"Sunt intru totul de acord ca în România pensiile să fie plătite pe principiul contributivității și să nu avem pensii speciale, însă cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greșeală.", a declarat joi ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a spus că pensiile din MAI pun în prezent o presiune pe buget de 5,2 miliarde de lei. Acesta a dat și câteva detalii legate de numărul de pensionari din MAI și nivelul pensiilor acestora.

Lucian BodeFoto: Guvern

"Pensiile din sistemul nostru al MAI pun în acest moment o presiune pe buget de 5,2 miliarde de lei. Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniți din sistemul de ordine publică, vorbim de pensii cuprinse între 1000 de lei si 2500 de lei într-un numar de aproximativ 21.000 de pensionari. Pentru ei s-a aplicat acea indexare de 10%, toți cei care aveau pensii sub 2500 de lei au primit acea indexare. Așadar nu cred ca este corect sa punem egal intre pensiile militare și pensiile speciale.", a declarat joi Lucian Bode, ministrul de Interne.

Acesta a spus că este de acord însă să existe o discuție și în cadrul Sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru că aici intră și pensiile din Ministerul Apararii și ale Servicilor de Informații și nu numai.

"Deci sunt de acord să avem analize, presiunea pe buget este într-adevar mare, 22-23% din bugetul MAI merge catre capitolul social, dar nu sunt de acord cu afirmația ca pensiile militare, pensiile de serviciu sunt pensii speciale.", a spus Bode.