​Ales în urmă cu patru luni, „la mustață”, presedinte al USR, Dacian Cioloș vrea acum să preia și puterea în partid. Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 care prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. În plus a venit și cu un ultimatum. Dacă programul său nu va fi votat luni, își va depune mandatul.

Dacian CiolosFoto: AGERPRES

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Și asta începând chiar cu alegerile, care are trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.

Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.

O altă modificare ar fi cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutulu, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.

De asemenea, Dacian Cioloș vrea anularea deciziilor de excludere din partid adoptate până acum, susținând că acestea au fost făcute pe baza „delictelor de opinie”.

„Ca președinte al partidului votat de o majoritate dintre membri, voi cere o decizie a Biroului Național care să adopte un moratoriu pe toate acțiunile de excludere în curs ale BJ-urilor și BN. Îmi asum ca Secretariatul General să centralizeze toate procedurile de excludere în curs ca efect al unei decizii a BN și invitarea celor excluși în ultimul an pe motiv de „delict de opinie” înapoi în partid”, se arată în programul lui Cioloș.

De asemenea, Cioloș vrea ca ședințele forurilor de conducere ale partidului să fie deschise tuturor membrilor.

Nu în ultimul rând, Cioloș vrea rapid o modificare și o „reorientare” a statutului.

„Voi propune un calendar de declanșare a unui congres extraordinar și voi propune ca modificarea statutului să ia în considerare vot proporțional pe liste pentru toate organele colegiale (BL, BJ, BN) și limitarea funcțiilor la maximum două pentru un membru”, se arată în document.

Ședința în care s-a discutat documentul a fost una din care n-au lipsit tensiunile. Doleanțele lui Dacian Cioloș nu au fost primite cu entuziasm în Biroul Național. Ba chiar, Radu Mihaiu, potrivit unor surse participante, l-a întrebat direct: „Dacian, îți place ceva la partidul ăsta?”

Consultă aici programul integral propus de Dacian Cioloș