberante".

Guvernul ar fi trebuit sa decida, in sedinta de marti, limitarea salariilor sefilor agentiilor aflate in subordinea Executivului si stabilirea unei grile de salarizare pentru angajatii acestora, in functie de performante. Sedinta de Guvern a fost, insa, suspendata, la cererea primului ministru, din cauza ca ministrul economiei, Varujan Vosganian, si cel al muncii, Mariana Campeanu, nu au prezentat notele referitoare la salarizarea sefilor de agentii din subordinea Guvernului si grilele de salarii ale angajatilor din aceste institutii.